MM-kisat: Sankareita ja konnia – kolmannen kisapäivän valinnat

MM-kisat 2019

MM-kisat tarjoavat tarinoita jokaisen kisapäivän tarpeiksi. Äitienpäivän ohjelmaan oli kirjattu kuusi peliä, tässä sankarit ja konnat!

Sankarit

3. Anton Lander (Ruotsi)

Tällaisena kisapäivänä, jolloin pelit ovat pääsääntöisesti selvää pässinlihaa ennen ensimmäistäkään luistelupotkua, ei sankareiden esiin nostaminen ole helppoa. Ruotsin Anton Lander kuitenkin paukutti hattutempun Italian verkkoon ja oli siten osaltaan pitämässä huolta, ettei ennalta selvästi heikommalla vastustajalla ollut asiaa ihmeidentekoon.

2. Elvis Merzlikins (Latvia)

Mainos alkaa

Elvis is most definitely in the building! Lähes suoraan lentokoneesta tärkeän pelin aloittavaksi veskariksi astellut Columbus Blue Jacketsin Merzlikins oli joukkueensa tärkein lenkki Sveitsiä vastaan. Juuri Elvis piti pelin pitkään tiukkana ja antoi Latvialle mahdollisuuden voittaa. Upea sisääntulo kisoihin!

Lue myös: Näin näet jääkiekon MM-kisojen kaikki ottelut ilmaiseksi!

1. Nico Hischier (Sveitsi)

Koska Latvia-Sveitsi ei ollut vain illan laadukkain matsi vaan myös panoksiltaan kovin, on pramein sankarinviitta aseteltava voittomaalin tekijän harteille. Hischierin maali ei ollut myöskään mikään hillopullapomppu vaan hieno taisteluhäkki. Hischier meni röyhkeästi maalille ja hakkasi oman riparinsa pussiin. Maali oli varmasti myös hänelle tärkeä, mutta koko joukkueen MM-kisat saivat tästä taatusti melkoisen piristysruiskeen.

Konnat

3. Latvian ylivoimakentälliset

Kyllä sitä kuulkaas tarjottiin! Kolmannen erän puolivälin tienoilla Sveitsi otti kolme perättäistä kakkosta, mutta Latvian iskunyrkit jäivät kerta toisensa jälkeen imemään peukaloaan ja harmittelemaan hukattua tilaisuutta. Hieman jäähysuman jälkeen Hischier käänsi pelin Sveitsille. Ellei tällaisia momentumeja käytä, päättyvät MM-kisat alkulohkoon pomminvarmasti.

2. Sääntökirja

Tanska-Saksa-ottelun hylätty maali osoitti jälleen IIHF:n sääntökirjan ongelmia. Varsinkin maalivahdin aluetta ja maalivahdin estämistä koskevien sääntöpykälien määritelmät jättävät käytöön liian monta toisensa poissulkevaa tulkintaa, jolloin yleisö, media, pelaajat, valmentajat ja jopa tuomarit ovat epävarmoja siitä mitä kulloinkin saa tai ei saa tehdä. Sääntökirja ei määrittele mm. seuraavia asioita: miten määritellään onko pelaaja maalivahdin alueella vai ei, milloin maalivahdin ei katsota olevan enää alueellaan tai miten määritellään maalivahdin näkökenttä?

Vastaavanlaisia löytyy vielä paljon lisää ja eri puolilta kirjaa, mutta jos keskitytään pelkästään mainittuihin maalivahdin alueeseen ja -estämiseen, niin kyseisten määritelmien puuttuminen sekoittaa pakkaa aika tavalla. Tämä on yksi syy, miksi maalien hyväksymisistä ja hylkäämisistä on välillä tavattoman vaikea löytää mitään linjaa. Se johtuu siitä, että säännöt ovat liian tulkinnanvaraisia, jolloin kulloinkin päätöstä tekevä tuomari joutuu arvioimaan määritelmät itse, eivätkä tuomarit ole näistä asioista edes keskenään samaa mieltä.

1. Otteluohjelman laatija

Vaikka maiden väliset tasoerot ovat kaventuneet aika lailla, niin pitäisi yhä olla päivänselvää, että hohhoijjaa-osaston matseja, joissa taistelu voitosta ei kauaa kestä, tulee olemaan joka vuosi. Siksi tuntuukin pöyristyttävältä ja ääliömäisyydellään suorastaan säkenöivältä ratkaisulta, että kuuden pelin päivään onnistutaan pakkaamaan neljä(!) jo ennalta täysin selvää peliä. No, USA-Ranska olisi hyvällä säkällä voinut periaatteessa olla tasainenkin peli, mutta ennalta se vaikuttaisi selvältä minä tahansa vuonna.

Ketä tämä palvelee? Ei ainakaan tv-katsojia, jotka esim. Suomessa maksavat kovaa hintaa C Moren paketista. Pelisilmän käyttö on sallittua ja tällä osastolla se pitäisi kaivaa taas esiin sieltä kaapin pohjalta. Ei voi olla mahdotonta ripotella näitä pakkopullapelejä paremmin kisojen lomaan ja ainakin ajatella ohjelmaa niin, ettei kiinnostavimpia pelejä pelata ikinä päällekäin!

Esimerkkinä avausillan iltapelit Tsekki-Ruotsi ja Slovakia-USA. Jos toinen niistä olisi pelattu tänään vaikkapa Ruotsi-Italia-ottelun sijaan, niin päivästä olisi jäänyt heti paljon parempi maku.

Markku Silvennoinen