Mikko Ilonen taisteli: Jatkopaikka jäi 40cm päähän

Mikko Ilosen taistelu British Openin jatkopaikasta vaihtui aamuvarhaisesta iltamyöhään. Kaikki pelaajat, joilla oli toinen kierros vielä kesken saivat odottaa vuoroaan paikallista aikaa kello 18.00 saakka, ennen kuin peli saatiin todella käyntiin. Aamulla tosin kerettiin pelaamaan 32 minuuttia, kunnes todettiin tuulen olevan liian vahva golfin pelaamiselle. Pallot eivät pysyneet viheriöillä aloillaan.

Ilonen ei lyönyt aamulla lyöntiäkään kun väylällä 11 oli juuri suurimmat ongelmat kovan tuulen kanssa. Edessä menevät ryhmät eivät saaneet pelattua väylää maaliin ja täten par-kolmosen tiille Ilonen käveli aamulla turhaan, eikä lyöntiäkään tarvinnut suorittaa.

Odotus jatkui ja jatkui kun St.Andrewsissa odotettiin tuulen tyyntyvän edes lähellekään pelattavaa tasoa. Tunti toisensa jälkeen päivän parasta viihdettä oli pelaajien twiitit klubitalolta ja sen ympäristöstä odottelun mukavuudesta. He viihdyttivät mallikkaasti golffaneja ympäri maailman. Kenties suurin jännitysmomentti tiivistyi tiedotteisiin, joita kisajärjestäjät antoivat, mutta nekin olivat pelin tavoin jatkuvasti myöhässä. Parhaissa twiiteissä niitä verrattiin jopa RyanAirin tiedottamiseen.

Mainos alkaa:

Niin tai näin, myös golfia päästiin lopulta pelaamaan. Mikko Ilonen lähti väylälle 11 tuloksesta +2 tietäen, että loppukierros on pelattava -2 tai paremmin. Ilonen sai juuri sen alun mitä pelkäsimme eniten kun vaikella 11:nnellä hän ei onnistunut laittamaan 1,5 metristä par-puttiaan sisään. Taistelu jatkui kuitenkin ja lopulta par-5 14 toi palkinnon birdien muodossa. Koko Twitter huusi, että vielä kaksi ja viikonlopulle.

Ilonen14 Väylällä 14 tuli birdien myötä pieni toivonkipinä

Ilonen antoi kohtalaisia paikkoja itselleen, mutta putit eivät uponneet. Todellinen herkkupaikka tuli väylällä 17, jossa Ilonen löi kolmeen metriin lähestymisensä kentän vaikeimmalla väylällä. Putti ei uponnut ja Mikko lähti super-helpolle viimeiselle väylälle tavoittelemaan eaglea väylällä jossa avauksen voi lyödä jopa suoraan viheriölle tämänpäiväisissä tuulioloissa.

Ilonen löi upean driven, joka kävi viheriön reunassa, mutta jyrkkä ylärinne toi pallon alas. Matkaa eagle-puttiin jäi 15 metriä jyrkän rinteen yli. Kohtalonputti tuli kohtalaisen hyvässä linjassa, mutta pysähtyi 40 senttiä reiän oikealle puolelle. Birdie ei ollut riittävä tulos ja kohtaloksi jäi karsiutuminen British Openin kahdelta viimeiseltä kierrokselta yhden lyönnin turvin.

Taistelu oli upea toisella kierroksella. Ilosen päivän tulos 70 oli reilusti päivän parhaaseen kategoriaan menevä. Muunmuassa Jordan Spieth pelasi tuloksen 72 häviten Iloselle toisen kierroksen aikana kaksi lyöntiä. Se tuskin kuitenkaan kovasti piristää, vaikean kauden toistaiseksi pelannutta Ilosta.

Kärkipäässä ei juurikaan kerennyt tapahtumaan muutoksia todella lyhyen toisen päivän aikana. Dustin Johnson pelasi päivän viiden reiän urakkansa yksi alle parin ja nousi tuloksella -10 yksin kilpailun kärkeen. Lyönnin päässä jatkaa Danny Willett (-9). Toiseksi viimeinen pari on kotiyleisön suosikki, jossa pelaavat vuoden -97 Open -voittaja Paul Lawrie (-8) ja toinen skotlantilainen Marc Warren (-7).

Seitsemän alle tuloksesta löytyvät myös Adam Scott, Zach Johnson ja Louis Oosthuizen nimekkäistä pelaajista, sekä yllättäjistä USA:n Robert Streb. Jordan Spieth on vain viiden lyönnin päässä kärkeä sijalla T14 tuloksellaan -5.

The Openin päätös tullaan poikkeuksellisesti näkemään keskeytysten johdosta vasta maanantaina, jolloin tämänhetkisten aikataulujen mukaan on määrä pelata kilpailun neljäs ja viimeinen kierros.

Reijo-Siivonen

Ilosen caddiena yli kymmenen vuotta toiminut Reginald “Reijo” Mokoshi kiersi pitkän caddie-uransa viimeisen British Openin. Hän jää vuoden päätteeksi eläkkeelle. Kuvista ja livetwiiteistä iso kiitos suoraan #lahest hommaan paikanpäälle hoitamaan lähteneelle Tuomas Siivoselle ja EPohjalaiselle.