MM-kisat: Yhdeksännen kisapäivän Sankareita ja konnia!

MM-kisat: Yhdeksännen kisapäivän Sankareita ja konnia!

MM-kisat tarjoavat tarinoita jokaisen kisapäivän tarpeiksi. Yhdeksäntenä päivänä etenkin isot olivat isoja. Tässä Sankarit ja konnat.

Sankarit

Kunniamaininta – Angelo Miceli (Italia)

Eihän sitä kieltämättä meinannut todeksi uskoa, että koko MM-kisat maaleitta ja kurjuuden kuninkaan viitta harteillaan talsinut Italia todella teki maalin. Se taas on hieman helpompi uskoa todeksi, että kun maali vihdoin syntyi, ”teki” Miceli sen luistelemalla kiekkoa päin, eli pakin laukauksesta syntynyt rebound kimposi hänen olevestaa sissään. Videon perusteella maalintekijä oli ainakin hyvin ylpeä suoritteestaan eikä ujostellut tuuletuksen suhteen.

3. Michael Haga (Norja)

Haga pyyhkäisi hiekkapaperilla Italian maalin tuottamat ilon kyyneleet pois vain 1:52 myöhemmin. Haga ohjasi Thomas Valkvae Olsenin herkkutarjoilun ylähyllylle ja vuonomainen sambatanssi oli valmis. Tämä maali tuhosi Italian olemattoman selkärangan ja sitten alkoi myls verkko heilumaan armottomalla tavalla. Voittomaali jää toisen kuoman nimiin, mutta toivottavasti jotkut historiankirjat ymmärtävät antaa kunnian kelle se kuuluu.

2. Mark Stone (Kanada)

Melkein tekisi mieli nimetä Stone konnaksi, koska odotin Kanada-Saksa-ottelulta paljon enemmän, mutta koska ennalta pelejä ei voi käsikirjoittaa, niin on syytä kunnioittaa tekoja, jotka käänsivät pelin. Yksittäisen maalin vaikutus peliin on aina iso ja Stone käänsi ruorin kohti Kanadan rantoja kolmesti. Hattutemppu oli koko joukkueen suvereenin esityksen valotehoisin kattokruunu, joten himmennän muut hänen ympäriltään. Kooste ottelusta löytyy täältä.

1. William Nylander (Ruotsi)

Jos jokin yhtäläisyysmerkki pitäisi vetää Nylander juniorin ja seniorin väliin, niin ensimmäisenä mieleen tulisi, että kummallakin sepällä tuntuu olevan aika ehtymätön kikkapussi. Nuoremmalla Nylanderilla on myös nenää maalille ja siihen päälle mainiot pelintekijän valmiudet. Kun tekee maalin pelissä 1+2, niin on melkoisen varmasti ollut päänmitan verran muita korkeammalla. En tiedä voiko sitä ihan sääntönä lähteä soveltamaan, mutta ainakin Nylander holahtaa nätisti kyseisen määritelmän alle ja pokkaa lauantain ykköstähden tittelin.

Lue myös: Näin katsot kaikki MM-kisojen matsit ilmaiseksi!

Konnat

3. Toisen erän alun Latvia

Latvia pelasi häikäisevän ensimmäisen erän Venäjää vastaan. Varsinkin lopun alivoimatappo oli silkkaa uhrautumistaidetta sopivalla, mutta ansaitulla tuurilla höystettynä. Krievija (eli Venäjä latviaksi, opin tuon taannoin enkä malttanut olla brassailematta) piti Latviaa täyslinkouksessa koko 2+2 minuutin jäähyn verran, muttei päässyt sivurautaa lähemmäksi. Gongi pelasti Latvian ja erätauolla olisi paikka rauhoittaa tilanne.

Ilmeisesti päävalmentaja Bob Hartley unohti tehdä juuri tämän, sillä 27 sekuntia toisen erän alusta ehdittiin pelata, kunnes Dmitri Orlov sai käsittämättömän paljon tilaa viivaan ja melkoisella hevosenpotkulla tasoitti pelin. Hetkeä myöhemmin Latvia otti jäähyn ja kun toista erää oli pelattu alle neljä minuuttia oli Venäjä mennyt ylivoimalla johtoon. Isoveikka otti tarjotut ohjat käsiinsä ja juoksutti humman kaikessa rauhassa pari kertaa radan ympäri kiirettä pitämättä. Latvian sauma oli mennyttä Venäjän johtomaalin jälkeen. Kooste löytyy täältä.

2. Maalien jälkeisten vaihtojen Sveitsi

Nämä olivat ainoat hetket, jolloin muuten mainioon dramaan kaaren oli eksynyt ylimääräinen tussijälki. Sveitsi tasoitti lukemiksi 2-2 ajassa 27:58. Kokonaiset 30 sekuntia myöhemmin Ruotsi oli jälleen johdossa. Ajassa 50:27 sai Sveitsi punnerrettua pelin jälleen tasoihin. Tällä kertaa maalintekoon tuhrautui 1:20 ja Ruotsin kippari Oliver Ekman Larsson liipaisi trissan tandooriin. Näitä ei saisi käydä ikinä edes yhtä kertaa, mutta sen voi vielä inhmillisenä erheenä kuitata. Mutta kaksi samaan, todella tärkeään peliin?

MM-kisat ovat matkalla kohti huipennustaan ja Sveitsillä on kykyjä mennä jälleen pitkälle, joten tästä on otettava opiksi ja nopeasti.

1. Dmitri Orlov (Venäjä)

En viitsi edes aloittaa tuomareista, jotka jättivät tämän viheltämättä, vaan annettakoon poikittainen tällä kertaa kutakuinkin yksinomaan itse rötöstelijälle. Tämä olisi ollut niin helposti vältettävissä. Tölväisy oli tilanteessa täysin tarpeeton eikä Orlov osu oikeastaan mihinkään muuaalle kuin latvialaispelurin päähän. Hänen olisi pitänyt piitata sen verran, että olisi pikaisella katseella maalannut osumakohdan.

Nyt hän hoitaa taklauksen aivan samalla lähimmäisenrakkaudella, jolla BMW-kuski änkeää ohituskaistalle. Ei vilkkua, ei vilkaisuja peiliin, eikä minkäänlaista kiinnostusta sitä kohtaan, että onko hänellä tilaa vaihtaa kaistaa vai pukkaako hän suoraan toista kiesiä kylkeen. Hän oli vain päättänyt antaa niitin välittämättä seurauksista tuon taivaallista.

Tuomaristo tosiaan ei antanut tästä edes kakkosta, joten kurinpidon olisi syytä paikata tämä, mutta kun kyseessä ovat MM-kisat, porsastelija on NHL-pelaaja ja vieläpä venäläinen sellainen, niin hengityksen pidättämäminen on pahemman luokan ajanhukkaa. IIHF on osoittanut munattomuuttaan Venäjän sekä NHL-pelaajien rankaisemissa ennenkin (Clayton Keller, anyone?) eikä tämä tapaus varmastikaan tuota maailmaan poikkeusta. Valitettavasti.

Markku Silvennoinen

Jaa tämä:Aiheeseen liittyvät julkaisut