NHL Pudotuspelit: Dallas Stars vs Minnesota Wild – analyysi ja parhaat pelivalinnat

Miro Heiskanen Dallas Stars
Kuva: Getty Images

Läntisen konferenssin keskivaiheilla läpi kauden painineet Dallas Stars ja Minnesota Wild vaihtoivat kauden loppua kohden paikkoja, ja lopulta Dallas Stars oli lähellä jopa oman divisioonansa voittoa siinä missä Minnesota hiipui lopulta kuudennelle sijalle. Starsin palaset loksahtelivat kohdilleen kreivin aikaan, sillä runkosarjan viimeiset 10 ottelua tuottivat kahdeksan voittoa. Minnesota päätti kautensa mollivoittoisesti eikä kauden jälkimmäinen puolisko sujunut lainkaan odotuksien mukaan. Tosin Minnesotan ei välttämättä ollut tarkoituskaan menestyä tällä kaudella ja varsinkin siirtotakarajan toiminta vaikutti enemmän draftiin valmistautuvan joukkueen tekosilta kuin pudotuspelipaikasta kynsin hampain taistelevan joukkueen peliliikkeiltä. Starsin väkevät otteet kauden loppua kohden ovatkin nostaneet joukkueen yhdeksi läntisen konferenssin mahdollisista mustista hevosista, mutta ensimmäisenä on kaadettava duunaripainotteinen Wild.

Minnesota Wild aloitti kautensa pirteästi ja oli pitkään mukana divisioonansa kärkitaistossa. Pelaamisen taso alkoi kuitenkin laskea kauden jälkimmäisellä puoliskolla ja loukkaantumiset kolhivat muutenkin ohkaista kokoonpanoa. Kirill Kaprizovin loukkaantuminen vaikutti olevan naula arkkuun, mutta Wild taisteli jäällä kynsin hampain pisteistä – ja keräsi niitä lopulta riittävästi pudotuspelipaikan varmistamiseen. Pudotuspelien kynnyksellä loukkaantui myös ykkössentteri Joel Eriksson Ek. Wild on kuitenkin joukkue, joka taistelee loppuun saakka ja pelaajat ovat omaksuneet tiiviin joukkuepelin sekä kovan työnteon. Varsinkin puolustuspäässä joukkue pelaa uhrautuvaisesti eikä vastustajalle anneta halpoja maalipaikkoja. Perinteisessä jääkiekko-osavaltiossa Minnesotassa odotetaankin vähintään kaatumista saappaat jalassa, eikä kokemattoman joukkueen pudotuspelipaikka ilmeisesti ollut ainakaan seurajohdon suunnitelmissa. Siirtorajalla Wild keräsi lähinnä muiden palkanpidätyksiä, varausvuoroja ja maisemaa pian vaihtavia täytemiehiä. Kokoonpanoja verratessa onkin täysin selvää, että Dallas Stars on ennakkosuosikki, mutta Minnesota ei takuulla antaudu helpolla.

Dallas ei kuulunut suurimpiin suosikkeihin kauden alkaessa, mutta tähtipaidat paransivat peliään kuin sika juoksuaan kauden edetessä. Päävalmentaja Peter deBoerin teesit alkoivat purra ja varsinkin puolustuspelaaminen tiivistyi valtavasti, samalla kun avainpelaajat alkoivat löytää maalijyvänsä. Veteraanit Jamie Benn ja Joe Pavelski hätyyttelivät runkosarjassa piste-per-peli tahtia ja antoivat tarvittavaa taustatukea nuorten Jason Robertsonin ja Roope Hintzin johtamalle ykkösnyrkille. Puolustuspelaamisessa Stars on roolitettu erinomaisesti ja se päästikin vähiten maaleja läntisessä konferenssissa. Stars on varsinkin runkosarjan lopun erinomaisten otteidensa johdosta noussut pikku hiljaa yhdeksi yllättäjäkandidaateista, jolla ei varsinaisia heikkouksia ole. Ratkaisuvoimaa löytyy myös kärkipelaajien takaa ja puolustus on omassa päässä kivikova, mutta pystyy myös kiekolliseen peliin. Maalivahtitilanne on vakaa ja Jake Oettinger tarjoaa joka ilta mahdollisuuden voittoon.

Tilastokatsaus

Dallas Stars sijoittui runkosarjassa 108 pisteellä läntisen konferenssin neljänneksi ja oman divisioonansa toiseksi, vain pisteen erolla Coloradoon. Maaleja Stars iski runkosarjassa 281 (3.43 per peli) mikä oli NHL:n seitsemänneksi eniten ja läntisen konferenssin kolmanneksi eniten. Puolustuspäässä Dallas oli vielä astetta parempi, päästäen vähiten maaleja läntisessä konferenssissa ja kolmanneksi vähiten koko liigassa, yhteensä 215 (2.62 per peli). Myös erikoistilanteissa Dallas kuului NHL:n parhaimmistoon: ylivoimaprosentti 25.0% oli läntisen konferenssin kolmanneksi paras ja alivoimaprosentti 83.5% läntisen konferenssin paras, koko NHL:n kolmanneksi paras.

Minnesota Wild puolestaan keräsi runkosarjassa 103 pistettä ja päätyi läntisen konferenssin kuudenneksi. Tehdyissä maaleissa Wild oli vasta läntisen konferenssin 11. lukemalla 239 (2.91 per peli) mutta päästetyissä maaleissa sijoitus oli Dallasin jälkeen läntisen konferenssin toisiksi paras lukemalla 219 (2.67 per peli). Erikoistilanteissa Wild oli runkosarjassa NHL:n keskitasoa ja ylivoiman onnistumisprosentti 21.4% oikeuttaa läntisen konferenssin kuudenteen sijaan samoin kuin alivoimaprosentti 82.0%.

Runkosarjan keskinäisissä kohtaamisissa molemmat joukkueet voittivat kerran kotona ja kerran vieraissa, mutta Dallas vei pisteet lukemin 6-4 ja maalieron lukemin 14-10. Minnesota otti molemmat voittonsa vasta voittolaukauksilla. 

Accuscoren analyysi ja Coolbetin kertoimet

Dallas Stars on Coolbetin kertoimien perusteella ennakkosuosikki etenemään jatkoon, mutta Minnesota Wild ei antaudu helpolla. Starsin voittokerroin on 1.62 ja Minnesota Wildin 2.35, jotka vastaavat todennäköisyyksinä prosentteja 61.7% ja 42.6%.

Accuscoren simulaatioissa Dallas Stars on hieman kertoimiaan suurempi ennakkosuosikki ja etenee jatkoon 63.3% todennäköisyydellä. Minnesotan maalinteko-ongelmat saavat jatkoa ja vaikka ottelusarja on tasainen, kääntyvät tiukat ottelut Dallasin eduksi. Minnesotan jatkoonpääsyn todennäköisyys on simulaatioissa vain 36.7%.

Ottelusarja etenee todennäköisimmin kuudenteen otteluun, jossa Stars ratkaisee jatkopaikan otteluvoitoin 4-2.

Tilastot: NHL.com

Kertoimet: Coolbet 17.4.2023 klo 21:00