Olympialaiset 2026: Näin jääkiekko pelataan!

Leijonat olympialaiset
Kuva: Getty Images

Olympialaiset 2026 järjestetään Italian Milanossa 6.-22.2.2026. Jääkiekko on varmasti yksi kiinnostavimmista lajeista, koska mukana nähdään NHL-pelaajat.

12 vuoden odotus päättyy Milanossa, sillä edellisen kerran NHL-pelaajat ovat olleet mukana Sotshin olympialaisissa vuonna 2014. Nyt kaikki maailman parhaat pelaajat nähdään vihdoin vastakkain, kun IIHF ja NHL pääsivät sopumaan pelaajien osallistumisesta. Tämä tarkoittaa sitä, että luvassa on aivan mieletön turnaus, jossa tähtiloistoa ei puutu. Nykyinen uskomaton kiekkosukupolvi ei ole koskaan aikaisemmin kohdannut vastaavassa mittakaavassa ja vastaavin panoksin, joten se tekee turnauksesta täysin ainutlaatuisen.

Olympialaiset 2026 -turnaukseen selviää yhteensä 12 maata, joten kolme jäljellä olevaa paikkaa ratkaistaan syksyllä 2024 pelattavilla karsintaturnauksilla. Paikkaa hakevat muun muassa vielä Slovakia, Latvia, Tanska, Norja ja Ranska. Näin ollen monet MM-kisoista tutut maat joutuvat pettymään, koska vain kolmelle on paikka Milanoon.

Olympialaisissa pelataan kolmessa neljän joukkueen lohkossa. Lohkojen voittajat sekä paras lohkokakkonen etenevät suoraan puolivälieriin, kun taas loput joukkueet etenevät karsintakierrokselle.

Joukkueet:

Olympialaisiin on selviytynyt toistaiseksi yhdeksän maata. Italia sai paikan kisaisännän roolissa, kun taas IIHF:n rankingin perusteella paikka on myönnetty Suomelle, Kanadalle, USA:lle, Ruotsille, Sveitsille, Tshekille ja Saksalle. Myös Venäjällä on toistaiseksi paikka kisoissa, mutta maan osallistuminen on todella epävarmaa, koska ansaitusti venäläiset on suljettu ammattilaisurheilun ulkopuolelle.

Olympialaisten jääkiekon ohjelma:

Olympialaisten jääkiekon ohjelma ei ole vielä selvillä. Aikataulut julkaistaan välittömästi tähän, kun ne KOK:n puolesta ilmoitetaan.

Suomen joukkue:

Leijonien joukkue Olympialaisiin ei ole vielä selvillä, mutta luvassa on todellista tähtiloistoa, kun kaikki parhaat suomalaiset NHL-pelaajat on mahdollista valita mukaan. Päävalmentaja Antti Pennanen onkin mielenkiintoisen ja haastavan paikan edessä, kun miehen pitää valita kokoonpano.

Alla on The Athleticin hahmotelma siitä, miltä Suomen kokoonpano voisi näyttää vuoden 2025 Four Nations Cupissa.

Maalivahdit:

Juuse Saros
Kevin Lankinen
Ukko-Pekka Luukkonen

Puolustajat:

Henri Jokiharju
Rasmus Ristolainen
Olli Määttä
Miro Heiskanen
Jani Hakanpää
Esa Lindell
Juuso Välimäki
Niko Mikkola

Hyökkääjät:

Matias Maccelli
Aleksander Barkov
Roope Hintz
Sebastian Aho
Mikko Rantanen
Teuvo Teräväinen
Anton Lundell
Eetu Luostarinen
Patrik Laine
Artturi Lehkonen
Mikael Granlund
Juuso Pärssinen
Erik Haula
Eeli Tolvanen


Joukkueet: