NHL Pudotuspelit: Colorado Avalanche vs. Seattle Kraken – analyysi ja parhaat pelivalinnat

Mikko Rantanen Global Series NHL
Kuva: Getty Images

Hallitseva Stanley Cup -mestari Colorado Avalanche näytti oppineen nopeasti todellisen mestarin elkeet ja pelaili runkosarjan alun varsin keskinkertaisesti. Kauaa ei kuitenkaan ollut tarvetta odotella, kun Colorado kiipesi konferenssin kärkikahinoihin ja viimeisen 30 pelin otannalla joukkue olikin läntisen konferenssin ykkönen. Myös viimeisestä kymmenestä runkosarjaottelusta kertyneet kahdeksan voittoa sekä divisioonan kärkipaikan varmistaminen viimeisessä runkosarjaottelussa osoittavat, että hallitseva mestari on valmiina kevään koitoksiin. Toista kauttaan NHL:ssä pelaava Seattle Kraken puolestaan aloitti vahvasti ja pelasi tiensä pudotuspelipaikoille jo aikaisessa vaiheessa. Tasaisella suorittamisella pudotuspelipaikka oli täysin ansaittu, vaikka kovin lentokeli jäikin lopulta alkukauteen. Sarjan asetelma on päivänselvä ja Avalanche lähtee ylivoimaisena ennakkosuosikkina siinä missä Seattle pääsee haastamaan paineettomassa tilassa.

Colorado on jälleen yksi suurimmista mestarisuosikeista, vaikka joukkue on kärsinyt loukkaantumisista eikä kokoonpano ole aivan yhtä laadukas kuin viime kaudella. Gabriel Landeskogin loukkaantuminen sekä Nazem Kadrin ja André Burakovskin kauppaaminen on pystytty korvaamaan vain osittain, joten kärkipelaajien tulee pelata vieläkin paremmin sekä hyökkäys- että puolustussuuntaan. Mikko Rantanen ja Nathan MacKinnon pelasivat uransa parhaat kaudet, ja pystyvät omalla panoksellaan voittamaan otteluita Coloradolle. Nuoret puolustajat Cale Makar ja Samuel Girard ovat jo marinoituneet kovissa peleissä ja kuuluvat eliittipuolustajien joukkoon. Coloradosta löytyy myös reilusti kokemusta ja voittamisen kulttuuria eikä varsinaisia heikkouksia löydy – varsinkin jos Darcy Kuemperin maalin suulla korvannut Aleksandr Georgijev jatkaa vahvoja otteitaan. Maalivahtien loukkaantumiset ovat olleet Coloradon painajainen aiemmilla kausilla, mutta tällä hetkellä näyttää paremmalta. Colorado onkin tasaisen vahva joukkue, joka taistelee tosissaan mestaruuden uusimisesta.

Seattle Kraken on perinteisemmän tyylin laajennusjoukkue, joka yllätti kaikki etenemällä pudotuspeleihin jo toisella kaudellaan. Muiden joukkueiden ylijäämäpelaajista koottu Kraken suoritti läpi kauden tasaisesti ja pelaajien motivaatio sekä taistelutahto näkyi härmään saakka. Tähtipelaajia ei joukkueesta löydy, mutta laadukkaita NHL-pelaajia riittää jokaiseen ketjuun ja pakkipariin – tässä piilee Seattlen vahvuus. Pelitapa on energinen ja kuluttava, mutta sen ylläpitäminen onnistuu tasaisella peluutuksella. Lisäksi ratkaisijan roolia on tarjolla käytännössä kaikille, kun ykkösnyrkkiä ei ole ennalta määritelty. Valmentaja Dave Hakstol on saanut revittyä miehistöstään irti kaiken mahdollisen ja esimerkiksi Jared McCannin 40 maalin kausi sekä tulokas Matty Beniersin vahva astuminen parrasvaloihin ovat Hakstolilta huippuluokan taidonnäytteitä. Materiaali ei kuitenkaan riitä millään Avalanchen tasoista joukkuetta vastaan, mutta periksi Kraken ei takuulla anna missään vaiheessa. Lukuisista kolmosketjulaisista koottu joukkue on enemmän kuin osiensa summa ja pelaajat kiittävät luottamuksesta jättämällä kaiken jäälle.

Tilastokatsaus

Colorado Avalanche keräsi runkosarjassa 109 pistettä ja sijoittui oman divisioonansa ykköseksi, läntisen konferenssin jaetulle kakkossijalle ja koko NHL:n seitsemänneksi. Tehdyissä maaleissa Colorado oli NHL:n 11. ja läntisen konferenssin viides iskemällä 274 maalia (3.34 per peli). Päästettyjä maaleja Avalanchelle kertyi 223 (2.72 per peli), joka oli läntisen konferenssin kolmanneksi paras lukema. Ylivoimalla Colorado oli jälleen vahva, ottaen prosentilla 24.5% läntisen konferenssin neljännen sijan. Alivoima puolestaan ei kulkenut yhtä vahvasti, sillä prosentti 79% oli vasta NHL:n 17. paras ja läntisen konferenssin seitsemäs.

Seattle Kraken löi monet ällikällä ja kokosi runkosarjassa kunnioitettavat 100 pistettä. Sijoitus oli läntisen konferenssin seitsemäs ja pudotuspeliviivaan jäi turvallinen seitsemän pisteen ero. Tehdyissä maaleissa Kraken oli todellinen piristysruiske, kun runkosarjan 289 maalia (3.52 per peli) oikeuttivat koko NHL:n neljänteen sijaan ja läntisen konferenssin kakkoseksi. Puolustuspelikin toimi siedettävästi ja omissa soi 252 kertaa (3.07 per peli), joka oli läntisen konferenssin kahdeksanneksi paras tulos. Eniten parannettavaa Krakenilla on erikoistilanteissa: ylivoimaprosentti 19.8% ja alivoimaprosentti 76.7% olivat vasta läntisen konferenssin yhdeksänneksi parhaat lukemat.

Accuscoren analyysi ja Coolbetin kertoimet

Hallitseva mestari Colorado Avalanche lähtee sarjaan ylivoimaisena ennakkosuosikkina ja Coolbet antaakin Avsin jatkopaikasta vain kertoimen 1.32, joka todennäköisyytenä on 75.8%. Seattlelle annetaan yllätysvoitosta kerroin 3.50 eli todennäköisyys jatkopaikalle on 28.6%.

Myös Accuscoren simulaatioissa Colorado etenee vakuuttavasti jatkoon 67.7% todennäköisyydellä. Seattlelle annetaan kuitenkin hienoinen yllätysmahdollisuus noin 32.3% todennäköisyydellä, eli täydellistä ylikävelyä ei simulaatioiden perusteella nähdä. Seattle ei siis taivu helpolla, mutta taipuu kuitenkin lopulta.

Avalanche selviää säikähdyksestä vaikka Seattle taistelee kynsin hampain jatkopaikasta. Colorado jatkaa otteluvoitoin 4-2.

Tilastot: NHL.com

Kertoimet: Coolbet 18.4.2023 klo 21:00