Neil Robertson – Australian lahja snookerille

Neil Robertson – Australian lahja snookerille

Melbournesta kotoisin oleva Neil Robertson on Australian kovin snooker-ammattilainen. 37-vuotiaalla on komeat lempinimet The Melbourne Machine ja Thunder from Down Under.

Todellinen salama ja kone kaveri onkin. Hän on voittanut lähes kaiken, mitä snooker-maailmassa voi voittaa. Ammattilaisuransa hän aloitti parikymmentä vuotta sitten vuonna 1998. Reilun 10 vuoden päästä hän voitti maailmanmestaruuden vuonna 2010. Hän oli kaikkien aikojen ensimmäinen australialainen snookerin maailmanmestari ja kolmas ei-brittiläinen mestari. Ranking-turnausvoittoja tililtä löytyy kaiken kaikkiaan kuusi. Hän on voittanut kaikki pelaamansa finaaliottelut. Robertson tunnetaan myös hyökkäävästä pelityylistä. 100 pisteen breikkejä tilillä on jo 620 kappaletta ja 147 pisteen maksimibreikkejä löytyy neljä kappaletta, joista yksi huikeimmista on tämän vuoden Welsh Openissa tehty. Vuoden 2019 snookerin MM-kisoissa hänen kertoimensa on Betwayn urheiluvedonlyönnissä 6,50. Paremmat kertoimet löytyvät vain supertähdiltä Ronnie O’Sullivanilta ja Judd Trumpilta. Nyt ei siis puhuta mistään turhasta jätkästä.

(Photo by Skitterphoto, Pixabay License)

Taustaa

Robertson aloitti uransa hyvin nuorena ja olikin vain 16-vuotias aloittaessaan ammattilaisuransa vuonna 1998. Hän teki ensimmäisen 100 pisteen breikin 14-vuotiaana. Ensimmäisen kauden maailmanmestaruuskisoissa hän ylsi 16 parhaan joukkoon. Saapuessaan kisoihin Cambridgeen hän oli jättänyt koulun kesken, taskussa oli vain 500 puntaa rahaa ja peliliivinkin hän joutui lainaamaan toiselta aussipelaajalta. Päättäväisyyttä on löytynyt alkumetreistä saakka. Tuon parempiin tuloksiin Robertson ei kuitenkaan yltänyt ranking-listalla, minkä takia hän vetäytyi ammattilaspiireistä muutamaksi vuodeksi. Siitä huolimatta hän dominoi Australian sisäisiä snooker-tapahtumia. Voittaessaan alle 21-vuotiaiden maailmanmestaruuden vuonna 2003 hänelle tarjoutui mahdollisuus palata takaisin ammattilaiskentille. Seuraavan kauden aikana hän nousi jo sijalle 28 ja tällä hetkellä hän on ranking-listan neljäs. Hän on kivunnut kohti listan kärkeä tasaista tahtia tullen aina välillä pari sijaa alaspäin. 2010 Robertson teki uskomattoman suorituksen Kiinan avoimissa lyöden legendaarisen 147 pisteen maksimibreikin ja jatkoi siitä sitten maailmanmestaruuteen.

(Photo by rz0603, Pixabay License)

Robertson on vasenkätinen pelaaja ja hänet tunnetaan erityisesti pitkästä pelistään. Hän on erityisen taitava pussittamaan pitkän matkan päässä olevia palloja. Näin hän pääsee aloittamaan sarjan vaikeastakin tilanteesta. Breikkien rakentamisessa tyyppi on todella taitava. Snooker-maailman tämän hetken ykkönen Ronnie O’Sullivan on pelannut ammattilaisena vajaat 10 vuotta kauemmin kuin Robertson. O’Sullivan teki vasta hiljattain tuhannen 100 pisteen breikin eli centuryn. Australialaisen tilillä niitä on jo reilusti yli 600. Ja hän on kuitenkin vasta 10 vuotta sitten tehnyt sadannen centuryn. Hän on siis kymmenessä vuodessa tahkonut niitä 520 kappaletta. Yksi per viikko noin nopeasti laskettuna. Robertsonin cue power on myös vertaansa vailla. Hän lyö kiveä voimalla, johon useimmat eivät pysty. Mikä kuitenkin tekee kaverista niin ylivoimaisen on hänen kylmänä pysyvä päänsä. Ilme ei värähdä tiukimmassakaan tilanteessa, eikä keskittyminen herpaannu. Kaikista pelaamistaan finaaleista hän on lopettanut jokaisen pelin voittajana. Päättäväisyydestä kertoo nopeus, jolla hän on kiivennyt ranking-listalla ylös. Neljän ensimmäisen kauden aikana sijoitukset kulkivat tahtia 68, 28, 13 ja 7. Älytön vauhti.

Yksityiselämä

Robertsonin kumppani on norjalainen Mille Fjeldal. Pari tapasi vuonna 2008 ja he ovat perustaneet perheen yhdessä. Alexander-pojan laskettu aika oli MM-kisojen finaalin aikana. Tiedä sitten, tiesikö poika isänsä mittelöstä ja syntyi vasta kahdeksan päivää myöhemmin. Tyttö, Penelope, syntyi vain muutama viikko sitten maaliskuussa. Henkilökohtaisilla nettisivuillaan Robertson kertoo olevansa onnellisin saadessaan viettää aikaa perheensä kanssa. Robertson on ollut vegaani vuodesta 2014 saakka. Tämä vaikuttaa hänen peliinsä myös siten, että hän on tarkka tietyistä peliasuista tai -asusteista. Esimerkiksi hän pitää huolta siitä, että snooker-pelaajien tunnusomaiset lakerikengät ovat valmistettu täysin vegaanisista materiaaleista.

(Photo by wadesign, Pixabay License)

Robertsonia on kiehtonut snookerin lisäksi myös tietokonepelit. Vuonna 2016 hänestä tehtiin snooker-simulaattori Snooker Live Pron lähettiläs. Robertsonin lempipeleihin kuuluvat League of Legends, World of Warcraft ja EA:n FIFA 14. Jossain vaiheessa mies kuitenkin totesi tietokonepelien vievän liikaa aikaa perheeltä ja snookerilta, joten pelit jäivät vähemmälle huomiolle. Robertson harrastaa urheilua ja tykkää erityisesti australialaisilla säännöillä pelattavasta jalkapallosta sekä kriketistä. Perhe asuu Cambridgessä, Isossa-Britanniassa. Snooker-ammattilaisella ei oikein muuta vaihtoehtoa ole kuin asua Isossa-Britanniassa, mikäli tykkää osallistua isoihin turnauksiin ja harjoitella parhaiden kanssa. Britit dominoivat lajia edelleen niin hyvin. Kiinalaiset ovat tulleet lajiin mukaan massiivisella panostuksella, mutta brittien voittaminen tuottaa edelleen tuskaa kenelle tahansa. Robertson kertoo elämänsä vaikeimman asian olleen muuttaminen toiselle puolelle maapalloa ystävien ja perheenjäsenten jäädessä Australiaan. Peliin tuo vaikea päätös ei kuitenkaan ole vaikuttanut. Mies on huumorintajuinen veikko, joka tykkää Seinfeldistä ja Larry Davidista. Miehen henkilökohtaisen Twitter-tilin jutuille saa nauraa silmät kyynelissä. Hän on kivenkova pelaaja, joka ei anna senttiäkään ilmaiseksi vastustajalle, mutta samaan aikaan kuitenkin hulvattoman hauskaa seuraa. Hän on monen ehdoton suosikki snooker-maailmassa.

Jaa tämä:Aiheeseen liittyvät julkaisut