MM-kisojen neljännesvälierät alkavat viikonloppuna – heti kärkeen huippuotteluita!

Argentiina neljännesvälierät

Jalkapallon MM-kisat Venäjällä siirtyvät lauantaina pudotuspelivaiheeseensa, ja neljännesvälierät alkavat heti kahdella upealla ottelulla. Lauantaina toisistaan ottavat mittaa ensin Ranska ja Argentiina, ja illan huipentaa Portugalin ja Uruguayn vääntö. Sunnuntaina luvassa ovat ottelut Espanja-Venäjä sekä Kroatia-Tanska. 

Siinä missä Ranskan alkulohko sujui suhteellisen seesteisissä merkeissä, ovat Argentiinan kannattajat joutuneet kokemaan jo turnauksen ensi viikkojen aikana melkoisen tunteiden vuoristoradan. Vaisua Islanti-tasapeliä seurasi täysi romahdus Kroatian käsittelyssä, ja lopulta jatkopaikka ratkesi vasta Marcos Rojon viime minuuttien osumalla Nigeriaa vastaan.

Vaikka Lionel Messi saikin upealla osumallaan Nigerian verkkoon apinan ravistettua niskastaan, ja vaikka joukkue lopulta elintärkeän voiton onkikin, on Argentiinan paketti yhä kaukana vakaasta. Puolustussuuntaan joukkueen tekeminen ontui myös Nigeriaa vastaan pahasti, ja esimerkiksi joukkueen henkisiin johtajiin kuuluvan Javier Mascheranon täytyy parantaa otteitaan myös kentän puolella huomattavasti, jos Albiceleste halajaa Ranskan tosissaan haastaa.

Mainos alkaa

Valmentaja Jorge Sampaolin lähes hysteerinen hyörintä kentän laidalla kuvastaa joukkueen epävakautta, ja argentiinalaiskoutsin osalta turnaus taitaa olla jo pelattu: Argentiina on viimeistään nyt pelaajiensa johtama joukkue. Pelillistä pakettia ei enää tässä vaiheessa vakaaksi tulla saamaan, mutta Nigeria-ottelun henkinen noste saattaa siivittää huipputaitavat yksilöt koviinkin suorituksiin; katastrofi on nyt vältetty, ja unelmoinnille on jälleen tilaa.

Lauantain vastustajan Ranskan alkulohko tiivistyi keskiviikon uneliaaseen 0-0 -tasapeliin Tanskan kanssa. Ranska teki kolmessa ottelussaan tasan sen, mitä siltä vaadittiin, eikä yhtään enempää. Kylian Mbappé ja Paul Pogba väläyttelivät molemmat osaamistaan, mutta hyökkäyspelistä tuntuu silti puuttuvan kaikki dynamiikka ja rakenne, ja etenkin Antoine Griezmann oli paikoitellen kentällä pahasti hukassa.

Sampaolin tavoin myös Didier Deschampsia on kritisoitu auktoriteettivajeesta, ja lauantaina nähdäänkin kahden samankaltaisen joukkueen kohtaaminen. Kumpikaan ei ole turnauksen parhaiten organisoituja joukkueita, mutta molempien tähtiloisto riittää parhaimmillaan vaikka päätyyn asti.

Uruguay – Portugali 

Iranin lisäajalla syntynyt tasoitusmaali ryösti Portugalilta viime hetkillä lohkovoiton, ja lopulta Fernando Santosin joukot saivat huokaista helpotuksesta säilytettyään edes jatkopaikkansa. Maalin myötä Portugali kuitenkin sujahti pudotuspelikaavion vaikeammalle puolelle, ja saa heti vastaansa aina väkivahvan turnausjoukkueen, Uruguayn.

Legendaarisen Óscar Tabárezin valmentama Uruguay oli melko mitäänsanomaton kahdessa ensimmäisessä ottelussaan Egyptiä ja Saudi-Arabiaa vastaan, mutta kiihdytti jo kierroksia voittaessaan kisa-isäntä Venäjän 3-0 alkulohkon päätösottelussa. Luis Suárez ja Edison Cavani ovat nyt molemmat saaneet maalihanansa auki, eikä Fernando Muslera ole päästänyt turnauksessa taakseen vielä yhtäkään palloa.

Portugali eteni alkulohkostaan läpi samalla kaavalla, joka vei joukkueen Euroopan mestaruuteen kaksi vuotta sitten: Cristiano Ronaldo on iskenyt kolmessa ottelussa neljä maalia, ja puolustussuuntaan joukkue oli Irania ja Marokkoa vastaan tarpeeksi vahva.

Molemmat lohkon ennakkoon heikommista joukkueistakin kuitenkin onnistuivat tuottamaan ongelmia Portugalin puolustukselle, ja etenkin Espanjalta vastaanotetut kolme takaiskua kertovat, ettei joukkueen puolustus ole vielä aivan kahden vuoden takaisessa iskussa.

Molemmat joukkueet ovat parhaimmillaan vastaiskuissa, ja onkin mielenkiintoista nähdä, kumpi uskaltaa ottaa pallonhallinnan itselleen. Kahden loistavan turnausjoukkueen välille on vaikea kuvitella mitään muuta kuin tasaista ja vähämaalista mittelöä, joka ratkeaa huippuyksilöiden yksittäisiin suorituksiin.

Espanja – Venäjä

Espanja selvitti viime hetken valmentajanvaihdoksestaan huolimatta tiensä pudotuspeleihin lohkovoittajana, vaikka niin Portugali kuin Marokkokin venyivät La Rojaa vastaan tasapeliin. Näiden väliin mahtui 1-0 -voitto Iranista, joten vaikka etenkin joukkueen hyökkäyspeli on hetkittäin ollut suorastaan silmiä hivelevän kaunista, eivät otteet Fernando Hierron johdolla ole olleet missään nimessä virheettömiä.

Kuusi tehtyä maalia on mukava määrä, mutta viisi maalia taakseen päästänyt David de Gea teki turnauksen ensimmäisen torjuntansa vasta Marokko-ottelussa, päästettyään taakseen jo neljä maalia. Jatkopeleissä vastustajien maalintekovoima tulee vain kasvamaan, joten Espanjan menestystoiveiden kannalta United-veskarin olisi parannettava otteitaan.

Hyökkäys Espanjalla on ollut yksi turnauksen toimivimmista: Andrés Iniesta on osoittanut pysyvänsä yhä kansainvälisen kärjen vauhdissa, ja Diego Costa iski alkulohkossa jo kolme häkkiä.

Kisaisäntä Venäjän huuma sai kolahduksen, kun Saudi-Arabian ja Egyptin murskaavasti voittanut joukkue jäi Uruguayn jalkoihin lukemin 3-0. Toki Igor Smolnikovin ulosajo muutti pelinkuvaa, ja Venäjä oli jo jatkopaikkansa varmistanut, mutta kyseessä oli kuitenkin muistutus Stanislav Cherchesovin valmentaman joukon todellisesta tasosta.

Kahdessa ensimmäisessä ottelussaan Venäjä yllätti kaikki energisen tehokkaalla hyökkäyspelillään, ja etenkin Denis Cherysev ja jättimäinen kärkipeluri Artom Dzjuba ovat syystäkin herättäneet huomiota otteillaan.

Turnauksen kahdessa ensimmäisessä ottelussaan hurjia kilometrejä juossut joukkue tulee varmasti antamaan riehakkaan kotiyleisönsä edessä sunnuntaina kaikkensa, ja hyökkäyspäässä joukkue voi Espanjaa kiusatakin, mutta joukkueiden tasoeron huomioon ottaen, Venäjän puolivälieräpaikka olisi jo jättiyllätys.

Kroatia – Tanska

Kroatia oli yksi alkulohkojen vakuuttavimmista joukkueista, ja selvitti tiensä hankalasta lohkosta jatkoon puhtaalla pelillä. Etenkin nöyryyttäessään Argentiinaa lukemin 3-0, näytti kentällä pallottelevan aito mestarikandidaatti.

Kaksi maalia iskenyt Luka Modric on ollut juuri niin hyvä kuin saattoi odottaakin, eikä Zlatko Dalicin joukkueessa tunnu heikkoja linkkejä juuri olevan; maalierolla 7-1 kolme otteluaan pelannut joukkue pääsee pudotuspeleihin loistavista asetelmista.

Tanskalle jatkopaikka itsessään on hieno saavutus, mutta joukkue ei ole varsinaisesti hurmannut otteillaan. Juutit olivat onnekkaita voittaessaan avausottelussaan Perun, ja tämän jälkeen jatkopaikka varmistui kahdella nihkeällä tasapelillä Australiaa ja Ranskaa vastaan.

Christian Eriksen on väläytellyt, mutta pallon toimittaminen Tottenham-tähdelle on osoittautunut hetkittäin isoksi ongelmaksi. Kroatian haastaakseen Tanskan on pelattava turnauksen selkeästi paras ottelunsa.

Neljännesvälierät alkavat lauantaina:

Lauantai 30.6.2018

17:00 Ranska – Argentiina
21:00 Uruguay – Portugali

Sunnuntai 1.7.2018

17:00 Espanja – Venäjä
21:00 Kroatia – Tanska