Ei jokapäiväistä herkkua – Pekka Rinne nousi maalillaan harvinaiseen kerhoon

Ei jokapäiväistä herkkua – Pekka Rinne nousi maalillaan harvinaiseen kerhoon

Torstain NHL-kierroksen ehdoton tähtihetki oli Nashville Predatorsin maalivahti Pekka Rinteen Chicago Blackhawksia vastaan viimeistelemä osuma.

Rinne vastasi tyylikkäällä tavalla vierasjoukkueen 5-2-osumasta tyhjään maaliin. Mitään jokapäiväistä – tai edes jokavuotista – herkkua maalivahdin tekemä maali ei kuitenkaan ole.

Edellisen kerran kyseisessä tempussa onnistui Phoenix Coyotesin Mike Smith hieman yli kuusi vuotta sitten Detroit Red Wingsiä vastaan.

Yhteensä NHL-historiassa vain 8 veskaria on onnistunut maalinteossa, kun mukaan lasketaan ainoastaan tarkoitetut laukaukset, eikä suinkaan ”koski viimeisenä kiekkoon”-tyyppiset osumat.

Ensimmäinen maalivahdin tarkoitetulla laukauksella tekemä maali nähtiin NHL:ssä niinkin myöhään kuin vuonna 1987. Historiallisesta osumasta vastasi Philadelphia Flyersin Ron Hextall (video jutun alla).

New York Islandersin Billy Smith puolestaan sai kunnian olla ensimmäinen NHL-veskari, jolle merkattiin maali, kun Colorado Rockies sähelsi kaudella 1979-1980 pelatussa ottelussa omiin Smithin oltua viimeinen kiekkoon koskenut Isles-pelaaja.

Historian maaliahnein NHL-veskari on Martin Brodeur, joka teki urallaan peräti kolme osumaa (koostevideo alla). Näistä maaleista kuitenkin vain yksi oli Brodeurinkin osalta itse tehty, kun taas kahdesti vastustaja pupelsi kiekon omiin. Voidaankin siis sanoa, että todellista NHL-ennätystä pitää hallussan Hextall, joka osui vuonna 1987 tehdyn osumansa lisäksi myös vuonna 1989 – ja teki myös tuon maalin omalla vedollaan.

Rinne on ensimmäinen suomalaisvahti, joka on omalla vedollaan onnistunut maalinteossa NHL:ssä. Mika Noroselle merkattiin Buffalo Sabresin paidassa maali vuonna 2004, mutta tuolloin Toronto Maple Leafsin epäonnekas syöttö vain sattui lipumaan tyhjiin, ja suomalaisveskari oli sattumalta koskenut viimeisenä Sabres-pelurina kiekkoon.

Ron Hextall vastasi ensimmäisestä ”tarkoitetusta” maalivahdin maalista:

Martin Brodeurin uran kolme maalia:

Jaa tämä:

Joukkueet:
Pelaajat:

Aiheeseen liittyvät julkaisut