Accuscoren MM-finaali: Kanada – Saksa | Ylikertoimet turnauksen huipennukseen

Kanada MM-finaali
Kuva: Getty Images

Yllätyksiä täynnä olleet jääkiekon MM-kisat on saatu huipennusta vaille valmiiksi ja yksi historiallinen mitali on jo jaettu, kun Latvia vei pronssia USA:n nenän edestä voittamalla jatkoajalla lukemin 4-3. Lisää historiaa ollaan valmiita tekemään loppuottelussa, jossa kohtaavat Saksa ja Kanada. Siinä missä Kanada on esiintynyt MM-finaalissa nyt neljä kertaa peräkkäin, Saksalle finaali on ensimmäinen laatuaan – Länsi-Saksa saavutti hopeaa vuoden 1953 kisoissa, mutta finaalia ei tuolloin vielä pelattu. Olympialaisissa Saksa raivasi tiensä finaaliin vuonna 2018, mutta kultamitali jäi Olympialaisissakin saavuttamatta.

Saksan MM-turnaus alkoi yskähdellen, mutta varsinkin pudotuspeleissä joukkueen periksi antamattomuus on kantanut hedelmää. Ensin kaatui B-lohkon ykkönen Sveitsi lukemin 1-3, jonka jälkeen vastaan luistellut USA joutui taipumaan jatkoajalla lukemin 3-4. Finaalissa vastaan tulee eittämättä turnauksen kovin joukkue Kanada, joka väänsi pudotuspeleissä suvereenisti nurin Suomen 4-1 ja sen jälkeen hurmoksessa pelanneen ja sittemmin pronssia voittaneen Latvian 4-2.

Kanada vaikuttaa tällä hetkellä pysäyttämättömältä ja sen saivat jo kokea nahoissaan kisojen isäntämaat Suomi ja Latvia. Vaikka joukkue ei vilisekään supertähtiä, on joukkueen laatu ja leveys rautaa, kun ratkaisuvoimaa löytyy kaikista ketjuista eikä jalka paina tai maila tärise ottelun ratkaisevissa vaiheissa. Varsinaisia heikkouksia Kanadan joukkueesta on vaikea löytää eivätkä vaahteralehtipaidat ole sattumalta finaalissa neljättä kertaa putkeen, vaikka pelaajisto vaihtuu lähes täysin joka kisoihin.

Saksa puolestaan on yllättänyt kaikki nousemalla vaikeuksien kautta voittoon sekä alkusarjassa että pudotuspeleissä. Varsinkin välierä Yhdysvaltoja vastaan vaikutti jo ratkenneelta kahteenkin kertaan, mutta niin vain Saksa taisteli ottelun tasoihin sekä 2-0 että 3-2 tilanteesta – ja eteni lopulta finaaliin näyttävällä jatkoaikamaalilla. Myös Saksan materiaalin laajuus on osoittautunut joukkueen vahvuudeksi, vaikka kokoonpanon laatu luonnollisesti häviääkin Kanadalle piirun verran. Ratkaisijoita on kuitenkin löytynyt yllättäviltä tahoilta ja viimeisenä lukkona loistanut maalivahti Mathias Niederberger voidaan nostaa jo nyt turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Simulaatiot vs Coolbet kertoimet

Finaalin asetelma on selkeä ja Kanada on suuri ennakkosuosikki. Simulaatioissa Kanada voittaa maailmanmestaruuden noin 61.6% todennäköisyydellä ja Saksalle todennäköisyydeksi jää 38.4%. Accuscoren kerroinrajat olisivat näillä prosenteilla siis 1.62 ja 2.60. Coolbetilla Kanada saa kertoimen 1.34 ja Saksa puolestaan 3.25.

Simulaatioissa finaalista odotetaan vähämaalista ja tiukkaa taistelua, jonka Kanada kääntää edukseen viimeistään jatkoajalla ja korkeintaan yhdellä maalilla. Keskimäärin joukkueiden maalimäärän erotus on Kanadan eduksi 0.5 maalia ja yhteensä maaleja isketään 4.1. Simulaatioista 56.7% jää alle 4.5 maalin, jolloin kerroinraja olisi 1.76. Coolbet tarjoaa kohteelle alle 4.5 maalia kertoimen 2.11 ja kohteesta alle 5.5 maalia kertoimen 1.57.

Joukkueiden todennäköisimmät pistemiehet löytyvät pistepörssin kärkipäästä. Kanadalta todennäköisimmin pisteen merkkauttaa tehopakki MacKenzie Weegar, joka on 10 pisteellään turnauksen pistepörssin kuudes. Weegar tekee vähintään pisteen 50% todennäköisyydellä, eli kerroinraja olisi tällöin 2.00. Muut Kanadan pelaajat pääsevät pisteille alle 40% todennäköisyydellä. Saksan ykköstykki simulaatioissa on puolestaan JJ Peterka, joka on turnauksen pistepörssin kolmas 11 tehopisteellään. Simulaatioissa Peterka tekee vähintään pisteen 48% todennäköisyydellä, eli kerroinraja olisi 2.08. Coolbetin kerroin Weegarin pisteelle on 1.69 ja Peterkan pisteelle 1.90.