Newcastle-kauppa joutui vastatuuleen – Saudi-ostajien taustalta paljastui rikollinen kytkös

Newcastle United / Pallomeri.net

Newcastle Unitedin viritteillä ollut kauppa on uhattuna, kun WTO:n raportti paljasti ostajaehdokkaiden kytköset piraatti-tv -palveluun.

Brittilehti Guardian uutisoi, että Englannin Valioliigassa pelaavan Newcastlen myynti Saudi-Arabian Public Invest Fundille 300 miljoonalla punnalla on kokenut pahan takaiskun.

Maailman kauppajärjestö WTO:n tutkimusten mukaan Saudi-Arabia olisi piraatti-tv-yhtiö beoutQ:n takana. Piraattiyhtiö välittää laittomasti urheilulähetyksiä, muun muassa Valioliigan otteluita. Piraattien toimet ovat aiheuttaneet satojen miljoonien eurojen tv-rahojen menetyksest.

Guardianin mukaan tiedot käyvät ilmi WTO:n raportista, joka julkaistaan kesäkuussa. Lehden mukaan Valioliiga on jo saanut tiedon raportista ja huomauttanut asiasta PIF:iä osana prosessia, jossa Valioliiga ratkaisee, hyväksyykö se Newcastlen uudet omistusjärjestelyt.

PIF, jonka puheenjohtaja on Saudi-Arabian kruununprinssi ja käytännössä maan johtaja Mohammed bin Salman, on luonnollisesti kiistänyt Saudi-Arabian ja beoutQ:n yhteyden. Aiemmin Saudi-Arabia on väittänyt piraatti-tv:n taustalla olevan Kuuban ja Kolumbian. Piraattiyhtiön lähetykset kuitenkin välitettiin aiemmin satelliitista, jonka Saudi-Arabia omistaa. Sittemmin satelliittia on vaihdettu.

Piraatti-tv-yhtiöstä ovat valittaneet Valioliigan ohella myös Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA, Euroopan jalkapalloliitto UEFA ja Espanjan liiga. Ne veivät asian WTO:lle ja Guardianin mukaan WTO toteaa, että Saudi-Arabia rikkoo kansainvälisiä sopimuksia beoutQ:lla.

PIF oli jo lähes kaksi kuukautta sitten yhteydessä Valioliigaan, jotta Valioliiga hyväksyisi omistusjärjestelyn. Selvittelyn arvioitiin kestävän noin kuukauden, mutta päätöstä ei ole vieläkään tullut.

Lue myös: Valioliigaseurat yksimielisiä – joukkueet saivat luvan aloittaa täyskontaktiharjoittelun


Joukkueet: