Newcastlesta tuli maailman rikkain jalkapalloseura – PSG ja Man City kalpenevat täysin rinnalla

newcastle Eddie Howe - pallomeri.net

Torstaina saatiin vahvistus sille, että Valioliigassa pelaava Newcastle siirtyy uuteen omistukseen, minkä myötä siitä tuli myös maailman rikkain jalkapalloseura.

Kauppahinta oli 350 miljoonaa euroa. Oston rahoittaa 80-prosenttisesti Public Investment Fund (PIF) -rahasto. PIF:n puheenjohtaja on Saudi-Arabian kruununprinssi Muhammad bin Salman. Valioliiga kertoo kuitenkin saaneensa “laillisesti pätevät” takuut siitä, ettei seuraa tule hallinnoimaan Saudi-Arabian valtio.

Niin tai näin, seuran omistaa nyt 80-prosenttisesti PIF ja kymmenen prosentin siivulla PCP Capital Partners ja RB Sports & Median pääomarahasto.

Newcastlen omistajaportaan yhteenlaskettu varallisuus on järisyttävät, lähes 380 miljardia euroa, mikä tekee siitä yhtäkkisesti maailman rikkaimman jalkapalloseuran.

Toista sijaa tällä listalla pitää hallussaan PSG, jonka omistajilla on pitoa 100 miljardia vähemmän, eli noin 280 miljardia euroa.

Nämä kaksi ovat täysin omassa kastissaan, sillä kolmossijalle yltänyt Manchester City yltää “vain” hieman yli 27 miljardin.

Newcastlen uusi omistajuus on saanut myös soraääniä ihmisoikeusjärjestöjen taholta.

– Tämä päätös osoittaa, että englantilainen jalkapallo on avoinna urheilun valkopesulle. Amnesty on alusta asti sanonut, että kyseessä on selvä saudiviranomaisten yritys pestä vastenmielistä ihmisoikeustilannettaan käyttämällä Valioliigan glamouria, Amnestyn brittipomo Felix Jakens sanoi.


Joukkueet: