Mini-Golf hämmentää minua!

Rakkaat ystävät, arvoisat lukijat ja muut tämän artikkelin pariin eksyneet. Nyt on mielessä asia, joka on mietityttänyt jo muutaman päivän. Yöunia en varsinaisesti ole vielä menettänyt, mutta lähellä sekin on käynyt. Aihe, joka pientä mieltäni tällä hetkellä hämmentää on mini-golf. Minulla on muutamia kysymyksiä ja väittämiä asian suhteen.

Alkuun sen verran, että on mielestäni todella upeaa, että rakkaan lajini golfin ympärille on kehittynyt “alalajeja”. Näitä ovat tietenkin mini-golf fresbee-golf ja futis-golf. Viimeisintä en ole kokeillut vielä kertaakaan, mini-golfia enemmänkin ja fresbee-golfia vain kerran tai kaksi.

Kaikissa näissä alalajeissa tuntuu olevan reilusti golfia rennompi meininki ja erityisesti mini-golfia ovat kokeilleet lähes kaikki suomalaiset. Yksi päivä rupesin miettimään, että kuinka tasokkaita ovat parhaat mini-golfaajat ja mikä tekee heistä niin tajuttoman hyviä?

Menin YouTuben ihmeelliseen maailman ja laitoin hakukenttään mini-golf. Sieltä löytyikin sitten lajin ilmeisesti ykkösturnaus “Masters”. He olivat kopioineet ilmeisesti lähes kaiken golfin US Mastersista logoa myöten. Kisan järjestäjä kertoi asiasta avoimesti haastattelussa todeten: “Olihan se fontti ihan täysi kopio, mutta oli logossa myös pieniä eroavaisuuksia” – mahtava meininki!

Golfin ja puttaamisen tekniikasta aika paljon tietävänä minua kiinnosti tämä maailman parhaiden tekniikkapuoli. Olisihan se nyt loogista, että puttiliikkeessä tekniikka olisi samankaltainen kuin maailman parhailla golfareilla? En keksinyt yhtään syytä miksi minigolfissa tulisi olla erilainen tekniikka pallon reikään saamiseen parista metristä saati pidemmissä ja kovemmissa puteissa.

Golfissa aihetta on tutkittu vuosikymmeniä ja varsinkin viimeisen kymmenen vuoden aikana ollaan päästy niin syvälle aiheen ytimeen, että täydellinen puttiliike rytmeineen on todella tarkasti määritelty ja tutkittu. Siitä huolimatta minigolfissa näistä opeista ei tunnu olevan kuin rippeitä maailman parhaiden tekniikassa.

Eniten minua hämmentää pelaajien saatto (osuman jälkeinen liike). Golfissa maila menee likipitäen yhtä pitkän matkan taakse ja eteen heilurimaisella liikkeellä. Mini-golfissa kaikki pelaajat tuntuvat jatkavan saattoa hitaalla seurauksella lähes golfin täyden lyönnin loppuasentoon, vaikka kyseessä olisi metrin putti. MIKSI, MITÄ JÄRKEÄ, ONKO TÄSSÄ JOKU POINTTI??????

Varmasti ottaisin turpaan useita lyöntejä Suomen parhailta minigolfaajilta. Todennäköisesti ottaisi myös Mikko Ilonen tai jopa Jordan Spieth. Mutta auta armias jos tuolla tekniikalla tuotaisiin puttaajia normaalille greenille, niin en näkisi mitään mahdollisuutta heidän onnistuvan normaalilla viheriöllä niin hyvin. Tai en tiedä, olisihan se nöyryyttävää jos he sielläkin säkittäisivät putteja joka paikasta!

Osaako joku siis kertoa minulle miten kovia ovat mini-golfmestarit ja minkä ihmeen takia he jatkavat liikettä ihan liian pitkälle osuman jälkeen? Voisiko joku mini-golftaituri viedä minut kierrokselle ja kertoa vähän enemmän tästä toiminnasta, koska oma ymmärrys ei riitä. Todella hauskan oloinen tapahtuma on ainakin tämä lajin Masters – mitenköhän siellä itse pärjäisi?