Takavuosien kestomenestyjä Edmonton Oilers on päässyt rakentamaan uutta joukkuettaan pitkään ja hartaasti ykköskierrosten kärkipään varauksilla, mutta tulos on jäänyt laihaksi. Jälleen kerran edessä on pudotuspelikevät, jonka tulisi päättyä vähintään Stanley Cup -finaaliin mutta mielellään paraatiin Albertassa. Paineet ovat kovat ja tähän saakka nuoremmat vastuunkantajat eivät ole pystyneet lunastamaan odotuksia pudotuspeleissä, vaikka runosarjassa vastustajia on viety näytöstyyliin. Oilersin superduo McDavid – Draisaitl lukeutuu jo nyt yhdeksi kaikkien aikojen tehokkaimmista parivaljakoista, mutta riittääkö taustatuki kaatamaan romuluisen ja kovaa pelaavan Kingsin?
Runkosarja oli jälleen kerran Edmonton Oilersille ja varsinkin sen syömähampaille Connor McDavid & Leon Draisaitl yksi suupala. Hieman tavallista hitaammin käynnistyneet koneet alkoivat iskeä täydellä teholla kauden viimeisellä neljänneksellä ja Oilers olikin läntisen konferenssin ykkösjoukkue viimeisen 25 pelin otannalla. Joukkue takoi läpi kauden maaleja hurjaa tahtia ja supertähtikaksikko nakuttelikin ennätyspisteet, kun McDavid löi tauluun 153 pistettä Draisaitlin tyytyessä 128 pinnaan. Tällä kertaa myös taustatukea löytyi kiitettävästi, kun Ryan Nugent-Hopkins ylitti ensi kertaa sadan pisteen rajan, Zach Hyman oli yli piste-per-peli tahdissa ja puolustajat Darnell Nurse sekä Evan Bouchard onnistuivat kiekollisena.
Puolustuspelaaminen on edelleen Oilersin heikkous ja varsinkin nopeasti peliä kääntävät sekä kiekonmenetyksistä rankaisevat joukkueet ovat kryptoniittia. Ongelmia ratkomaan tuotu Nashvillen kivikova veteraanipuolustaja Mattias Ekholm onkin vastannut huutoon ja myös peräpää on tiivistynyt. Lisäksi Edmontonin ikuisuusongelma, eli maalivahtipeli on vaikuttanut ratkenneen kuin vahingossa, kun Stuart Skinner hyppäsi ykkösvahdin saappaisiin. Kokematon maalivahti ei ole kuitenkaan vielä NHL-pudotuspelejä pelannut, joten se kortti on vielä katsomatta.
Los Angeles Kings on mestaruuskausiensa jälkeen ollut käymistilassa eikä menestystä ole saavutettu osittaisen jälleenrakennuksenkaan avulla. Vanhasta kaartista jäljellä ovat vielä Anze Kopitar ja Drew Doughty, mutta nuorempia vastuunkantajia on vihdoin alkanut löytyä. Kärsivällisyys palkitaan ja pelaajakaupoilla tuodut vahvistukset ovat osuneet nappiin, mutta Kingsin aika ei tästä huolimatta kenties ole vielä. Kingsiltä ei Edmontonin kaltaisia supertähtiä löydy, mutta tasaisen tehokas ja fyysinen joukkue on hankala voitettava kenelle tahansa. Nähtäväksi jää, pystyykö Kings horjuttamaan Edmontonin tähtipelaajia riittävästi vai luisteleeko Oilers Kingsin kumoon. Taistelutahdosta ja vääntövoimasta ei Kingsin menestys jää kiinni, mutta edes NHL:n playoffeissa harvoin pärjää ilman supertähtitason pistelinkoja. Kingsin paras pistemies runkosarjassa oli 35-vuotias Anze Kopitar, joka oli vasta pistepörssin sijalla 45. Kun Kingsin puolustuspelaaminenkaan ei ole enää huippuvuosien tasolla, on Edmonton todennäköisesti liian korkea vuori kiivettäväksi.
Tilastokatsaus
Edmonton Oilers keräsi runkosarjassa 109 pistettä ja sijoittui läntisen konferenssin toiseksi tasapisteissä Colorado Avalanchen kanssa. Tehdyissä maaleissa Oilers oli NHL:n suvereeni ykkönen, iskien peräti 325 maalia (3.96 per peli). Puolustuspelaaminen jättikin sitten parantamisen varaa, sillä Oilers päästi 256 maalia (3.12 per peli), joka oli vasta koko NHL:n 17. ja läntisen konferenssin 10. paras suoritus. Ylivoimalla Oilers oli uskomattoman tehokas ja NHL:n paras prosentilla 32.4%. Alivoima puolestaan oli kehnoa ja prosentti 77.0% vasta läntisen konferenssin yhdeksäs.
Los Angeles Kings sijoittui 104 pisteellä läntisen konferenssin viidenneksi ja oman divisioonansa kolmanneksi, viisi pistettä Edmontonia perässä. Kings onnistui maalinteossa 274 kertaa (3.34 per peli), joka oli läntisen konferenssin neljänneksi paras suoritus. Päästetyissä maaleissa Kings oli läntisen konferenssin yhdeksäs lukemalla 254 (3.10 per peli). Ylivoimalla Kings kuului NHL:n parhaimmistoon ja oli Edmontonin jälkeen läntisen konferenssin toisiksi tehokkain prosentilla 25.3%. Hieman yllättäen alivoima oli Kingsin Akilleen kantapää ja prosentti 75.8% oli vasta läntisen konferenssin 12. paras noteeraus.
Joukkueet kohtasivat runkosarjassa neljästi ja kumpikin joukkue voitti kaksi ottelua – yhden kotona ja yhden vieraissa. Pisteet tasattiin lukemin 4-4 ja myös maaliero oli tasainen 9-10 Kingsin hyväksi. Edmonton voitti kaksi jälkimmäistä ottelua, jotka pelattiin maaliskuussa ja huhtikuussa.
Kaikkien aikojen NHL-kevät – voita unelmien kiekkomatka Stanley Cupin finaaleihin!
Accuscoren analyysi ja Coolbetin kertoimet
Coolbetin kertoimien perusteella Edmonton Oilers on ylivoimainen suosikki etenemään otteluparista jatkoon. Oilers saa kertoimen 1.37 ja Kings puolestaan kertoimen 3.17.
Accuscoren simulaatiot ovat Coolbetin kerrointen kanssa täysin linjassa, kun Edmonton etenee jatkoon 72.2% todennäköisyydellä ja Kings puolestaan jatkaa parista 27.8% todennäköisyydellä.
Edmonton on simulaatioissa selkeästi parempi sekä kotona että vieraissa ja vie sarjan todennäköisimmin lukemin 4-1.
Tilastot: NHL.com
Kertoimet: Coolbet 17.4.2023 klo 21:00