Näkökulma: Jevgeni Kuznetsov pakotti NHL:n ulos kolostaan – mitä tapahtuu nyt?

Jevgeni Kuznetsov Washington Capitals - Pallomeri.net

Jevgeni Kuznetsov toilaili niin näkyvästi, ettei edes omat lakinsa luova NHL voi katsella sitä läpi sormien. Mutta mitä NHL voi tehdä ja miten?

Jevgeni Kuznetsovin kokaiinikäry ja sitä seurannut Kansainvälisen jääkiekkoliiton langettama hulppea neljän vuoden kilpailukielto laittaa NHL:n varsin kiusalliseen asemaan. Tietysti on selvää, että IIHF:n antama panna on NHL-pelaajalle lähinnä symbolinen, sillä nyt Kuznetsov saa vain pätevän syyn jättää MM-kisat väliin ja siten pidemmän kesäloman.

Mutta kaikessa symbolisuudessaankin IIHF:n antama rangaistus on kutakuinkin niin ankara kuin sen on mahdollista antaa tällaisessa tapauksessa. Yhdellä kokaiinikäryllä kun ei nyt ihan vielä elinikäisiä kieltoja perustella, mutta se on silti aito rangaistus.

NHL on muusta jääkiekkomaailmasta irrallinen saarekkeensa. Se on villi länsi, jossa taalat lentelevät vapaamielisesti ja lait luodaan juuri siten kuin huvittaa. Mutta IIHF:n annettua poikittaista kovalla kädellä, ei NHL:kään voi enää vain kohauttaa olkiaan ja kääntää selkäänsä. Siltä odotetaan nyt toimia. On itse asiassa odotettu jo pitkään, sillä NHL:n dopingtestaus ja sen leväperäisyys on jo vuosia ollut yleisen paheksunnan ja pilkan kohde.

Toki tässä kohtaa on syytä todeta, että IIHF näkee kokaiinin suoritusta parantavana stimulanttina, mutta NHL ei. Kokaiini ei siis ole NHL:n kiellettyjen aineiden listalla. Eivätkä kokaiinikäryt ole mikään uutinen. NHL myönsi jo vuonna 2015, että kokaiinin käyttö on kasvussa pelaajien keskuudessa. Pienempiä tapauksia on tullut julki myös aiemmin, mutta nyt kyseessä on vielä niin korkean profiilin pelaaja, että jotain on tehtävä, mutta mitä?

“Kovaa rakkautta”

Kuznetsov on kiistatta yksi liigan tähdistä, mutta jos NHL todella päättää toimia, niin hän tuskin pääsee pakenemaan statuksensa taakse. Kuznetsov on profiililtaan varsin hedelmällistä maaperää sille, että hänestä tehtäisiin uuden huumevastaisen NHL:n ensimmäinen esimerkkitapaus.

Hän ei ole yksi liigan markkinointikasvoista, joten NHL:n saama musta silmä lähtee kyllä pesussa pois. Kuznetsov ei myöskään ole pohjoisamerikkalainen, joten hänen rankaisemisensa ei tee hänestä samalla tavalla uhria yleisön silmissä. Lisäksi NHL pyörii maassa, jossa käydään jatkuvaa sotaa huumeita vastaan, joten NHL:llä olisi herkullinen paikka napata kaikki mahdolliset PR-pinnat plakkariinsa kunnon kampanjalla.

Tämä toteutuisi parhaiten niin sanotulla “kovalla rakkaudella”, eli Kuznetsov saisi tuntuvan pelikiellon, menettäisi palkkansa siltä ajalta ja saisi vielä maukkaat sakot siihen kaupan päälle. Mutta ei kuitenkaan niin, että NHL toruisi ja heittäisi häntä bussin alle, vaan että liiga tekisi sen toteavasti ja sen jälkeen ilmoittaisi tukevansa Kuznetsovia koko voimallaan päihdeohjelmansa puitteissa.

Jos Kuznetsov nielisi tämän mukisematta, niin hänestä voisi muodostua todellinen hyvän mielen tarina ja putken toisesta päästä jäälle astelisi uusi ja paranneltu painos Kuznetsovista, jonka syntitili olisi täysin tyhjä. Ehkä Masterton-pystin voittaminen olisi vielä hieman liikaa, mutta oikein tehtynä osapuolten imagot hohkaisivat puhtauttaan operaation jälkeen.

Tietysti tämäkin olisi vain symbolista, eikä lopulta poistaisi ongelmaa millään tavalla, mutta sen suhteen NHL:n kädet ovat sidotut ennen seuraavia työehtosopimusneuvotteluja. Liigan testauspolitiikka on sovittu viimeistä piirtoaan myöten yhdessä pelaajien kanssa eikä siihen kesken sopimuskauden lisätä edes pilkkua.

Vaikka NHL haluaisikin viedä prosessin maalin yllämainitulla tavalla, niin ongelmatonta se ei ole. NHL ei voi rankaista Kuznetsovia suoraan itse kokaiinikärystä ilman, että pelaajayhdistys laittaisi hanttiin. Tämän takaa löysä testauspolitiikka sekä fakta ettei kokaiini tosiaan ole edes NHL:n kieltämä aine. Siitä nyt puhumattakaan, ettei edes itse testi ollut NHL:n tekemä. NHL:n tiedote aiheesta on kuitenkin juuri rangaistuksen näkökulmasta erittäin mielenkiintoinen.

Ässä Bettmanin hihassa

Siinä todetaan, että Kuznetsov on hakenut vapaaehtoisesti apua NHL:n ja NHL:n pelaajayhdistyksen päihdeohjelman kautta sekä se, että Kuznetsov on lupaunut tapaamaan komissaari Gary Bettmanin ennen harjoitusleirien alkua. Tiedotteessa todetaan, että vasta tapaamisen jälkeen ilmoitetaan “mahdollisista jatkotoimenpiteistä, kurinpidollisista tai muista.”

Tämä muotoilu on äärimmäisen mielenkiintoinen, sillä maininta kurinpidolllisista toimista tuskin on vahinko. NHL on organisaatio, joka harkitsee erittäin tarkkaan miten se muotoilee ulospäin menevät viestinsä, joten tiedotetta voitaneen lukea kuin elokuvan käsikirjoitusta. Jos johonkin viitataan, se tulee tapahtumaan. Jos asetta ladataan kuvissa, sillä tullaan ampumaan.

Mutta miten?

Bettmanilla on edellämainituista ongelmista huolimatta ässä hihassaan tällaisia tapauksia varten. Työehtosopimuksessa on pykälä, jonka mukaan komissaari voi halutessaan rankaista pelaajia kaukalonulkopuolisista toimista, jos pelaajan toimilla on “haitallista vaikutusta lajin ja liigan hyvinvoinnille.”

Sanamuoto on suorastaan itsetarkoituksellisen väljä, koska näin Bettman saa vapaat kädet toimia kuten parhaaksi näkee. Hänellä on näet varsin laaja rangaistusskaala käytössään. Hän voi antaa sakkoja, pelikieltoa ja hän voi jopa mitätöidä pelaajan NHL-sopimuksen, jos katsoo rikkeen tarpeeksi vakavaksi.

Kuznetsov on siis kaikkea muuta kuin kuivilla, vaikka pyysikin anteeksi ja haki apua. Hän joutuu vielä tovin verran hikoilemaan, koska hän istuu Bettmanin kanssa pokeripöydässä, komissaarilla on paras käsi eikä tämä todellakaan ole salaisuus kellekään, jotka istuvat pöydän ääressä tai seuraavat tilanteen kehittymistä seisten sen vierellä.

Nyt on kyse enää siitä kippaako komissaari korttinsa vai laittaako hän kaiken keskelle.


Pelaajat:
Joukkueet: