MM-kisat: Sankarit ja konnat – Mörkö-Markon tahdein voitolla yöhön!

MM-kisat: Sankarit ja konnat – Mörkö-Markon tahdein voitolla yöhön!

MM-kisat tarjoavat tarinoita jokaisen kisapäivän tarpeiksi. Suomen kolmas maailmanmestaruus on tosiasia, tässä finaalin Sankarit ja konnat!

Sankarit

Kunniamaininta – Kaapo Kakko (Kultamagneetti)

13 kuukauden sisään 18-vuotiaana U18-, U20- ja aikuisten MM-kulta. Pelkästään siinä on jo aika paljon sankaruutta, mutta tälle listalle ”Kaapeli” nousee toisen erän suorituksellaan. Kakko veivasi oikein ajoitetulla kikallaan Kanadan pakin niin solmuun, ettei ollut muuta vaihtoehtoa, kuin vetää hänet pitkäkseen jäälle. Se yksi harhautus juuri oikealla hetkellä toi Suomelle ylivoiman, jonka aikana Marko Anttila tasoitti pelin.

3. Harri Pesonen (Maailmanmestari)

Upea 3-1-maali sinetöi mestaruuden, mutta pisteeksi i:n päälle Pesonen otti kiekonmuotoisia mustelmia loppuhetkillä blokkaamalla useamman Kanadan hirmupommin. Taitoniekka osoitti valtavaa sydäntä ja voitontahtoa ja ansaitsee mitä palkintokorokkeen korkuisen hatunnoston!

2. Kevin Lankinen (Elävä muuri, Suomi Finland)

Aivan käsittämätön kumiukko, jota ei huimaa yhtään mikään. Jarmo Myllyksen esitys 1995 ja  Antero Niittymäen pelit Torinon kisoissa ovat…tai anteeksi…OLIVAT ne ikimuistoisimmat maalivahtisuoritukset Leijonien historiassa. Nyt legendat saavat väistyä Lankisen tieltä. Lankinen pystyi nostamaan tasoaan entisestään ja oli mestaruuden tärkeimpiä yksittäisiä tekijöitä.

1. Marko Anttila (Kansallissankari)

Aikamoiset MM-kisat kapteenilta. Neljä maalia kisoissa, kaikki pudotuspeleissä, kaikki joko tasoitus- tai voittomaaleja ja kaksi maaleista finaalissa. Uskomaton taistelija, joukkueen ilmeen ruumiillistuma, joka osoitti isona miehenä olevansa isojen pelien mies. Pikanttina lisämausteena vielä se, että ”Mörkö-Marko” pisti tarinamäen miehenä voittomaalin tismalleen samalla kellonlyömällä kuin Petteri Nokelainen samassa hallissa kahdeksan vuotta aiemmin.

Tsekkaa myös: Marko Anttila latoi voittomaalin – Suomi on maailmanmestari!

Konnat

Kunniamaininta – Veli-Matti Savinainen (Kelmi, Maailmanmestari)

Savinainen antoi herkkupassin voittomaaliin, mutta toisessa erässä hän olisi hyvin helposti voinut huolimattomuudellaan kääntää pelin aivan toiseen suuntaan. Suomi oli toisen erän lopulla vaikeuksissa ja Savinainen huitaisi päätytilanteessa Kanadan Dante Fabbroa suoraan munille, jolloin hänelle olisi pitänyt antaa vitonen kaikilla mausteilla keihästämisestä. Rouva Fortuna ja kiekkojumalat olivat kuitenkin toista mieltä ja tuomaristo sattui katsomaan juuri sopivalla hetkellä toisaalle.

3. Shea Theodore (Känädä)

Oli jo pukemassa sankarinviittaa ylleen häikäisevällä avausmaalilla, mutta hän oli se, jolle Kaapo Kakko toisessa erässä huikkasi ohimennessään ”see you in New York” ja Theodore ei voinut muuta kuin kampittaa Kakon. Anttila painoi kiekon pesään ja momentum kääntyi.

2. Dylan Strome (Kanata)

Nukahti pahasti voittomaalissa. Hänellä oli Anttila jo merkattuna, mutta kun pakit näyttivät olevan pulassa, unohti Strome Anttilan vapaaksi ja loppu on kirjaimellisesti kiekkohistoriaa. No, ensi vuonna on taas MM-kisat.

1. Leijonat

Tämän piti olla NHL-tähtien turnaus. Ruotsilla oli 21 NHL-äijää, Venäjällä maansa kiekkokerma pakattuna samaan koppiin, Kanadallakin laatujengi ja USA:lla sellainen nippu, jolla olisi pitänyt pelata jonkinvärisestä jalometallista.

Ilmeisesti käsikirjoitus ei koskaan löytänyt Leijonien koppiin asti, sillä Suomesta matkasi paikalle kaikkien aikojen huonoin joukkue, Liiga-Leijonat, joiden ei pitänyt päästä puolivälieriä pidemmälle.

Leijonat saapuivat Slovakiaan, kaatoivat ensin Ruotsin miljonäärit, sitten Venäjän starat ja Kanadankin ihan vain piruuttaan kahdesti samoin numeroin, jotta ei jäisi mitään epäselvyyksiä, minne niin koti- kuin ulkomaidenkin kiekkoviisaat voisivat analyysinsä änkeä.

Maailmanmestaruus voitettiin nimettömällä joukkueeella, jonka kaksi NHL-pelaajaa olivat roolipelaajia ja se tehtiin saumattomalla joukkuepelillä.

Aika sikamaista. Kyllä saa taas hävetä silmät päästään!

Markku Silvennoinen

Jaa tämä:Aiheeseen liittyvät julkaisut