NHL Pudotuspelit: Toronto Maple Leafs vs. Tampa Bay Lightning – analyysi ja parhaat pelivalinnat

Toronto
Kuva: Getty Images

Kanadan jääkiekkoylpeys Toronto Maple Leafs on tehnyt uutta tulemista NHL:n huipulle jo vuosikymmeniä ja vaikka viime kausina runkosarjassa tulosta on tullut, antaa pudotuspelisarjan voittaminen edelleen odotuttaa itseään. Ensimmäisen kierroksen tappioita on kuusi putkeen ja viimeisin tuli juuri tämän kauden vastustajaa Tampaa vastaan, kahdesta ottelupallosta huolimatta. Viime kausien kestomenestyjä Tampa Bay puolestaan ei runkosarjassa mässäile, mutta pudotuspeleissä tahti on ollut hurja: viime kaudella takkiin tuli vasta Stanley Cup finaaleissa ja sitä ennen Cupia nosteltiin kahdesti peräkkäin Tampassa. Riittääkö Lightningilla edelleen virtaa vai onko jo aika kumota Toronton vuosikymmenten mittainen kirous?

Tampan kovissa peleissä marinoitu joukkue ei runkosarjassa ole aivan terävimmillään jokaisessa ottelussa ja energiaa säästellään kuntohuippua rakentaen pudotuspelikevääseen. Tähän mennessä joukkue on pystynyt kääntämään playoff-tilan päälle kuin kytkimestä, mutta jatkuvasti ei Tampakaan voi idän kovia joukkueita kaataa. Menestyvät joukkueet joutuvat usein suurien muutosten kouriin, mutta Tampa on pystynyt pitämään kivikovan runkonsa mainiosti koossa. NHL:n ehdotonta parhaimmistoa olevat ykkösmaalivahti Andrei Vasilevsky, ykköspakki Victor Hedman sekä hyökkäyksen ykkösnyrkki Brayden Point, Steven Stamkos ja Nikita Kucherov aiheuttavat vastustajille edelleen harmaita hiuksia.

Joukkueen syvyys on kuitenkin, luonnollisesti, kärsinyt menestyksestä eikä ole aivan yhtä laadukas kuin mestaruuskausilla. Erityisesti pudotuspelikiekkoon soveltuvia roolipelaajia löytyy kuitenkin laajalta rintamalta ja valmentaja Jon Cooper onkin velho löytämään ratkaisijoita myös alempien kenttien duunareista. Tampa Bay on takuulla äärimmäisen hankala voitettava.

Toronton surkeasta pudotuspelimenestyksestä on puhuttu kyllästymiseen saakka, mutta huikean laadukkaan joukkueen kompuroiminen ratkaisevilla hetkillä on suorastaan tragikoomista. Oppirahoja on maksettu jo useammalla kaudella ja joukkuetta vahvistettu romuluisempaan suuntaan. Henkinen painolasti on tietenkin kiekkohullussa Torontossa valtava ja jälleen kerran Maple Leafs on all-in Stanley Cupin perässä. Runkosarja sujui totutun vahvasti ja joukkue on entistä tasapainoisempi. Bluesista saapuneet Ryan O’Reilly ja Noel Acciari tuovat keskikaistalle romuluista vääntöä ja kivikovasta hyökkäyksestä löytyy erilaisia variaatioita sekoittaa vastustajan pakkaa.

Myös puolustuspeli on parempaa kuin aikoihin, mutta nähtäväksi jää miten puolustus kestää Tampan väkivahvan vääntämisen. Hyökkäyspäässä ykköstykkien on onnistuttava maalinteossa ja kiekon kontrolloimisessa, jotta puolustuksen paine ei kasva liian suureksi. Myös maalivahtipeli on hienoinen kysymysmerkki, vaikka kakkosvahti Ilya Samsonov on pelannut erinomaisen runkosarjan ykkösvahdiksi hankitun Matt Murrayn loukkaannuttua. Samsonovin pudotuspelikokemus on ohkaista ja toisaalta loukkaantumisesta toipuvan Murrayn heittäminen tuleen voi olla kyseenalaista.

Kaikkien aikojen NHL-kevät – voita unelmien kiekkomatka Stanley Cupin finaaleihin!

Tilastokatsaus

Toronto sijoittui itäisessä konferenssissa neljänneksi kerättyään 111 pistettä. Tehtyjä maaleja Maple Leafs iski yhteensä 278 (3.39 per peli), joka oikeutti itäisen konferenssin kuudenteen sijaan. Puolustuspelin kehittymisestä kertoo päästettyjen maalien määrä, joka oli Torontolla 220 (2.68 per peli). Lukema oli itäisen konferenssin viidenneksi paras ja koko NHL:n seitsemänneksi paras. Erikoistilanteissa Toronto oli vahva, kun varsinkin ylivoima prosentilla 26% toimi loistavasti ja oli itäisen konferenssin paras, ja koko NHL:n toisiksi paras. Alivoimallakin Toronto oli idän kuudenneksi paras prosentilla 81.9%.

Tampa Bay keräsi runkosarjassa 98 pistettä ja eteni pudotuspeleihin sijalta kuusi. Tehtyjä maaleja runkosarjassa kertyi 280 (3.41 per peli) eli kaksi enemmän kuin pudotuspelivastustaja Torontolla. Sijoitus itäisessä konferenssissa oli tehdyissä maaleissa viides. Päästettyjä maaleja Tampalle kertyi 252 (3.07 per peli), joka oli seitsemänneksi paras itäisessä konferenssissa. Ylivoimalla Tampa Bay oli koko liigan kolmanneksi paras ja itäisen konferenssin toinen heti Toronton jälkeen prosentilla 25.4%. Alivoima puolestaan oli astetta kehnompaa ja prosentti 79.7% riitti vasta idän yhdeksänteen sijaan.

Joukkueet kohtasivat runkosarjassa vain kolmasti ja Toronto vei voitot 2-1, pisteet 5-2 ja maalieron 11-8. Tampa voitti ensimmäisen kahdesta kotiottelustaan jatkoajalla, mutta Toronto otti suorat voitot toisesta Tampan kotiottelusta sekä ainoasta kotipelistään.  

Accuscoren analyysi ja Coolbetin kertoimet

Coolbetin kertoimien perusteella Toronto on sarjassa selkeä ennakkosuosikki ja saa jatkopaikasta kertoimen 1.58 eli todennäköisyydeksi muutettuna 63.3%. Tampan jatkopaikan kerroin on 2.45 eli todennäköisyys 40.8%.

Accuscoren simulaatiot luottavat kaikesta huolimatta Torontoon lähes yhtä paljon kuin Coolbet ja Toronto etenee jatkoon 62.7% todennäköisyydellä. Tampa Bay saa jatkopaikan todennäköisyydeksi 37.3%.

Taistelu on tiukkaa, mutta Toronto onnistuu pitämään kotiedun itsellään loppuun saakka ja vie sarjan voitoin 4-3.

Tilastot: NHL.com

Kertoimet: Coolbet 18.4.2023 klo 15:00