Suhmurointia kulisseissa? – Naisleijonat pelastumassa kaikessa hiljaisuudessa tehdyllä sääntömuutoksella

Naisleijonat Susanna Tapani USA
Kuva: Getty Images

Naisleijonat putosi MM-kisojen B-lohkoon häviämällä sijoitusottelunsa, mutta yhtäkkiä tehty sääntömuutos on pelastamassa Suomen.

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue kärsi sunnuntaina nöyryyttävän tappion Japanille, mikä tarkoitti Suomelle historiallisen huonoa kuudetta sijaa MM-kisoissa. Sijoitus on siis Naisleijonien historian huonoin missään arvokisoissa.

Kansainvälisen jääkiekkoliitto IIHF:n sääntöjen mukaan sijoitusottelun tappion piti tietää sitä, että Japani nousisi ensi vuoden kisojen A-lohkoon ja Suomi vajoaisi tasoltaan heikompaan B-lohkoon. Vain A-lohkosta on suora pääsy puolivälieriin. Myös Suomen jääkiekkoliiton viestintäosasto kertoi Japani-tappion jälkeen leijonat.fi-sivustolla, että Suomi tulee tippumaan B-lohkoon, kuten säännöt sanoivat. Myös Naisleijonat itse olivat siinä uskossa, että kohtalona olisi B-lohkoon putoaminen.

Tämän jälkeen tarina sai odottamattoman ja käsittämättömän käänteen, kun jääkiekkotoimittaja Donna Spencer kertoi Twitterissä, että Suomi pysyisi sittenkin A-lohkossa. Spencerin mukaan lohkojako ei määräytyisikään MM-kisojen sijoitusten mukaan vaan IIHF:n maailmanrankingin mukaan.

Sen jälkeen paljastui, että kansainvälisen jääkiekkoliton IIHF:n pyörittämältä MM-turnauksen verkkosivuilta oli kaikessa hiljaisuudessa poistettu kohta, jossa aiemmin kerrottiin sijoitusottelun ratkaisevan lohkopaikat. Sääntö, jota on aiemmissa kisoissa noudatettu, oli siis voimassa vielä turnauksen alussa, mutta sen jälkeen sääntöjä on muutettu Suomen eduksi, mikä viittaa ikävästi jonkinlaiseen suhmurointiin kulisseissa.

Aiempi sääntömuotoilu näkyy turnauksen verkkosivun arkistoversiossa, jonka voi katsoa täältä. Vaivihkaa päivitetty versio löytyy puolestaan täältä.

Tsekkaa myös: Turkkilaispelaajan kimppuun hyökättiin pukukoppikäytävällä – maa uhkaa vetäytyä koripallon EM-kisoista


Joukkueet: