MM-kisat: Sveitsi kisojen musta hevonen – Slovakian menestystä vaikea ennakoida

Vappuna käynnistyvät jääkiekon MM-kisat tarjoavat kiekkokansalle jälleen kevätkiimaa kahden viikon ajaksi. Tästä tekstistä löydät Sveitsin ja Slovakian ennakot.

Sveitsi yllätysvalmiina

Toissavuoden MM-kisojen hopeamitalisti Sveitsi on kovassa A-lohkossa etukäteen altavastaajan asemassa. Kanada, Ruotsi ja isäntämaa Tšekki nousevat asetelmissa kovemmiksi suosikeiksi, mutta käkikellomaata ei pidä laskea ulos mitalipeleistä.

Pääosin oman maan NLA-sarjan pelaajista koostuva Sveitsi saa muutamia kovia vahvistuksia NHL:n puolelta. Maalivahti Reto Berra (Colorado), puolustajat Mark Streit (PHI), Roman Josi (NSH) ja hyökkääjä Kevin Fiala (NSH) ovat valmentaja Glen Hanlonin käytettävissä.

Jatkopaikkaa voidaan pitää lähes varmana, mutta emme olisi yllättyneitä jos Sveitsi punnertaisi itsensä ensin kolmen parhaan joukkoon A-lohkossa ja sen jälkeen yksittäisessä pudotuspeliottelussahan voi tapahtua mitä vain. Tämä on ainakin Tšekeillä ja USA:lla visusti muistissa kahden vuoden takaisista Tukholman ja Helsingin MM-kisoista.

Sveitsi osaa hyökätä. Sillä on luisteluvoimainen joukkue ja iso määrä taitoa kokoonpanossaan. NLA:ssa taso on kova, ja kun takalinjoilla luutivat kaksi NHL:n puolustajien runkosarjan pistepörssin top 10 -jätkää (Streit ja Josi), tulee ylivoimakin olemaan todella vaarallinen.

Ongelmat löytyvät puolustuspelaamisesta. Sveitsi hyökkää ajoittain isollakin riskillä ja puolustajat tykkäävät nousta. MM-kisoissa, joissa useammat maat pelaavat ylivarovaista keskialueen trappia, yksittäiset kiekonmenetykset voivat pahimmillaan maksaa koko turnauksen. Hanlonin tehtäväksi jääkin teroittaa järkevän keskialueen pelaamisen tärkeyttä. Jos valmentaja tässä onnistuu ja Sveitsi pelaa maltilla, riittää sillä materiaali kaataa yksittäisissä otteluissa kenet tahansa. Toisaalta, kuten viikonlopun tappio Ranskalle osoitti, Sveitsi voi myös hävitä kenelle tahansa.

Sijoitus viime kevään MM-kisoissa: Alkulohkonsa 5.
Kiinnostavin pelaaja: Vasta 19-vuotias Kevin Fiala, tärkein pelaaja maalivahti Reto Berra.
Veikkauksemme: Etenee puolivälieriin

Slovakia ja mm-kisat – Mitä tahansa voi tapahtua

Jos näyttää Sveitsin asema pudotuspeleissä A-lohkossa varmalta, sitä sen pitäisi olla myös Slovakialle. Muun muassa Marian Gaborikin, Tomas Kopeckyn ja Richard Panikin kaltaisia kokeneita hyökkääjiä riveihinsä NHL:stä saava, kevään 2012 MM-hopeamitalisti lähtee hakemaan revanssia viime kevään Minskin farssille. Olympiakevään jälkeen Slovakia ei saanut jalkeille A-luokan kokoonpanoa ja kohtalona oli jäädä Ranskan taakse alkulohkonsa viidennelle sijalle.

2000-luvun alussa kolmesti mitalilla ollut ja MM-kullan keväällä 2002 voittaneen joukkueen Slovakian pelaajisto oli pitkään käymistilassa. Miroslav Satanin, Gaborikin ja Zdeno Charan kultainen ikäpolvi lähestyy 40 vuoden rajapyykkiä, eikä uusia huippupelaajia tullut pitkään aikaan entiseen tahtiin. Viime vuosien aikana Slovakiassa on alkanut näkyä valoa tunnelin päässä: Detroitin kaksikolla Tomáš Jurčo-Tomáš Tatar on molemmilla huippuvuodet vielä edessään ja vuodenvaihteen U20-kisoissa Slovakia nappasi ensimmäisen mitalin kyseisessä ikäluokassa sitten vuoden 1999 Winnipegin kisojen.

Jurcon ja Tatarin jatkaessa kausiaan Pohjois-Amerikassa kannattaa Marko Daňo laittaa seurantaan. Vuonna 1994 syntynyt Columbus Blue Jacketsin paidassa kuluvalla kaudella debytoinut ja pelaamissaan 35 ottelussa tehot 8+13 kerännyt hyökkääjä tullee saamaan ison vastuun Slovakian hyökkäyksessä.

Slovakia saa rakennettua kaksi vaarallista hyökkäysketjua Gaborikin ja Daňon ympärille, mutta mihin asti leveys riittää? Slovan Bratislavasta, SHL:stä ja Tšekin liigasta mukana on useampi pelaaja, joten periaatteessa mahdollisuudet pitäisi olla mihin vain. Slovakia on kuitenkin osoittanut edellisen viiden vuoden aikana, että ailahtelevaisuus Vladimír Vujtekin alaisuudessa on arkipäivää. Vai mitä sanotte sijoituksista miehen alaisuudessa: WC 2012 hopeaa, 2013 kahdeksas, 2014 yhdeksäs ja olympialaiset 2014 11.

Sijoitus viime kevään kisoissa: Jäi alkulohkossaan viidenneksi, lopullinen sijoitus 9.
Tärkein pelaaja: Marian Gaborik
Veikkauksemme: Mitä tahansa mestaruuden ja karsiutumisen väliltä.