Mikko Korhonen teki suomalaista golfhistoriaa sunnuntaina

Suomalainen ammattilaisgolf on kovassa nosteessa vaikka Mikko Ilosen kausi on alittanut odotuksia. Ilonaiheita on löytynyt haastajista: Ensin Roope Kakko voitti Madeiran European Tour -kilpailun ja Mikko Korhonen on tasaisilla otteillaan vakiinnuttanut paikkansa European Tourilla. Sunnuntaina käytännössä varmistui yksi asia, johon suomalaisessa golfissa on aikaisemmin pystynyt vain Mikko Ilonen.

Vuosittain European Tourille saa pelipaikan seuraavilla vaihtoehdoilla: Kisavoittajat saavat yleensä kahden vuoden pelioikeuden, pienimmissä kisoissa yhden. Rahalistan kautta pelioikeuden uusii 110 parasta pelaajaa – tämä vaatii noin 220 – 230 000 euron vuosiansioita kiertueelta. Lisäksi Challenge Tourin 15 parasta saa pelipaikan ja European Tourin karsinnoista 25 pelaajaa.

Mikko Korhonen on kolmena vuotena peräkkäin käynyt karsimassa itselleen pelioikeuden European Tourille. Harva pelaaja on pystynyt karsimaan itseään näin hyvällä prosentilla kiertueelle sisään. Karsintojen kautta saatu pelioikeus on kuitenkin melko heikko ja sillä jää pelaamatta muutama avainkilpailu, jossa rahaa jaetaan suuri määrä. Karsijoiden on haastavaa saada itseään mahtumaan 110 parhaan joukkoon rahalistalla, koska tällä kategorialla jo pelaavat pääsevät pelaamaan juuri ne kilpailut mitä haluavat, joissa on enemmän rahaa jaossa.

Mainos alkaa:

Korhonen on jo kolme vuotta peräkkäin ollut European Tourin rahalistalla sijoilla 115-150. Juuri niitä ensimmäisiä pelaajia, jotka eivät mahdu kiertueelle ilman karsintoja. Pitkäjänteinen työ kantoi lopulta kuitenkin tulosta kun Korhonen teki viisi birdietä KLM Openin viimeisen seitsemän reiän aikana nousten jakamaan kilpailussa lopulta seitsemättä sijaa. Tämä toi uran suurimman, 46 440 euron shekin ja nosti hänet rahalistan sijalle 93 kun kautta on pelaamatta enää kuusi varsinaista kilpailua. Kokonaistienistit kauden 2015 ajalta ovat noin 231 000 euroa ja 99,9% varmasti paikka kiertueelle ensi kaudeksi on sinetöity.

Ainoastaan Mikko Ilonen on onnistunut aikaisemmin suomalaisista miespelaajista “säilyttämään” paikkansa European Tourilla rahalistan kautta. Tämä tarkoittaa, että Korhonen on toinen pelaaja, joka suomalaisista on koskaan pystynyt tähän saavutukseen. Hän saa ensi kaudella valita juuri ne kilpailut kalenteriinsa, jotka haluaa, eikä enää tarvitse miettiä mihin kisoihin mahtuu ja mihin ei. Tämä tuo tärkeää suunnitelmallisuutta kauteen, jolloin oman kalenterin tekeminen on aiempaa helpompaa. Myöskin henkisesti raastavan karsinnan poistaminen kalenterista on iso helpotus.

Ensi kaudella suomalaisia European Tourilla on vähintään kolme kappaletta. Mikko Ilonen saa seurakseen Roope Kakon (voittajakategoria) ja Mikko Korhonen (rahalista). Kolmikko on siis varmasti mukana kaikissa tärkeimmissä tapahtumissa. Lisäksi on mahdollista, että karsintojen kautta seuraa tekee vielä joku pelaaja. Koskaan suomalaisia ei ole ollut European Tourilla neljää pelaajaa yhden kauden aikana.

Golf on yksi maailman kilpailuimmista yksilölajeista. Vuosittain jo pelkästään karsintojen kautta European Tourille hakee paikkaa noin 1000 pelaajaa. USA:n puolella kiertueita ja ammattilaispelaajia on vielä tähän moninkertainen määrä. Onnistujia ja itsensä elättäviä pelaajia on maailmassa noin 500. On uskomatonta sanoa, että kolme heistä on peräisin kylmästä Suomesta, jossa harjoitusfasiliteetit eivät ole sitä parasta A-luokkaa varsinkaan talvisin.

Mikko Korhonen ja Roope Kakko ovat mukana tavoittelemassa lisää menestystä torstaina käynnistyvässä Italian Openissa Torinossa. Mikko Ilonen pitää väliviikon.