Luka Modric – kroatialaisen futistähden takaa paljastuu uskomaton tarina

Luka Modric – kroatialaisen futistähden takaa paljastuu uskomaton tarina

Luka Modric on ylistetty Real Madridin tähtipelaaja, joka pelaa sunnuntaina Kroatian paidassa MM-finaalin kapteenin nauha kädessään. Matka Moskovan Luzhniki-stadionille on kuitenkin ollut pitkä.

Se, että Modric on siinä asemassa, jossa me hänet nykyään tunnemme, on jopa pienimuotoinen ihme – tuhkimotarina vailla vertaa.

Modric syntyi syyskuun 9. päivä vuonna 1985 Modrici-nimiseen kylään, noin 60 kilometrin päähän Zadarin kaupungista. Kylä oli Luka-pojan syntyessä karmeiden sotarikosten näyttämönä, ja sen jäljet näkyvät paikalla käyneen The Guardianin mukaan yhä: Raivaamattomista maamiinoista on varoituksia ympäri kylää.

Kun Kroatia julistautui itsenäiseksi vuonna 1991, serbit valtasivat Modricin alueen Jugoslavian armeijan tukemana. Alue oli tärkeä, sillä se sijaitsi kriittisellä paikalla pohjoisen ja eteläisen Kroatian välissä. 19. joulukuuta vuonna 1991 Luka Modric sr. – Real Madrid -tähden isoisä – meni hoitamaan karjaa, eikä hän koskaan palannut. Lukan isoisä, jonka mukaan hänet on siis myös nimetty, oli murhattu kylmäverisesti.

Kuusivuotiaan Luka-pojan perhe pakeni Zadarin kaupunkiin, jossa heidät majoitettiin pakolaisina paikalliseen hotelliin. Sodan kauheuksilta ei sielläkään voinut välttyä ja pelko oli jatkuvasti läsnä, mutta futis oli astunut Lukan elämään.

– Hotellin parkkipaikalla oli poika, joka potki päivät pitkät jalkapalloa, NK Zadarin hallitukseen kuuluva Josip Bajlo muisteli The Guardianille.

– Hän oli laiha ja todella pienikokoinen ikäisekseen, mutta hänestä näki samantien että tässä pojassa oli jotakin erikoista. Oli miten oli, kukaan meistä ei olisi voinut unelmoidakaan, että hänestä kasvaa se pelaaja, joka hän nykyään on.

Luka Modric siirtyi pelaamaan NK Zadarin riveihin, mutta jalkapalloa varjosti jatkuvasti sodan kauheudet.

– Olimme jatkuvasti peloissamme. Sen muistan parhaiten, sanoo Tomislav Basic, joka oli yksi Modricin ensimmäisistä valmentajista.

– Tuhansia kranaatteja, joita ammuttiin harjoituskenttää ympäröiviltä vuorilta, osui myös kenttään. Olimme jatkuvasti juoksemassa henkemme edestä pommisuojaan. Jalkapallo oli silloin keinomme paeta todellisuudelta.

Luka Modric – ”liian pieni ja heikko”

Kyseistä valmentajaa, eli Tomislav Basicia, kutsutaan joskus Modricin toiseksi isäksi, sillä hän johdatti Lukan läpi vaikeiden aikojen. Hän otti Lukan siipiensä suojaan senkin jälkeen, kun Hajduk Split oli sanonut pojan olevan liian pieni ja heiveröinen heille.

Teini-ikäinen Modric oli tästä päätöksestä niin pettynyt, että harkitsi vakavasti jopa jalkapallon lopettamista. Basic sai nuorukaisen mielen kuitenkin käännettyä ja lopulta Modric päätyi Hajduk Splitin verivihollisen – Dinamo Zagrebin – riveihin.

Myös Modricin perhe teki omat uhrauksensa poikansa jalkapallouran eteen. Kun sota päättyi, he olisivat voineet palata takaisin Modricin kylään, mutta perhe päätti Lukan jalkapallounelman takia jatkaa kahdessa pienessä hotellihuoneessa asumista.

Vaikka Luka Modric pääsikin Dinamo Zagrebin riveihin jo 15-vuotiaana, ei sielläkään liiemmin uskottu pojan menestykseen. Kun Modric täytti 18, hänet lähetettiin ensin lainalle Bosnia ja Herzegovinalaiseen Zrinjskiin. Kyseinen liiga tunnettiin tuolloin koko Euroopan brutaaleimpana sarjana.

Tämän jälkeen edessä oli toinen lainapesti Zagrebin lähiöissä, Inter Zapresicin riveissä.

Lainapestit olivat kuitenkin jalkapallollisesti menestys ja myös Dinamo Zagreb alkoi uskoa Modricin kykyihin, mistä osoituksena hänelle lyötiin käteen 10-vuotinen sopimus.

Tämä sopimus oli käännekohta Modricin uralla ja hän pystyi vihdoin maksamaan takaisin perheelleen ostamalla heille mukavan asunnon Zadarista. Pakolaiselämä oli vihdoin päättynyt.

Modricin mahtavat otteet Dinamo Zagrebissa toivat hänelle pian sopimuksen Tottenhamiin ja sitä kautta aina Real Madridiin. Kranaattien väistely oli vaihtunut tähtiloistoon, joka takasi kroatialaiselle ja tämän perheelle taloudellisen turvan loppuelämäksi.

Keskiviikkona Kroatia selviytyi maan historian ensimmäistä kertaa MM-finaaliin, jossa vastaan asettuu Ranska. Les Bleus lähtee otteluun ennakkosuosikkina, mutta kuka tietää – ehkäpä joukkueen kapteenina toimivan Modricin tuhkimotarinaan kirjoitetaan vielä yksi huikea lisäluku maailmanmestaruuden muodossa.

Luka Mordic – uran tilastot (Transfermarkt)

Katso myös:

Video: Ivan Rakitic oli juuri ampumassa ratkaisevaa pilkkua – palomiehet osoittivat mahtavaa ammattimaisuutta

 

Jaa tämä:Aiheeseen liittyvät julkaisut