MM-kisat: Ykköset ylle – tervetuloa Pallomeren palkintogaalaan!

MM-kisat: Ykköset ylle – tervetuloa Pallomeren palkintogaalaan!

Vuoden 2019 MM-kisat ovat saaneet huipennuksensa, mutta yksikään itseään kunnioittava urheilutapahtuma ei jätä palkintogaalaa järjestämättä.

Pallomeren yhden miehen palkintoraati vietti unettoman yön Turun keskustassa pohtiessaan miten jakaisi niin toimituksen omat kuin yhteistyötahojen luovuttamat kiertopalkinnot oikeille saajille. Tulokset ovat saapuneet. Nyt on syytä pistää kovat kaulaan ja ykköset ylle, sillä on palkintogaalan aika!

Jarkko Ruudun rankkarit -palkinto

Jaetaan vuoden viihdyttäjälle, joka jättää lähtemättömän muistijäljen tempuillaan tai toimillaan

Kunniamaininta – Kaapo Kakko

Raati arvosti Kakon taituroinnin monipuolisuutta ja sykähdyttävyyttä, mutta suorituksen muistijäljen pitävyyttä raati pitää häilyvänä, sillä ihmeteot ajoittuivat alkusarjaan.

Voittaja – Marko Anttila

”Mieshän on j–alauta legenda!”, toteaa raati lausunnossaan ja sanattomuudestaan lisälausuntokierroksella toipuneet raatilaiset kehuivat suorituksen yllättävyyttä sekä sen aiheuttaman kansallisen massapsykoosin astetta.

Käsikirjoittajain liiton nonytkyllälipesilapasesta -palkinto

Annetaan vuoden käsittämättömimmälle tarinalle, joka on täyttä totta, mutta jota ei koskaan hyväksyttäisi tuotantoon “liian leffamaisena”

Voittaja – Leijonien mestaruusmaalien yhtäläisyys

Leijonien voittomaali tehtiin sekunnilleen samassa ajassa kuin edellinen mestaruusmaali (42:35). Voittomaalin tekijä oli sillä hetkellä Helsingin Jokerien sopimuspelaaja. Voittomaalin tekijä oli mailaotteeltaan rightin pelaaja. Molemmat maalit tehtiin saman kaupungin, samassa hallissa, samaan päätyyn, samaan maaliin ja samaan yläkulmaan. Että repikää siitä.

Rene-Sedän stipendi

Erikoispalkinto, joka jaetaan niinä vuosina, kun kisojen aikana päätetään jotain älytöntä

Aiemmat voittajat: Fasel, Rene (1997)

Voittaja – Rene ”Rene-Setä” Fasel

Olipa kerran Rene-Setä, joka johti kansainvälistä lajiliittoa. Eräänä päivänä hän näki unen. Seuraavana päivänä Rene-Setä teki päätöksen. Paria viikkoa myöhemmin saimme kuulla, että MM-kisat siirtyvät 2022 lähtien neljäksi vuodeksi pieneen kaukaloon. Raati arvosti erityisesti palkinnonsaajan perustelua teolleen, joka kuului ”noku mulla on vahva fiilis, et täst tulee kova juttu hei!”

 

The Juhani Tamminen powerwalk award

Jaetaan vuoden suomalaiselle kisalähetysten asiantuntijalle

Voittaja – Karri Kivi

Vakavoidun hetkeksi, sillä tämä kunnianosoitus on täysin vilpitön. Kivi on värikäs puhuja, erittäin miellyttävänoloinen persoona, aina positiivinen, mutta silti asioista oikeilla nimillä puhuva hahmo. Hän osaa pelkistää taktiset asiat ymmärrettävästi ja on siinä sivussa vielä pirun hauska mies. Mitä muuta voi vaatia? Häikäisevä suoritus!

 

Jutin kannu

Timo Jutilan mukaan nimetty palkinto jaetaan maailmanmestaruusvuosina juhlien kovimmalle eteenpäin menijälle

Aiemmat voittajat: Jutila, Timo (2011)

Voittaja – Leijonien fysioterapeutti Hero Mali

Ympäripyöreitä päiviä läpi MM-kisat paahtanut Mali oli ymmärrettävästi himpun verran väsynyt, kun puistojuhliin asti päästiin, eikä ehtinyt juhlien alkuun mukaan, koska veti hirsiä hotellilla bussin lähtiessä liikkeelle. Havahduttuaan Mali meni eteenpäin kovempaa kuin kukaan muu ja ehti pippaloimaan.

Jukka Tammen kultaiset munasuojat

Myös maailmanmestaruusvuosien erikoispalkinto, joka jaetaan juhlien ikimuistoisimmalle suoritukselle

Aiemmat voittajat: Tammi, Jukka (1995) & Salmela, Anssi (2011)

Kunniamaininta – Kevin Lankinen

Ennen palkintojen jakoa raati moittii joukkueen juhlien yleistä tervehenkisyyttä, joka vie muassaan täysin oleellisen osan nautintoa, eli juhlintaa paheksuville ilkkumisen. Vaikka raati ei myöskään arvostanut kansanjuhlan artistivalintoja, niin Lankisen heittäytyminen ja liittyminen osaksi JVG:n esiintymistä on taatusti onnistunut telakoitumaan useisiin muistikeskuksiin, jolloin maininta on ansaittu.

Voittajat – Jussi Olkinuora & Veini Vehviläinen

Raati ihmettelee miksi nämä ilmiselvät legendat olivat jättää vuoden ehdottoman eliittisuorituksen ilmoittamatta ehdokkaiden joukkoon. Suoritus kunnioittaa ja vaalii Tammen aikoinaan jättämää perintöä, mutta modernisoi juhlamuodon ilmiasun nykypäivän räväkkään someaikaan sopivaksi. Tai jotain.

 

Maailman pettymysinstituutin lohdutuspalkinto

Jaetaan vuoden pahimman pettymyksen kokeneelle joukkueelle

Voittaja – Sveitsi

0,3 sekunnissa ihminen ei ehdi edes prosessoimaan uhkaavaa hengenvaaraa saati reagoimaan siihen, mutta Sveitsi menetti paikkansa välierissä sillä marginaalilla. Niin vähän oli aikaa jäljellä, kun Kanada tasoitti. Ja luonnollisesti meni jatkoajalla ohi. MM-kisat eivät historiankirjojensa sivuille ole yhtä dramaattista loppua ennen kirjoittaneet.

 

Elämän kovuuden parkujien keskusliiton tervehdys

Jaetaan vuoden huonoimmalle häviäjälle

Voittaja – Venäjä

Raati myhäilee, ettei tässä sarjassa ole juuri ansaitsevampaa voittajaa kohdattu sitten Venäjän edellisen voiton. Venäjän aseet syötiin kaikkien aikojen joukkue-esityksellä, mutta maailman tulivoimaisin hyökkäys katsoi ansiokkaasti aivan kaikkialle muualle paitsi peliin eikä ujostellut sen viestin viemistä maailman medioihin. Ylivertainen esitys. Jälleen kerran!

 

Taivas varjele mikä kebabkioski sieltä tulee se on siinä ihanaa leijonat -malja

Jaetaan Antero Mertarannan vuoden parhaalle selostushetkelle

Voittaja – Mertarannan räkäinen naurahdus Suomi-Slovakia-ottelun 4-2-maalin jälkeen

Raati arvostaa reaktion spontaaniutta, härskiyttä ja uhrin itsetuntoa murskaavaa vahingoniloisuutta. Raati myös nimeää tämän kaikkien aikojen suosikikseen ja on sitä mieltä, että tätä pitäisi käyttää kaikissa maailman kiekkorallatuksissa. Paitsi niissä harvoissa hyvissä.

Pojun prenikka

Jaetaan vuoden törkeimmälle MM-kisoilla ratsastavalle musiikilliselle ihmisoikeusrikokselle

Aiemmat voittajat: Poika saunoo & Taivas varjele mitä sieltä tulee (jaettu, 2011), Ny rillataan viimeiseen asti & Backhand forehand boom boom boom (jaettu, 2013), Juhlin kuin Jukka Tammi (2017)

Voittaja – DJ i.L.G (Löikö Mörkö sisään)

Haastajia ei tällä kertaa ollut. Palkinto menee voittajalle murskaäänin ja samalla raati esittää syyttäjänlaitokselle, että kaikki mahdolliset kopiot tästä hirvityksestä tuhotaan oikeuden päätöksellä ensi tilassa.

 

Tuuli tuivertaa pöheikössä -malja

Jaetaan vuoden häpeällisimmälle muniinpuhaltelijalle

Voittaja – IIHF:n kurinpitoryhmä

Jos kuria pitävä instanssi ilmoittaa jalkapyyhkäisyn suorittaneelle pelaajalle, että hän saa tempustaan vakavan varoituksen, niin voittaja on selvillä sillä siunaaman hetkellä, vaikka MM-kisat olisivat vielä alkiovaiheessaan. Pallomeren yhden miehen palkintoraati on saanut haltuunsa salaisen kurinpitopäätöksen ja julkaisee siitä nyt lainauksen.

”USA:n Clayton Keller on saanut paheksuttavasta rikkeestään kurinpitoryhmän maksimirangaistuksen, eli vakavan varoituksen. Varoitus on annettu Kellerille henkilökohtaisesti. Varoitus, joka kuului ’Hyi, hyi senkin possu. Lupaa, ettet tee sitä toiste tai mörökölli sinut vieköön!’ annettiin toruvasti sormea heristäen.

Keller on osoittanut riitävää katumusta nyökkäämällä kolmesti katsoessaan puhelintaan. Asia katsotaan kurinpitoryhmän puolesta loppuunkäsitellyksi tällä erää.”

 

 “Torille!” –mies memorial trophy

Jaetaan vuoden kisameemille

Voittaja – Mörököl on Ice

On meemejä, joille hymähtää ja sitten Mörököl in Ice, jolle naurahtaessaan meinaa tukehtua samalla hetkellä erehdyksessä otettuun samppanjahuikkaan, mutta edes nolon kuoleman vaara ei saa naurua poikki. Silloin on osuttu ns. ytimeen.

Den glider in -pokaali

Jaetaan vuoden tyydyttävimmän maalin tekijälle

Voittaja – Petteri Lindbohm

Ruotsi-ottelun 3-2-kavennusmaali lähti liikkeelle Lindbohmin lavasta, mutta osui ruotsalaispakin hanuriin ja meni siitä yläkulmaan. Lindbohm toisin sanoen teki kaikkien aikojen ruotsalaisimman maalin puolivälierässä Ruotsin verkkoon. Palkintoraati on harvoin ollut näin yksimielinen.

 

Markku Silvennoinen

Jaa tämä:Aiheeseen liittyvät julkaisut