NHL Pudotuspelit: Carolina Hurricanes vs New York Islanders – analyysi ja parhaat pelivalinnat

Sebastian Aho Carolina
Kuva: Getty Images

NHL:n itäisen konferenssin kakkonen ja oman Metropolitan-divisioonansa voittanut Carolina Hurricanes lähtee jälleen pudotuspeleihin suurin odotuksin ja vuotta kokeneempana. Hurricanes on tehnyt uutta tulemistaan Rod Brind’Amourin johdolla jo useamman vuoden, mutta tulokset kauden tärkeimmissä peleissä ovat jääneet laihoiksi. Vastaansa Hurricanes saa todellisen pudotuspelijoukkueen, Barry Trotzin perintöä ylväänä kantavan New York Islandersin. Islanders harvemmin esittää runkosarjassa viihdyttävää ja näyttävää hyökkäyspelaamista, mutta joukkuetta on marinoitu vuosikausia suorittamaan pudotuspeleissä fyysisellä ja puolustusvoittoisella pelitavalla. Ottelusarjassa molempien joukkueiden vahvuuksiin kuuluukin kurinalainen viisikkopeli ja puolustus, siinä missä hyökkäyspään tähtipelaajat lähinnä loistavat poissaolollaan.

Islanders on kiusannut kärkijoukkueita jo useampana playoff-vuonna, mutta aivan päätyyn asti rahkeet eivät ole riittäneet. Fyysisyys, tiivis puolustuspeli ja erinomaiset maalivahdit ovat jälleen Islandersin vahvuus, vaikka playoff-kiekon airut, valmentaja Barry Trotz vaihtuikin oppipoikaan Lane Lambertiin. Pelityylin perusteet ovat pysyneet samana, mutta hyökkäyspäässä kiekollisia ratkaisijoita pitäisi olla aiempaa laajemmalla rintamalla. Samalla kuitenkin puolustuspää on entistä ohuempi mikä saattaa sarjan edetessä kostautua – Islandersin pelityyli on äärimmäisen kuluttava myös omalle joukkueelle. Helpolla yksikään joukkue ei Islandersia vastaan pääse ja jatkopaikan eteen on vuodatettava verta, hikeä ja kyyneleitä.

Carolina Hurricanes on maksanut oppirahoja jo muutaman kauden NHL:n pudotuspeleissä ja pikkuhiljaa on aika lunastaa potentiaalia. Nuori ja nälkäinen joukkue on kasvanut yhdessä, ja täsmähankinnat Brent Burnsin johdolla tuovat kokemusta ja rauhallisuutta ajoittain ailahtelevaan Hurricanes-ryhmään. Päävalmentaja Rod Brind’Amour painottaa viisikkopeliä ja kovaa työntekoa, mutta osaa antaa tilaa myös luovuudelle ja taitaville yksilöille. Puolustuspelaamisessa Carolina onkin NHL:n huippua ja syvyyttä riittää jokaiseen pariin. Maalivahtitilanne on kysymysmerkki, kun viime kaudella loistanut Fredrik Andersen on ollut kuin varjo entisestään ja paikkaaja Antti Raanta onkin saanut paljon vastuuta. Hyökkäyksestä puuttuvat megaluokan tähdet ja esimerkiksi Sebastian Aho ja Teuvo Teräväinen kantavat valtavan maalintekovastuun. 

Myös ”bunch of jerks”-lempinimellä kutsuttu Carolina Hurricanes onkin yllättävän samantyylinen joukkue kuin vastustajansa New York Islanders. Hurricanesilla on kokonaisuutena parempi puolustuskalusto sekä taitavampia hyökkääjiä, mutta Islanders pystyy nokittamaan fyysisyydellään ja aavistuksen paremmilla maalivahdeilla. Edessä onkin jännittävä sarja, joka saattaa ratketa siihen, kumman henkinen kantti kestää.

Tilastokatsaus

Carolina Hurricanes keräsi runkosarjassa 113 pistettä, joka oikeuttaa koko NHL:n toiseen sijaan. Maaleja Carolina teki kuitenkin vain 262 (3.20 per peli), joka oli NHL:n 15. eniten ja itäisen konferenssin kahdeksanneksi paras lukema. Päästetyissä maaleissa Hurricanes oli jälleen NHL:n parhaimmistoa, sijoittuen toiseksi 210 päästetyllä maalillaan (2.56 per peli). Ylivoimalla Carolina oli heikko, vasta koko sarjan 20. ja itäisen konferenssin 12. prosentilla 19.8%, kun taas alivoimalla joukkue loisti ja oli liigan toisiksi paras joukkue prosentilla 84.4%.

Islanders selvitti tiensä pudotuspeleihin itäisen konferenssin seitsemänneltä sijalta, johon riitti 93 pistettä. Islanders onnistui maalinteossa 242 kertaa (2.95 per peli), joka oikeuttaa NHL:n 22. sijaan ja 12. sijaan itäisessä konferenssissa. Puolustuspäässä Islanders oli parempi, päästäen itäisen konferenssin 4. vähiten maaleja, yhteensä 217 (2.65 per peli). Ylivoimalla Islanders oli itäisen konferenssin toisiksi heikoin ja koko liigan kolmanneksi huonoin prosentilla 15.8%, mutta alivoimalla sijoitus oli itäisen konferenssin neljäs prosentilla 82.2%.

Joukkueet kohtasivat runkosarjassa neljä kertaa ja Carolina vei ottelusarjan nimiinsä 3-1 ja pisteet 6-2. Maaliero oli Carolinan eduksi 12-9 ja ainoastaan yksi otteluista – jälkimmäinen Carolinan kotiottelu – päättyi kotivoittoon. Carolinalla on hienoinen etulyöntiasema tilastojen perusteella, mutta erot ovat kauttaaltaan erittäin pienet.

Accuscoren analyysi ja Coolbetin kertoimet

Carolina on Coolbetin kertoimien perusteella ennakkosuosikki, mutta sarjasta odotetaan kohtalaisen tasaista. Hurricanes saa kotietunsa turvin kertoimen 1.48, kun Islandersin jatkopaikan kerroin on 2.75. Todennäköisyyksinä Hurricanesille annetaan 67.6% mahdollisuus jatkoon pääsemiseksi ja Islandersin vastaava prosentti on 36.4%.

Accuscoren simulaatioissa kaikki ottelusarjan kohtaamiset ovat tasaisia ja vähämaalisia. Myös ottelusarjan tuloksen odotetaan olevan aavistuksen kertoimia tasaisempi ja Islanders saakin simulaatioissa todennäköisyyden 43.2% edetä jatkoon. Carolinan prosentti on siten 56.8%.

Tasaisesta sarjasta huolimatta kaikkein todennäköisin lopputulos on Carolinan jatkopaikka lukemin 4-2.

Tilastot: NHL.com

Kertoimet: Coolbet 17.4.2023 klo 21:00