IL: Pitkän linjan manageri valottaa yleisurheilun palkkiokuvioita – ”Kovimmille urheilijoille maksetaan”

Manageri Harri Halme / Pallomeri.net

Pitkän päivätyön yleisurheilussa tehnyt manageri Harri Halme valottaa Iltalehden haastattelussa kilpailuista maksettavien palkkoiden taustoja. 

Aitajuoksutähti Annimari Korte nostatti valtavan keskustelun otettuaan julkisesti kantaa urheilijoiden starttirahoihin, joita kisojen yhteydessä heille maksetaan.

Yleisurheilussa pitkään vaikuttanut manageri Harri Halme kertoo Iltalehden haastattelussa miten kuvio käytännössä toimii, eli keille rahoja maksetaan ja minkälaisin perustein. että yleisurheilijat edustavat kisoissa ensisijaisesti itseään, seuroja tai jotain varustetallia.

Mainos alkaa

Halmeen mukaan kisajärjestäjät yrittävät saada mahdollisimman laadukkaan kattauksen urheilijoita ja silloin kiinnostavimmat ja kovimmat urheilijat ovat toivelistan kärkipäässä.

– Kiinnostavimmille urheilijoille tarjotaan matkakorvaukset ja starttirahaa, joka on palkka työstä, jonka hän tulee tekemään. Kovimmille urheilijoille maksetaan starttirahaa, Halme kertoo.

Joskus starttirahoja ei ole ollenkaan jaossa ja kisoissa voi olla starttirahan lisäksi myös muitakin rahapotteja jaossa.

– Välillä joissakin kisoissa on palkintorahaa. Palkintoraha on suorituksesta seuraava juttu. Voi olla korkeat palkintorahat ja pienet starttirahat. Välimaastossa voi olla vielä bonusjuttuja. Jos saa starttirahan ja tekee jonkun tietyn tuloksen, joka tietää mediakiinnostusta lisää järjestäjällekin, niin urheilijat voivat saada jostain tuloksesta bonusrahaa. Vaikka jos heittää moukaria 80 metriä, voi saada bonuksen starttirahan ja palkintorahojen päälle, Halme paljastaa.

Halme kertoo, että urheilijan kilpailuasioita hoitavat yleensä joko valmentaja tai kilpailumanageri. Tämä käy sitten urheilijan ja valmentajan kanssa keskustelun ja tekee vuosittaisen kilpailusuunnitelman.

– Kisat tarjoavat itseään tai urheilija etsii kisoja ja siitä syntyy dialogi eri tahojen välillä. Sitten urheilijan edustaja ja kisajärjestäjä, urheilijahankkija, käyvät keskustelua.

Tsekkaa myös: Video: Golf-legenda Phil Mickelson veti älyttömän ässän hihasta – yritti putata pallon viheriölle 78 jaardin päästä