NHL Pudotuspelit: New Jersey Devils vs. New York Rangers – analyysi ja parhaat pelivalinnat

Kaapo Kakko NHL
Kuva: Getty Images

NHL:n itäisen konferenssin tiukimmasta paikallistaistosta vastaavat vanhat riitapukarit New Jersey Devils ja New York Rangers. Joukkueiden kokoonpanoissa ei juurikaan vanhoja saati riitapukareita ole, mutta laadukkaita nuoria taitopelaajia sitäkin enemmän. Kumpikin joukkueista on käynyt läpi rebuildia lähivuosina ja hedelmiä on aika noukkia – Rangers on prosessissa hieman edellä ja pääsi jo viime kaudella haistelemaan konferenssifinaaleja. Devilsin nuoret löivät puolestaan läpi tällä kaudella ja veivät joukkueensa intoa puhkuen pudotuspeleihin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2018.

Rangers on rakentanut joukkuettaan varauksien ja kauppojen kautta, nousten jopa Stanley Cup -kandidaatiksi neljän kauden pudotuspelittömän jakson aikana. Jo viime kauden yllättävä eteneminen konferenssifinaaliin osoitti, että Manhattanilla on tehty oikeita asioita ja nuori joukkue keräsi tuiki tärkeää kokemusta kovista peleistä. Tällä kaudella Rangers on vielä kovempi nippu ja mukana on myös aimo annos kokemusta mm. Patrick Kanen ja Vladimir Tarasenkon hankintojen myötä. Peliotteet ailahtelivat runkosarjassa, mutta varsinkin puolustuspelaamisen eteen on tehty töitä – alkukaudesta puolustaminen oli suorastaan heikkoa, mutta parani tuntuvasti kauden edetessä eikä huippuvahti Ilya Shestyorkinin ollut tarpeen seistä päällään aivan jokaisessa ottelussa. Rangersin joukkueesta löytyy ratkaisuvoimaa jokaiseen kentälliseen ja puolustus on erinomaisessa tasapainossa.

New Jersey Devils on viimeistään nyt karistanut maineensa trap- ja peruuttelukiekon edustajana. Nuori joukkue pelaa vauhdikasta ja hyökkäysvoittoista kiekkoa, joka myös kostautuu toisinaan. Devils on kuitenkin kasvanut kauden aikana tiiviimmäksi kokonaisuudeksi ja puolustuspelaamisessakin on edistytty suurin harppauksin. Päävalmentaja Lindy Ruff tunnetaan nuorten pelaajien kehittäjän ja nuorisokaarti onkin ottanut jälleen askeleen eteenpäin: Jack Hughes iski 99 pistettä, Nico Hisciher teki oman piste-ennätyksensä ja Dawson Mercer nakutteli 56 pistettä ja käänsi edelliskauden plusmiinus-saldonsa -25 pakkaselta 22 plussalle. Puolustuksessa Devilsillä on hyvin pullat uunissa ja laadukkaita pelaajia riittää kolmeen pariin. Maalivahtitilanne on kuitenkin kysymysmerkki, kun ykkösvahtina aloittanee Vitek Vanecek, joka ei ainakaan vielä kuulu NHL:n maalivahtieliittiin eikä ole saanut suuremmin luottoa pudotuspeleistä. Sama koskee koko joukkueen nuorempaa osastoa – playoff-kokemusta ei juurikaan ole ja oppirahoja lienee vielä maksettavana.

Tilastokatsaus

New Jersey Devils kokosi runkosarjassa yhteensä kolmanneksi eniten pisteitä ja sijoittui siis itäisen konferenssin kolmanneksi pistein 112. Tehtyjä maaleja kertyi yhteensä 289 (3.52 per peli), joka oli itäisen konferenssin kolmanneksi eniten. Päästetyissä maaleissa Devils sijoittui itäisen konferenssin kuudenneksi 222 (2.71 per peli) maalilla. Ylivoimaprosentti 21.9% oikeutti vasta itäisen konferenssin kahdeksanteen sijaan, mutta erinomainen alivoima prosentilla 82.6% oli puolestaan itäisen konferenssin kolmanneksi paras ja koko NHL:n neljänneksi paras.

New York Rangers keräsi runkosarjassa 107 pistettä, jolla sijoitus oli itäisen konferenssin viides. Tehdyissä maaleissa mitattuna Rangers oli itäisen konferenssin seitsemäs, iskettyään 273 maalia (3.33 per peli). Päästetyissä maaleissa Rangers oli parempi ja päästi itäisen konferenssin kolmanneksi vähiten maaleja lukemalla 216 (2.63 per peli). Ylivoimaprosentti 24.1% oli itäisen konferenssin kolmanneksi paras ja alivoimaprosentti 81.2% puolestaan seitsemänneksi paras.

Joukkueiden runkosarjan neljästä kohtaamisesta Devils vei voitot 3-1 ja pisteet 7-3. Maaliero meni myös Devilsille numeroin 14-11. Molemmat joukkueet voittivat kerran varsinaisen peliajan jälkeen ja Devils nappasi kaksi suoraa voittoa.

Kaikkien aikojen NHL-kevät – voita unelmien kiekkomatka Stanley Cupin finaaleihin!

Accuscoren analyysi ja Coolbetin kertoimet

Ottelusarja on Coolbetin kertoimien osalta erittäin tasainen ja Devils on hienoinen ennakkosuosikki. New Jersey etenee jatkoon kertoimien perusteella 55.2% todennäköisyydellä eli kerroin on 1.55. Rangersille annetaan jatkoon etenemisestä kerroin 2.05, joka tarkoittaa 48.8% todennäköisyyttä.

Accuscoren simulaatioiden perusteella tiukan paikallistaistelun osat vaihtuvat ja Rangers lähtee sarjaan suosikkina. Simulaatioissa Rangers onnistuu voittamaan vieraskaukalossa kertaalleen ja etenee jatkoon 55.8% todennäköisyydellä. Devilsin jatkopaikka saa siis todennäköisyyden 44.2%.

Rangers onnistuu kaappaamaan kotiedun ja ratkaisee sarjan todennäköisimmin 2-4.

Tilastot: NHL.com

Kertoimet: Coolbet 18.4.2023 klo 15:00