NHL Pudotuspelit: Vegas Golden Knights vs. Winnipeg Jets – analyysi ja parhaat pelivalinnat

William Carrier Vegas Golden Knights NHL - Pallomeri.net

Läntisen konferenssin hieman yllättäen tällä kaudella voittanut Vegas Golden Knights on onnistunut pääsemään pudotuspeleihin nyt viisi kertaa olemassaolonsa aikana ja jäänyt ulos vain kerran, viime kaudella. Joukkue ei varsinaisesti vaikuttanut mestarikandidaatilta missään vaiheessa tälläkään kaudella, mutta jälki on kentällä ennakoista huolimatta ollut vakuuttavaa eikä konferenssin ykkössija irtoa ansioitta. Winnipeg Jets puolestaan näytti jo jäävän ulos pudotuspeleistä vuoristoratamaisten tulosten myötä, mutta niin vain preerialta taisteltiin paikka kevään koitoksiin. Jets on ollut läpi kauden todellinen ”Dr. Jekyll ja Mr. Hyde”-joukkue, josta ei koskaan tiedä mitä odottaa. Lähtökohtaisesti Vegas on ottelusarjan selkeä suosikki, mutta Jetsillä on omat vahvuutensa ja pudotuspelimaailma voikin sopia yllättävän hyvin Winnipegin miehistölle.

Vegas kärsi jälleen runkosarjasta loukkaantumisista eivätkä ongelmat ole hellittäneet pudotuspeleihinkään, vaikka Mark Stone palaa askiin pitkän poissaolon jälkeen. Maalivahtitulokas ja joukkuetta kannatellut Logan Thompson lienee sivussa koko pudotuspelien ajan eikä varsinaista korvaajaa ole löytynyt. Jonathan Quick saapui Kingsistä siirtorajalla, mutta ei ole enää huippuaikojensa vireessä, joten todennäköisesti Vegasin maalilla aloittaa lähinnä farmissa torjunut Laurent Brossoit. Vegasin puolustusosasto ja koko viisikon tiiviys helpottaa maalivahdin peliä eikä helppoja maalipaikkoja juuri anneta. Samalla kuitenkin maalinteon vaikeus on kuulunut Vegasin helmasynteihin eikä joukkueesta löydy supertähtitason maalinsylkijää. Kokoonpano on kuitenkin kauttaaltaan laadukas ja ratkaisuvoimaa löytyy kaikista kentistä – mikä onkin Vegasin ehdoton vahvuus. Ottaen huomioon nyky-NHL:n maalimäärät, on kuitenkin hämmentävää, ettei läntisen konferenssin voittajajoukkueessa ole yhtäkään piste-per-peli -tahtiin yltänyttä pelaajaa.

Winnipeg jets on pudotuspelien todellinen outolintu ja musta hevonen. Monilla mittareilla mitattuna Jetsin ei kuuluisi edes olla pudotuspeleissä, niin heikkoja peliotteet olivat ajoittain runkosarjassa. Pisteitä kertyi kuitenkin lopulta riittävästi ja joukkue heräsi taistelemaan aivan runkosarjan loppuvaiheilla. Jetsin jatkoaika- & voittolaukaus-otteluiden saldo 10-3 kuitenkin kertoo siitä, että tiukassa paikassa Winnipeg on onnistunut myös venymään. Maalinsuulla Winnipegin Connor Hellebuyck antaa joukkueelleen mahdollisuuden voittaa joka ilta ja puolustuspeli on parhaimmillaan tiivistä ja uhrautuvaa – huonommillaan taas puolustuspää vuotaa kuin seula ja maalivahdin tulee kantaa sankarinviittaa. Hyökkäyspäässä Jets on ollut vähintään yhtä ailahteleva kuin puolustuksessa. Johtavat pelaajat Mark Scheifele ja Blake Wheeler saattavat dominoida tai unohtaa pelaamisen kokonaan. Ykkössentteri Scheifelen 42 maalista huolimatta tämän plusmiinus-saldo, -16, on joukkueen kehnoin, siinä missä esimerkiksi tulokashyökkääjä Cole Perfetti merkkautti +10. Jos kärkipelaajat syttyvät pelaamaan molempiin suuntiin, kuten Jets runkosarjassa parhaimmillaan pelasi, on Vegasin yllättäminen täysin mahdollista. Joukkueet ovat monellakin tavalla samasta puusta veistettyjä.  

Tilastokatsaus

Vegas Golden Knights voitti läntisen konferenssin 111 pisteellä ja sijoittui sillä koko NHL:n jaetulle neljännelle sijalle. Maalinteossa Vegas onnistui yhteensä 267 kertaa (3.26 per peli), joka oikeuttaa NHL:n 14. sijalle ja lännen seitsemänneksi. Puolustuspelaaminen sujui verrattain paremmin, sillä päästettyjä maaleja oli runkosarjassa 225 (2.74 per peli) ja sillä oltiin NHL:n 11., läntisen konferenssin viides. Ylivoimalla Vegas oli NHL:n keskiarvoa kehnompi ja sijoitus prosentilla 20.3% oli vasta 18. Läntisessä konferenssissa ylivoima oli seitsemänneksi parasta. Myös alivoimalle jäi parannettavaa, kun prosentti 77.4% oikeuttaa NHL:n 19. sijaan ja läntisen konferenssin kahdeksanneksi.

Winnipeg Jets keräsi runkosarjassa 95 pistettä ja sijoittui läntisessä konferenssissa viimeiselle pudotuspelipaikalle kahdeksanneksi. Tehtyjen maalien määrässä Jets oli varsin heikko, sillä 246 maalia (3.00 per peli) oikeuttaa vasta NHL:n 21. sijaan. Läntisessä konferenssissa Jets oli tehdyillä maaleilla mitattuna vasta kymmenes. Päästetyissä maaleissa Jets puolestaan on maalilla kilpakumppaniaan Vegasia parempi, sillä Winnipegin omissa kolisi runkosarjan aikana 224 kertaa (2.73 per peli). Noteeraus on NHL:n 10. paras ja läntisen konferenssin neljäs. Jetsin maalinteon nihkeys näkyy myös ylivoimaprosentissa, joka on heikko 19.3% ja vasta NHL:n 23. sekä läntisen konferenssin 11. Alivoimalla puolestaan Winnipeg on loistanut ja on prosentilla 82.4% läntisen konferenssin neljäs ja koko NHL:n seitsemäs.

Joukkueiden runkosarjan kolmesta kohtaamisesta Vegas vei nimiinsä kaikki kolme. Kaikki ottelut pelattiin jo ennen joulua ja kaksi Vegasin kotiareenalla. Jets väänsi toisen vierasottelunsa jatkoajalla, mutta hävisi lukemin 2-1. Myös Winnipegissä pelattu ottelu oli tasainen, mutta Vegas vei piteet maalin erolla lukemin 5-6.

Kaikkien aikojen NHL-kevät – voita unelmien kiekkomatka Stanley Cupin finaaleihin!

Accuscoren analyysi ja Coolbetin kertoimet

Vegas on odotetusti suosikki etenemään jatkoon, mutta kerronerot eivät ole aivan yhtä suuret kuin voisi odottaa konferenssin voittajan ja kahdeksannen välillä. Vegasin jatkopaikan kerroin on 1.65 eli todennäköisyys 60.6%. Jetsille annetaan siis kertoimienkin puolesta varsin hyvät yllätysmahdollisuudet, kun kerroin 2.30 vastaa 43.5% todennäköisyyttä.

Accuscoren simulaatioissa nähdäänkin todellinen jymypaukku, kun Winnipeg Jets on suosikki etenemään jatkoon. Todennäköisyydet ovat noin 60% – 40% Winnipeg Jetsin hyväksi. Vegasin arveluttava maalivahtitilanne, epävarmuus maalintekijöistä ja ainaisesti vaivaavat loukkaantumiset laskevat konferenssivoittajan todennäköisyyksiä. Jatkoon mennäkseen Jetsin pitää kuitenkin lunastaa potentiaalinsa täydellisesti ja avainpelaajien tulee onnistua johtamaan joukkojaan esimerkillisesti. Simuloiduissa otteluissa oli selväsi keskimääräistä suurempi hajonta ja lopputulokset voivat olla lähes mitä tahansa.

Simulaatioiden perusteella Jets onnistuu kampeamaan kotiedun aikaisessa vaiheessa ja vie ottelusarjan 2-4.

Tilastot: NHL.com

Kertoimet: Coolbet 18.4.2023 klo 20:00