Lionel Messi -saaga sai uuden käänteen – La Ligan mukaan purkupykälä on vanhentunut ja Barcelona-sopimus on yhä voimassa

Mestarien liigan Manchester City Lionel Messi Barcelona messin / Pallomeri.net

Tapaus Lionel Messi on saanut jälleen uuden käänteen. Nyt La Liga on ottanut kantaa Messin sopimukseen ja todennut purkupykälän vanhentuneen.

Lionel Messi on joutumassa kiperään tilanteeseen mikäli hän mielii jättää Barcelonan taakseen. Messi on päättänyt lähdöstään, mutta ongelma on ollut lähinnä siinä, miten se toteutuu?

Messi ei ole palannut seuran harjoituksiin ja on pyytänyt Barcelonalta sopimuksensa purkua, luottaen siihen, että poikkeuksellinen purkupykälä olisi yhä voimassa. Barcelonan mukaan pykälä vanheni 10. kesäkuuta, kun taas Messin leiri vetoaa siihen, että pykälän oli tarkoitus olla voimassa kauden 2019-2020 loppuun asti.

Nyt asia sai uuden ja Messin kannalta dramaattisen käänteen, kun La Liga otti tapaukseen kantaa. Liiga on ilmoittanut, että Messin sopimuksen purkupykälä on vanhentunut. Barcelona-tähden sopimus on siis yhä voimassa ja samoin sen 700 miljoonan euron ulosostoklausuuli, joka näyttäisi tällä hetkellä olevan Messin ainoa tapa päästä pois Barcelonasta.

Satojen tuhansien eurojen poissaolosanktiot uhkaavat

Messi ei ilmaantunut sunnuntaiaamuna Barcelonan joukkueelle suunniteltuihin koronavirustesteihin. Testeistä lintsaaminen ei kuitenkaan vielä johda sanktioihin, sillä sitä voidaan pitää ”lievänä rikkeenä” ja lisäksi Messillä on puolellaan kirjallisesti jättämä siirtopyyntönsä. Mikäli Messi ei kuitenkaan saavu myöskään maanantaina alkaviin harjoituksiin, on Barcelonalla oikeus langettaa hänelle sanktioita.

Espanjalaislehti Sportin mukaan maanantainen poissaolo tulkittaisiin vakavaksi rikkomukseksi. Jos Messi ei harjoituksiin saavu, häneltä voidaan sääntöjen mukaan pidättää palkkaa. Alle 100 000 euroa kuussa tienaavilta voidaan pidättää palkasta 4-7 prosentin osuus. Mikäli pelaaja tienaa yli 100 000 euroa kuussa – kuten Messi loogisesti tienaa – asettuu prosentti 1,33-4 %:n haarukkaan.

Jos Messi lintsaa harjoituksista sekä maanantaina että tiistaina, voidaan rikkomusta pitää jo ”erittäin vakavana”, sillä tällöin hän laiminlöisi velvoitteitaan kolmena peräkkäisenä päivänä ilman hyväksyttyä syytä.

Tässä tapauksessa myös palkanpidätysprosentti nousisi. Alle 100 000 euroa tienaavilta palkanpidätys voisi olla 7-25 prosenttia, ja yli 100 000 euroa tienaavilta 3,33-10 prosenttia.

Messin bruttopalkka on kuussa tiettävästi 8,3 miljoonaa euroa. Käytännössä siis yhden päivän luvaton poissaolo harjoituksista voisi maksaa hänelle 332 000 euroa. Kahden päivän poissaolosta sakko voisi olla jo 830 000 euroa.

Barcelonalla on myös oikeus sulkea Messi määräajaksi pois harjoituksista, mikäli hän jättää saapumatta treeneihin ilman hyväksyttävää syytä. Jos poissaolot venyisivät pitkäksi, olisi Barcelonalla myös oikeus antaa Messillä potkut – toisin sanoen siis purkaa sopimus korvauksetta.

Tällöin Messi olisi sopimukseton, mutta kauden 2020-2021 palkka sekä ensi kesänä odottava muhkea uskollisuusbonus jäisivät saamatta. Lisäksi lienee mahdollista, että Messille saatettaisiin langettaa pelikieltoa sopimusrikkomuksesta.

Pakottaako Messi siirron?

Sport kuitenkin kertoo, että Messin on mahdollista lähteä Barcelonasta myös ilman 700 miljoonan euron ulosostopykälän maksamista. Tämä onnistuisi, jos hän päättäisi pakottaa siirtonsa läpi vaikeumman kautta.

FIFA:n ja Urheilun välitystuomioistuin CAS:n lakipykälät määrittelevät, että jalkapalloilijan on saatava siirtonsa, jos jokin seura tekee hänestä tarjouksen, sillä pelaajalla on oltava oikeus harjoittaa ammattiaan.

Jos siis esimerkiksi Manchester City lähettää FIFA:lle pyynnön Messin kansainvälisestä siirrosta, on pyyntö pystyttävä toteuttamaan. Mikäli Messi ja Barcelona eivät ole kuitenkaan päässeet sopimuksen purusta sopuun, ratkaistaisiin siirtokorvaus oikeussalissa. Oikeuskäsittely siirtosummasta käytäisiin Barcelonassa.

Toisin sanottuna La Ligan oma, sen lakimiesten laatima kannanotto ei ole välttämättä vielä viimeinen sana. Jos Messin siirtopyyntö joudutaan riitauttamaan, viedään tapaus raastupaan.

Espanjan sisäisessä siirrossa – mitä Messin kohdalla tuskin tapahtuu – FIFA voi antaa vain suosituksia, mutta ei tehdä ratkaisuja. Kansainvälisessä siirrossa FIFA:lla ja CAS:lla on sen sijaan laajempi päätäntävalta.

Jos Messi päättää siirtyä ulkomaille, saa hän sen tehdä maksamalla itse sopimuksensa 700 miljoonan euron ulosostohinnan Barcelonalle. Sen jälkeen voitaisiin vielä käsitellä, oliko sopimuksen purkupykälä voimassa tai pitäisikö siirtokorvaukseksi riittää pienempi summa.

Messin isä Jorge Messi on matkustamassa Barcelonaan ensi viikolla neuvottelemaan poikansa tulevaisuudesta, kertoo espanjalaislehti Mundo Deportivo.

Hänen toiveissaan on, että poikansa saisi lähteä Barcelonasta hienovaraisesti, vaikka välit seuraan ovat kiristyneet. Jorge Messi aikoo Mundo Deportivon mukaan alleviivata seuran puheenjohtajalle Josep Maria Bartomeulle, että Messi on saanut tarpeekseen Mestarien liiga -pettymyksistä Barcelonassa – viimeksi nöyryyttävällä 2–8-tappiolla Bayern Müncheniä vastaan puolivälierässä – ja haluaa 33-vuotiaana uuden projektin, jossa hän näkee Mestarien liigan voittamisen todennäköisempänä kuin Barcelonassa.

Bartomeu ei puolestaan halua luopua seuran timantista Messistä. Hän haluaa Mundo Deportivon mukaan puhua vain mahdollisuudesta pidentää Messin sopimusta, joka ulottuu nykyisellään vuoteen 2021.

Tsekkaa myös: Video: Asiantuntijat lyttäsivät nimityksen – uusi Tottenham-dokumentti paljastaa Jose Mourinhon hulvattoman reaktion


Pelaajat:
Joukkueet: