Norjalaisasiantuntija järjesti suomalaisille ansan Lahden MM-kisoissa – näin historiallinen dopingvyyhti paljastui

Norjalaisasiantuntija

Norjalaisasiantuntija Rune Andersen oli yksi niistä henkilöistä, joka oli pitkälti vastuussa suomalaishiihtäjien dopingkäytön paljastamisesta.

Vuoden 2001 Lahden MM-kisat ovat jääneet historiankirjoihin synkimmällä mahdollisella tavalla, sillä lukuisat suomalaishiihtäjät jäivät kiinni Hemohesin käytöstä.

Merkittävässä osassa vyyhdin selvittämistä oli norjalainen Rune Andersen, joka on nyt antanut lähes 20 vuoden takaisista tapahtumista haastattelun norjalaiselle NRK:lle.

Samassa jutussa on haastateltu myös silloista WADAn pääsihteeriä Harri Syväsalmea, joka kertoo sen, mistä kaikki sai alkunsa.

Mainos alkaa

Syväsalmen mukaan vyyhti alkoi paljastua Jari Isometsän käryn jälkeen. Suomalainen otti lehdistötilaisuudessa kaiken vastuun itselleen ja tuo sai Syväsalmen hälytyskellot soimaan.

– Paskapuhetta! En uskonut mitään siitä, mitä hän sanoi, Syväsalmi toteaa NRK:lle.

Syväsalmi ei lähtenyt kuitenkaan tapausta selvittämään, vaan jääväsi itsensä. Näin ollen vastuuseen nousi Rune Andersen.

Suomalaisten käryjen takana ovela juoni

Norjalainen aloitti ovelan suunnitelman, jolla oli tarkoitus saada suomalaisten katala huijaaminen kiinni.

Andersen pyysi ensimmäiseksi kaikkien maiden hiihtojohtajat ja valmentajat tapaamiseen. Tuossa kokouksessa Andersen kyseli tietoa maiden ohjelmista sekä harjoittelusta ennen MM-kisoja.

Norjalaisasiantuntija antoi myös kokouksessa ymmärtää, että dopingtestejä tehtäisiin lisää viikonloppuna. Suomen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrölle syötettiinkin sellainen ajatus, että testit tehtäisiin lauantaina 24. helmikuuta.

Andersen otti kuitenkin koko Suomen viestijoukkueen dopingtesteihin välittömästi viestihiihdon jälkeen 22. helmikuuta. Hölmistyneellä Suomen joukkueella ei ollut mitään muuta mahdollisuutta, kun suostua testeihin. Tässä vaiheessa hiihtäjät varmasti tiesivät, että suomalaisen urheiluhistorian synkin salaisuus paljastuisi.

Andersenin mukaan vain parista hiihtäjästä oli saatu vihiä, mutta tästä huolimatta kaikki Suomen joukkueen hiihtäjät testattiin. Se todellakin kannatti, sillä jo aikaisemmin kärynneen Isometsän lisäksi positiiviset näytteet tulivat Mika Myllylältä, Janne Immoselta, Harri Kirvesmetsältä, Milla Jauholta ja Virpi Kuituselta.

Ilman ovelaa suunnitelmaa käryt eivät olisi välttämättä paljastuneet, sillä 24. helmikuuta testit olisivat saattaneet olla jo puhtaat. Tämän myöntää myös Andersen.

– Uskon, että dopingaineet olisivat huuhtoutuneet pois, jos olisimme tulleet, kuten oli sovittu. Siitä ei ole kovinkaan suurta epäilystä, Andersen toteaa NRK:lle.