NFL-kausiennakko 2019: NFC North on tasainen ja yllätysvalmis

NFC North

NFC North divisioonasta on odotettavissa tasainen vääntö. Ennakkoon Bears, Vikings ja Packers taistelevat voitosta Lionsin jäädessä hieman taka-alalle.

NFL-kausiennakko 2019: NFC North

1. Chicago Bears (2018: 1.)

Merkittävimmät poistujat: Adrian Amos, Bryce Callahan, Jordan Howard, Vic Fangio

Merkittävimmät saapujat: HaHa Clinton-Dix, Buster Skrine, David Montgomery

Chicago Bearsista puhuttiin jo ennen 2018 kautta, että nyt saattaa olla relevanttia tavaraa luvassa Bears-faneille. 8-8, jopa 9-7 oli arviona kauden recordiksi ja se tuntui faneista jo mielettömän paljon paremmalta kuin John Foxin aikakauden 3-13 ja 5-11 tyyppiset suoritukset. Mutta mitä vielä. Bears tuli myrskyn lailla ja pisti tauluun 12-4 recordin uuden valmentajansa Matt Nagyn johdolla. Playoffeihin tyssäsi sitten heti alkuun, joten hampaan kolossa on varmasti paljon.

Bearsista on tulevalle kaudella tunnistettavissa kolme teemaa. Ensimmäinen on Mitchell Trubiskyn kehittyminen kohti niin sanottua franchise QB -statusta. Viime kaudella nähtiin toki parempaa kuin 2017, mutta askeleita erityisesti heittojen tarkkuudessa on otettava eteenpäin. Toinen teema on viime kauteen verrattuna huomattavasti vaikeampi otteluohjelma. Bearsin otteluohjelma onkin arvioitu olevan sarjan viidenneksi vaikein. Kolmas teema liittyy puolustukseen ja aikakauteen ilman Vic Fangiota. Ansiokas puolustuksen koordinaattori on nyt Denverin päävalmentajana, joten Bearsia voi odottaa ainakin tietyn tason heikentyminen puolustuksessa.

Chuck Pagano on kuitenkin kelpo korvaaja, joten eipä Bearsilla kuitenkaan mitään hätää ole. Paganon luotsattavana on liigan parhaimpiin lukeutuva puolustus, jossa erityisesti takakenttä että juoksupuolustus on liigan eliittiä. Pass rush on luonnollisesti Khalil Mackin läsnäollessa myös kovalla tasolla, mutta vielä odotellaan josko Leonard Floyd lähtisi todelliseen lentoon.

Hyökkäyksen puolella Bears voi luottaa vahvaan hyökkäyksen linjaan, joka takaa sekä juoksupelille onnistumisia että Trubiskylle suojaa. Heittopelissä Allen Robinson kantaa suurinta vastuuta ja hänen takanaan rosterissa on todella mukavasti syvyyttä, joskin esiinastumisia kaivataan myös. Anthony Miller ja Taylor Gabriel ovat Robinsonin jälkeen tärkeimmät yksilöt.

Juoksun puolella Bears lähtee kauteen mielenkiintoisella porukalla, jossa Jordan Howardin tilalle haettu David Montgomery on todella monipuolinen ja Tarik Cohen puolestaan esiintyy runsaasti myös laitahyökkääjän roolissa. Kun myös Mike Davisille odotetaan olevan roolia, tulee olemaan mielenkiintoista seurata, miten Nagy pyörittää komiteaansa kauden mittaan.

Kokonaisuutena Bears lähtee kauteen yhtenä NFC:n vahvimmista porukoista. Trubiskyn kanssa saattaa olla vielä kasvukipuja luvassa, mutta NFC North divisioonassa Bears on kuitenkin se vahvin nippu.

2. Green Bay Packers (2018: 3.)

Merkittävimmät poistujat: Randall Cobb, Clay Matthews

Merkittävimmät saapujat: Za’Darius Smith, Preston Smith, Adrian Amos, Rashan Gary

Green Bay Packersin viime kausi oli heikko 6-9-1 recordiin päättynyt suoritus, jossa kesken kauden päätettiin myös laittaa pitkäaikainen päävalmentaja Mike McCarthy pihalle. McCarthyn seuraaja Matt LaFleur tuo mukanaan uutta tekemistä Packersiin, joka laittoi offseasonilla poikkeuksellisen paljon paukkuja joukkueen vahvistamiseen. Aaron Rodgers ei tosin saanut itselleen uusia aseita, vaan Packers pisti lähes kaikki munat koriin nimeltä puolustus.

Vaikka puolustus saikin vahvistusta, on Packersin ehdottomasti saatava Rodgers takaisin huipputasolleen. Mikäli uran alamäki on alkanut eikä paluuta ole, voidaan tämä kausi heittää pettymysten sarjan jatkoksi. Jokin kuitenkin kertoo, että Rodgersia ei vielä sovi epäillä, joten toistaiseksi Packersin QB säilyttää statuksensa yhtenä parhaista sarjassa.

Puolustuksen puolen vahvistukset ovat hyviä, joskin lyhyen tähtäimen ratkaisuja. Adrian Amos tuo tasaisen varmaa suorittamista takakentälle ja Smithit Za’Darius sekä Preston tuovat vauhtia pass rushiin, joka onkin Packersin puolustuksen paras osa-alue. Takakenttä on ihan hyvä myös, kunhan vaan kaverit pysyvät terveenä. Juoksua vastaan Packers oli viime kaudella melko heikko, mutta pieni parannus on odotettavissa kaudelle 2019.

Hyökkäyksen puolella Packersilla on vahva hyökkäyksen linja, jossa David Bakhtiari erottuu kirkkaimpana tähtenä. Linja takaa Rodgersille hyvän heittosuojauksen sekä mahdollisuudet Aaron Jonesille onnistua juoksupelissä. Rodgersin ylivoimaisena ykköstargettina nähdään Davante Adams, jolta voidaan odottaa järjettömän kovia tilastoja. Adamsin takana on hieman tuntemattomampia pelaajia, mutta heistä erityisesti Marquez Valdes-Scantlingin odotetaan ottavan isoa roolia tulevalla kaudella.

Kokonaisuutena Green Bayn rosteri on vahvistunut viime kaudesta, uusi valmentaja tuo olettavasti mukavasti vauhtia porukkaan ja Rodgersin kautta kaikki, myös epäonnistuminen, on mahdollista. Packers nousee parantuneen puolustuksen myötä haastamaan Bearsia päätyen lopulta NFC North divisioonassa toiseksi.

3. Minnesota Vikings (2018: 2.)

Merkittävimmät poistujat: Sheldon Richardson, Latavius Murray, Andrew Sendejo

Merkittävimmät saapujat: Garrett Bradbury, Josh Kline

Mikä tahansa järjestys Bearsin, Packersin ja Vikingsin välillä olisi ennakkoon kuin ennakkoon täysin OK, mutta silti Vikingsin jättäminen kolmanneksi tuntuu todella väärältä. 2018 kausi oli toki pettymys, mutta liikaa ei sovi katsoa peräpeiliin. Valmennuksen uusimisen sekä hyökkäyksen linjan vahvistamisen myötä Vikings lähtee kauteen yhtenä NFC:n vahvimmista joukkueista.

Uudistukset hyökkäyksessä lupaavat Kirk Cousinsille paremmin sopivaa pelisysteemiä. Vikings haluaa pelata niin sanottua outside-zone juoksuhyökkäystä, jossa ideaali tilanteessa linja ja tight end saavat blokattua puolustuksen pelaajat siten, että Dalvin Cook pääsee kiertämään ”ulkokautta” ja tekemään sitä kautta etenemisiä. Vahvistuneen hyökkäyksen linjan pitäisi pystyä tähän selvästi paremmin kuin viime kauden porukka, jonka kanssa tätä systeemiä ei oikeastaan edes lähdetty toteuttamaan.

Cook  ja juoksupeli ovat toki erittäin merkittävä osa Vikingsin identiteettiä, mutta homma ei todella jää tähän. Heiton puolelta löytyy nimittäin valtavasti tehoa, kun kentällä viilettävät Adam ThielenStefon Diggs sekä Irvin Smith Jr. Heittokuvioissaan Vikingsin odotetaan viljelevän paljon play-actiona, jossa hämätään juoksua, mutta pelataankin heittoa. Mikäli Cook on uudistetun linjan takaa valtava uhka, on vastustajilla varmasti hankalaa erilaisten hämäysten keskellä.

Puolustuksen puolella Vikingsilla on todella vakuuttava nippu tasokkaita pelaajia. Tämän myötä niin takakenttä, pass rush kuin juoksupuolustuskin ovat merkittävän hyvällä tasolla. Sheldon Richardsonin menetys jättää toki aukon, mutta iloinen uutinen Vikingsin kannalta oli Anthony Barrin päätös pelata Vikingsissa hieman pienemmällä palkalla kuin mitä markkina oli tarjoamassa.

Vaikka viime kausi oli Vikings-puolustukselta heikomman puoleinen, sopii kaudelle 2019 odottaa paluuta loistokkuutteen. Pelaajat tuntevat toisensa hyvin ja ennemmin viime kausi on satunnainen lipsahdus kuin toistuva trendi. Viime kaudella myös loukkaantumiset vaivasivat, mutta ainakin toistaiseksi vaikuttaa siltä, että pelaajat pääsevät ns. 100% kunnossa aloittamaan kauden.

Kaiken tämän jälkeen Vikings ei rehellisesti sanoen kuulu kolmannelle sijalle. NFC North on kuitenkin todella tasainen ja yllätysvalmis, eivätkä kaksi edellä ennakoitua välttämättä sen paremmin sovi tälle sijoitukselle. NFC:ssä on kuitenkin kaksi villikorttipaikkaa, joten ehkäpä koko revohka nähdään playoffeissa?

4. Detroit Lions (2018: 4.)

Merkittävimmät poistujat: Ezekiel Ansah, T.J. Lang, Golden Tate

Merkittävimmät saapujat: T.J. Hockenson, Trey Flowers, Justin Coleman, Danny Amendola, Jesse James, C.J. Anderson

Detroit Lionsin viime kausi oli Matt Patrician ensimmäinen päävalmentajana. Tuloksen osalta jäi paljon toivomisen varaa, joskin Patrician edellinen työnantaja ja tuleva mestari Patriots kaatui Lionsin käsittelyssä. Nyt Patriotsia imitoiva Lions lähtee tulevaan kauteen mielenkiintoisilla uusilla nimillä.

Lionsin hyökkäystä tahdittaa veteraani Matthew Stafford, jonka viime kausi oli yksi uran heikoimmista. Ylipäätään koko hyökkäys pelasi kehnomman puoleisesti ja täten Jim Bob Cooter sai väistyä hyökkäyksen koordinaattorin paikalta. Tilalle hankittu Darren Bevell on tuttu myös Super Bowlin voittaneen Seahawksin hyökkäyksen koordinaattorina ja hänen tulon myötä Patrician visio juoksu edellä kulkevasta hyökkäyksestä toteutunee paremmin.

Lionsin hyökkäyksen linja menetti T.J. Langin, mutta on silti ihan hyvä yksikkö. Erityisesti joukkueeseen hankitut TE:t T.J. Hockenson ja Jesse James ovat kumpikin hyviä blokkaajia, mikä edesauttaa linjan tekemistä. Viime kaudella ensimmäisen vuotensa NFL:ssä esiintynyt Frank Ragnow oli vakuuttava ja tulee olemaan avainasemassa Lionsin juoksublokkauksessa. Kokonaisuutena hieman keskitasoa paremman hyökkäyksen linjan takaa Kerryon Johnsonilla ja kokeneella C.J. Andersonilla on hyvät mahdollisuudet onnistua juoksupelissä.

Heittohyökkäyksen puolella Staffordilla ei enää ole Golden Tatea targettinaan, mutta Danny Amendola tarjoaa varsin mukavan paikkauksen. Amendolan kavereina Marvin Jones Jr. sekä Kenny Golladay ovat näkyvimmät heittokohteet Lionsin heittohyökkäyksessä. Erityisesti Golladay on NFL-tekstien termein ”poised” todella suureen rooliin tulevalla kaudella.

Puolustuksessa Lionsin näkyvin uudistus kulkee nimellä Trey Flowers ja hintalappuna 90 miljoonaa (65 taattua) dollaria viiden vuoden palveluksesta. Flowers on käsittämättömän hyvä puolustuksen linjan pelaaja ja hän oli yksi Patriotsin menestyksen avaimista menneinä kausina. Nyt Patricia saa Flowersin jälleen itselleen ja tämä lupaa todella hyvää myös Lionsin pass rushille. Mikä myös lupaa hyvää on jo viime kaudella Giantsista treidatun Damon ”Snacks” Harrison otteet juoksua vastaan, minkä myötä Lionsilla onkin yksi liigan parhaista juoksupuolustuksista.

Heittopuolustuksessa Lionsilla on hieman heikompi meno kuin juoksua vastaan, mutta on todettava että oikeita palasia on alkanut löytyä ja tämä porukka saattaa lopulta olla parempi kuin miltä alkuun näyttää. Merkittävin yksilö on luonnollisesti Darius Slay, joka saa kaverikseen aiemmin Seattlea edustaneen Justin Colemanin. Myös Colemanilla on Patriots taustaa uransa alkupuolelta, joten tietty Patriotsin kopionti on myös tässä havaittavissa.

Kokonaisuutena Detroit Lions on yksi parhaista divisioonajumboksi ennakoiduista joukkueista. NFC North on vaan niin tasokas nippu, ettei Lionsille jää tässä rooliksi kuin tyytyä osaansa. Patrician projekti saanee kuitenkin jatkua ja tulevaisuus vaikuttaa Lionsin osalta lupaavalta.

COOLBETIN NFL-KOHTEISIIN!

Lue NFL-kausiennakko 2019 -sarjan muut osat:

AFC Konferenssin ennakot

AFC East

AFC North

AFC South

AFC West

NFC Konferenssin muut ennakot

NFC East

NFC South

NFC West

Muista tarkistaa myös sivustoltamme löytyvät päivän kuumimmat vedonlyöntivihjeet lähteistä, josta on löydettävissä jokainen päivä netin parhaat vedonlyöntilähteet koottuna samalle sivulle.

Nyt Pallomeri.netin uusimmat vetovihjeet, kilpailut sekä tietysti tuplaus suoraan puhelimeen WhatsAppin kautta – ja tietenkin ilmaiseksi! Lisätietoa tilauksesta saat TÄÄLTÄ!