Yle: Olympiastadionin kunnostushankkeesta karu paljastus – alihankkijoita kohdeltu ala-arvoisesti

Yle: Olympiastadionin kunnostushankkeesta karu paljastus – alihankkijoita kohdeltu ala-arvoisesti

Ylen MOT-ohjelma paljastaa, että Olympiastadionin kunnostushanketta mukana työstämässä olleiden alihankkijoiden työntekijöitä on kohdeltu kaltoin.

Maantaina esitetyssä Ylen MOT-ohjelmassa kerrottiin, että kustannuksiltaan yli 300 miljoonaan euroon nousevan Helsingin Olympiastadionin peruskorjaus ja uusrakentaminen ei ole mennyt työmaalla aivan kuten piti.

Ohjelmassa haastatellut ulkomaalaiset työntekijät kertovat saamastaan huonosta kohtelusta. Kaikkia lisiä ja korvauksia ei ole maksettu. Myös turvallisuudessa on ohjelman mukaan ollut puutteita. MOT on haastatellut ohjelmaa varten viittä työntekijää, jotka ovat kotoisin Latviasta, Espanjasta ja Kosovosta. Ylen mukaan työntekijöiltä oli vaikea saada haastatteluja.

Ohjelmassa Skanskan alihankkijoiden työntekijät kertovat epäasiallisesta kohtelusta, kuten siitä, että heille ei ole maksettu työehtosopimusten mukaista palkkaa. Osa alihankkijoiden työntekijöistä kertoi myös kokeneensa uhkailua ja muuta epäasiallista käytöstä.

Skanskan tiedotteen mukaan Rakennusliitto ja Skanska ovat yhdessä selvittäneet selvittäneet palkkaepäselvyyksiin liittyviä tapauksia sitä mukaa, kun niitä on ilmennyt. Työntekijöiden saamista uhkauksista Skanskalla ei sen sijaan ole ollut tietoa.

– Jos tietoomme tulee palkkoihin tai työnantajavelvoitteisiin liittyviä rikkomuksia tai epäselvyyksiä näiden asioiden hoitamisessa, puutumme asiaan ja selvitämme sen yhteistyössä Rakennusliiton kanssa. Olemme erittäin pettyneitä ja pahoillamme, että alihankkijoidemme työntekijöitä on kohdeltu epäasiallisesti Skanskan työmaalla, Skanskan työsuhdepäällikkö Anu Aspiala toteaa yhtiön tiedotteessa.

Ohjelman mukaan työoloista ja palkanmaksusta valittaneet työntekijät ovat saaneet jopa tappouhkauksia ja heitä on kehotettu palaamaan kotimaahansa. Ohjelmassa työntekijät kertovat myös huonoista asuinoloistaan konteissa. Viidellätoista miehellä oli yhteensä vain kaksi suihkua, eikä sänkyjä ollut tarpeeksi.

Katso myös: Video: Brittinyrkkeilijä antoi ohjeita miten naista kannattaa lyödä – menetti lisenssinsä

Jaa tämä:Aiheeseen liittyvät julkaisut