Aivan järjetön rahasumma – NBA:n tv-oikeuksista tehtiin 75,9 miljardin dollarin tarjous

Boston Celtics NBA

NBA-koripallo on selvästi melkoinen rahasampo, sillä liigan tv-oikeuksista on nyt tehty täysin mielipuolisen korkea tarjous.

Useat yhdysvaltalaismediat uutisoivat, että koripallon kuninkuusluokka NBA on saanut 75,9 miljardin dollarin arvoisen sopimustarjouksen liigan tv-oikeuksista. Tarjous koskee Pohjois-Amerikan oikeuksia 11 vuoden ajalle.

Massiivisen tarjouksen takana ovat lähteiden mukaan Amazon Prime ja NBC. Sopimus käynnistyisi kaudesta 2025-2026 ja se olisi sekä arvoltaan että kestoltaan liigan historian suurin. Vuositasolla sen arvo olisi noin 6,9 miljardia dollaria

Mainos alkaa:

Summa on valtava, sillä esimerkiksi NHL:n tv-oikeuksista maksetaan vuosittain noin 622 miljoonaa dollaria. Perspektiivin vuoksi on toki mainittava, että NBA jäisi kuitenkin vielä NFL:n taakse, sillä sen oikeuksista pulitetaan vuositasolla karvan alle 10 miljardia dollaria.

Disneyn omistama ABC/ESPN säilyttäisi edelleen tiettyjä oikeuksia, kuten NBA-finaalien näyttämisen. Sen sijaan NBA-pelejä 1980-luvulta lähtien lähettänyt TNT ei ole näillä näkymin mukana sopimuksessa. Sillä on kuitenkin vielä mahdollisuus vastata kyseiseen tarjoukseen. Sopimus saatetaan medialähteiden mukaan maaliin mahdollisesti jo ensi viikolla.

NBA:n tv-sopimuksen arvo on kasvanut käsittämätöntä vauhtia viime vuosikymmeninä. Kaudesta 1998-1999 alkanut nelivuotinen sopimus oli kokonaisarvoltaan hieman yli 2,5 miljardia dollaria. 2010-luvun alussa NBA-televisio-oikeudet maksoivat jo noin miljardi dollaria kaudelta, kun taas yhdeksänvuotinen sopimus, joka päättyy ensi kauteen, on vuosiarvoltaan noin 2,7 miljardia dollaria.

Tsekkaa myös: Yllätyspaljastus hassutteluvideolla – NBA-tähdet Stephen Curry ja Joel Embiid eivät osaa pyörittää palloa sormella