Näin nousu Liigaan tapahtuu – Mestiksen mestari joutuu käymään kovan tien

HIFK Liigaan Kanadan Suomen U18 MM-kisat TUTO IIHF Jääkiekko Pelaajayhdistys Kanadan NHL Pelaajayhdistyksen
Kuva: Getty Images

Mestiksen mestari pääsee pitkästä aikaa karsimaan Liigaan kauden 2024-2025 lopuksi. Näin nousu voi tapahtua.

Liigassa päästään näkemään karsinnat vuosikausien jälkeen. Kiekkofanit olivat aluksi innoissaan uutisesta, kunnes todellisuus iski vasten kasvoja siitä, miten vaikeaa nousu Mestis-joukkueelle lopulta olisikin. Monet olivatkin sitä mieltä, että sarja on näennäisesti auki, mutta realistiset saumat ylöspäin ovat minimaaliset.

Näin Mestis-mestari voi nousta Liigaan:

Käydään nyt läpi kuvio, jonka perusteella nousu Liigaan voisi tapahtua.

Mainos alkaa:

Liigassa pelaa ensi kaudella 16 joukkuetta. Pudotuspeliformaatti Liigassa meni uusiksi, sillä jatkossa runkosarjan jälkeen 12 joukkueen matka jatkuu taistelussa mestaruudesta. Sijoille 13 ja 14 sijoittuneet lopettavat pelinsä runkosarjaan, kun taas vastaavasti sijat 15 ja 16 pelaavat playout-sarjan. Tämä pelataan paras seitsemästä ja häviä joutuu Liigan karsintoihin, jossa vastaan tulee Mestiksen mestari.

Karsintasarjassa pelataan niin ikään paras seitsemästä -ottelusarja. Mestiksen voittaja voi karsintasarjan voiton jälkeen hakea Liiga-lisenssiä. Karsintojen paluun myötä Liiga avaa toisen hakuajan lisenssille. Ensimmäinen on syksyllä ja toinen umpeutuu puolestaan keväällä 30.4. Näin ollen on mahdollista, että Mestiksestä tulevalla seuralla on jo valmiiksi hyväksytty Liiga-lisenssihakemus tai sitten seura hakee sitä kauden jälkeisessä haussa.

Toistaiseksi tasoerot Liigan ja Mestiksen välillä ovat taloudellisesti niin valtavat, että karsintasarjan voittaminen vaatisi Mestiksen mestarilta todellista ihmettä. Taloudellisten resurssien osalta varmasti ainoa potentiaalinen ehdokas on Jokerit, joka on ilmoittanut, että seura ei hae Liiga-paikkaa nykyisillä ehdoilla.

Edelliset Liiga-karsinnat

Liigassa on edellisen kerran pelattu karsinnat kaudella 2012-2013, jolloin Ilves voitti Jukurit voitoin 4-1. Tämän jälkeen sarja on ollut suljettu, jonne on voinut hakea kabinetin kautta nousua. Mestiksestä on tämän jälkeen nostettu ylös KooKoo, Jukurit, Sport ja tulevaksi kaudeksi Liigaan nouseva Kiekko-Espoo.

Kenties ikimuistoisimmat karsinnat käytiin vuonna 2009, kun Juhani Tammisen luotsaama Vaasan Sport oli lähellä pudottaa Porin Ässät Mestikseen. Sarja eteni aina seitsemänteen peliin asti, minkä Ässät lopulta voitti kotiyleisönsä edessä. Tämän jälkeiset karsinnat menivät aina selvällä marginaalilla Liiga-joukkueen hyväksi.

SM-liigan karsintasarjat 2009–2013

KausiTulos
2008–2009Ässät–Sport 4–3
2009–2010Ilves–Jokipojat 4–1
2010–2011Pelicans–Sport 4–0
2011–2012Ilves–Sport 4–1
2012–2013Ilves–Jukurit 4–1