Accuscoren MM-ennakko: Saksa – Suomi – tässä ylikertoimet lauantain otteluun

Unkari Saksa Leijonien Leijonat Jukka Jalonen Suomi Kanada
Kuva: Getty Images

Suomen jääkiekkomaajoukkueen MM-turnaus jatkuu lauantai-iltana klo 20:20 juuri sopivasti ennen Euroviisujen finaalia. Isännät saavat vastaansa alati vaarallisen Saksan. Kumpikin joukkue joutui pettymään ensimmäisen ottelunsa jälkeen, joten odotettavissa on kahden motivoituneen joukkueen kohtaaminen. Accuscoren ennakossa perataan ottelun asetelmat ja todennäköisimmät lopputulokset simulaatioiden perusteella.

Suomen eilinen avausottelu lässähti pannukakuksi, kun ajoittaisesta hallinnasta huolimatta Leijonat taipui energiselle USA:lle selvin 4-1 lukemin. Ottelusta jäi paljon parannettavaa jokaisella osa-alueella eivätkä lukemat juurikaan valehtele. Suomi oli maalipaikoissa tehoton ja puolustuspään virheet koituivat kohtaloksi. Yhdysvallat puolestaan pelasi peri-pohjoisamerikkalaiseen tyyliinsä suoraviivaista, tehokasta ja aktiivista peliä, johon Suomen näytti olevan vaikea vastata. Kirvestä ei kuitenkaan kannata heittää kaivoon, sillä Suomi on ennenkin parantanut peliään turnauksen edetessä ja Jukka Jalosen miehistö varmasti oppii virheistään.

Lauantai-illan vastustaja Saksa avasi myös turnauksensa perjantaina ja laittoi yhden suurimmista ennakkosuosikeista, Ruotsin, todella tiukoille häviten lopulta 1-0. Ruotsi rokotti yhdellä kolmesta ylivoimastaan ja tasaviisikoin Saksa taisteli täysin tasapäisesti Ruotsin kanssa. Suomen vastus ei siis juurikaan heikkene Yhdysvaltoihin verrattuna ja Leijonien oman pelin tuleekin parantua tuntuvasti, mikäli toiselta mahalaskulta halutaan välttyä.

Vaikka Saksan suurin supertähti Leon Draisaitl jatkaakin pelejään vielä NHL:n puolella, on joukkueessa aimo annos NHL-tason huippupelaajia. Detroit Red Wingsin huippulupaava, 42 pinnaa tällä kaudella iskenyt Moritz Seider heiluttelee tahtipuikkoa puolustuksen liiderinä, Buffalo Sabresin laitahyökkääjä JJ Peterka nakutti tulokaskaudellaan mukavat 32 pinnaa ja San Jose Sharksin voimahyökkääjä Nico Sturm tuo joukkueeseen aimo annoksen kokemusta ja kovuutta. Lisäksi lähes 200 ottelua NHL:ssä tahkonnut ykkössentteri Dominic Kahun on saalistanut kahtena edellisenä kautena Sveitsin pääsarjassa tasan piste-per-peli, joten Euroopan eliittitason pelaajia Saksan kokoonpanossa riittää.

Leijonien otteet turnauksen avausottelussa jättivät paljon parantamisen varaa. Varsinkin kärkipelaajilta Mikko Rantasen ja Sakari Mannisen johdolla on lupa odottaa enemmän sekä hyökkäys- että puolustuspäässä. Manniselle jäi Suomen ainokaisen maalin syöttöpisteestä huolimatta +/- saldo -3 eikä ykkössentterin peli kulkenut hyökkäyspäässä tai aloituspisteelläkään. Parannettavaa jäi koko joukkueelle eikä tyytyväinen voi olla yksikään pelaaja. Suomi hävisi laukaukset maalia kohti 24 – 38 ja 5 v 5 pelissä USA oli parempi 0-3.

Saksaa vastaan Jukka Jalonen on tehnyt muutaman muutoksen, kun Antti Suomela on jäänyt varotoimenpiteenä sivuun ja Harri Pesosen kisapassi on leimattu. Suomelan paikan kakkosketjun keskeltä ottaa Jere Sallinen, kun Pesonen aloittaa nelosketjun laidassa. Myös maalivahti vaihtuu, kun Emil Larmin sijaan Suomen veräjää vartioi viime MM-kisojen sankari Jussi Olkinuora. Suomelan puuttuminen on kova kolaus Suomen pisteidentekopotentiaalille, mutta Harri Pesonen on luotettava kahden suunnan hyökkääjä, joka tuo energiaa hyökkäyspelaamiseen – eikä Sveitsin pääsarjassa isketyt tehot 20+19 ole lainkaan heikosti alaketjujen duunarihyökkääjälle.

Accuscoren simulaatiot vs Coolbet kertoimet

Accuscoren simulaatioissa Suomi on vahva ennakkosuosikki ja vie voiton viimeistään voittolaukauksilla 70.5% todennäköisyydellä, jolloin ML-kerroinraja olisi 1.42. Saksan voiton kerroinraja on puolestaan 3.39. Saksa on ottelussa kotijoukkue ja Coolbetin ML-kertoimet ovat 5.40 – 1.15.

Suomi voittaa varsinaisella peliajalla noin 59% todennäköisyydellä, tasapeliin päädytään 22% todennäköisyydellä ja Saksa ottaa kolme pinnaa 19% todennäköisyydellä. Accuscoren kerroinrajat 1X2 ovat: 5.26 – 4.55 – 1.69. Coolbetin 1X2-kertoimet ovat: 7.60 – 5.60 – 1.37.

Suomi onnistuu maalinteossa keskimäärin 3.1 kertaa ottelussa, kun Saksa jää Olkinuoraa vastaan tasan 2.0 maaliin. Simulaatioiden keskimääräinen maalimäärä on siis 5.1. Simulaatioista 60% päättyy yli 4.5 maaliin, jolloin kerroinraja kohteelle yli 4.5 maalia on 1.67. Coolbet tarjoaa kohteelle yli 4.5 maalia kertoimen 1.86.

Joukkueiden todennäköisimmät pistemiehet ovat Suomen Mikko Rantanen ja Saksan JJ Peterka. Rantanen tekee vähintään yhden pisteen 58% todennäköisyydellä, kun Peterka onnistuu vähintään yhden pisteen saalistamisessa 35% todennäköisyydellä. Kerroinrajat herrasmiesten pisteelle ovat siis 1.72 ja 2.86. Rantanen jää kokonaan pisteittä simulaatioissa 42% todennäköisyydellä, jolloin kerroinraja olisi 2.38. Coolbetin kerroin Rantasen pisteelle on 1.31 ja Rantasen pisteettömyydelle 3.25. Peterkan yli 0.5 pistettä kerroin on 2.50.

Ottelun todennäköisin lopputulos on Suomen 2-3 voitto, joka tapahtuu noin 7.5% todennäköisyydellä. Myös lopputulos 2-4 toteutuu simulaatioissa muita tuloksia merkittävästi useammin, noin 7.0% todennäköisyydellä. Coolbetin tulosvetokerroin lopputuloksille 2-3 ja 2-4 on 18.00.