Liigahistoria Kärppien puolella – HPK jo nyt lähes pakkovoiton edessä

Liigahistoria Kärppien puolella – HPK jo nyt lähes pakkovoiton edessä

Finaalisarjaa on ehditty pelata vasta pelin verran, mutta liigahistoria kertoo, että sarjan ratkaisuhetket saattavat olla käsillä jo nyt.

Lue myös: Kärpät avasi finaalisarjan voitolla

Kevään 2019 finaalisarjan lähtökohdat ovat varsin harvinaiset, sillä kotietusijoitusten ulkopuolelta ei ylipäätään ole montaa joukkuetta finaaliin asti tietään raivannut. Liigahistoria tuntee HPK:n lisäksi 11 joukkuetta, jotka siihen ovat pystyneet. Näistä tuhkimotarinoista neljä on päättynyt mestaruuteen ja seitsemän kertaa on tuloksena ollut himmeämpi ja karvaampi mitali.

Toki tilastoa vääristää se, että vuosina 1988 (Tappara ja Lukko) ja 2010 (HPK ja TPS) kummallakaan finaalijoukkueella ei ollut kotietua lähdettäessä ensimmäiselle pudotuspelikierrokselle. Jos nämä jätetään huomioimatta, niin kotietusijoitusten ulkopuolelta on leivottu vain kaksi mestaria: 1985 Ilves ja 2003 Tappara.

Ilves tosin oli runkosarjassa kolmas, mutta koska kaudella 1984-1985 playoffeihin kelpuutettiin vain runkosarjan neljä parasta, niin Ilves joutui aloittamaan molemmat pelaamansa sarjat vierasjäällä. 1985 finaalisarja on yksi legendaarisimmista sarjoista, joita liigahistoria sisuksiinsa kätkee, sillä Ilves nousi voittoon oltuaan tappiolla jo voitoin 0-2.

Sarja alkoi kääntyä, kun Ilveksen pelaajat näkivät Kupittaan jäähallin pihalla miten TPS:n pelaajat saapuivat paikalle pukupussit olalla valmiina illan kultajuhliin. Viimeisen tarvitsemansa sytykkeen Ilves sai, kun paikalle tuotiin TPS:n valmentajalla Matti “Mölli” Keinoselle tehtyä kultaista pikkutakkia. Sisuuntunut Ilves voitti kolmannen ottelun peräti 8-1, tasoitti sarjan Tampereella ja voitti toistaiseksi viimeisen mestaruutensa Turussa Risto Jalon näytettyä hauista.

Ennen kuin TPS nousi vuonna 2010 mestaruuteen runkosarjan kuudennelta sijalta, oli Tapparan vuoden 2003 mestaruus aiempi ennätys, sillä Tappara kampesi itsensä finaaliin samalta sijalta kuin HPK nyt, eli viidenneltä sijalta. Tappara oli ehtinyt hävitä finaalit kahtena edellisenä keväänä, mutta tällä kertaa oli Tapparan vuoro. Jalkoihin jäi finaaleihin ensimmäistä kertaa sitten 80-luvun palannut Kärpät, joka keräili lelujaan suoraan voitoin 3-0.

Edellinen joukkue, joka on neljän parhaan ulkopuolelta finaaliin tiensä raivannut, on vuoden 2011 Blues, joka sijoittui runkosarjassa yhdeksänneksi. Blues oli samalla myös ensimmäinen joukkue, joka ylsi mitalipeleihin pudotuspelien karsintakierrokselta.

Avausottelun merkitys

Liigahistoria tuntee 29 finaalisarjaa, jossa runkosarjassa korkeammalle sijoittunut on voittanut ensimmäisen ottelun. Tilastot puoltavat kotiedun haltijan voittoa, sillä näistä sarjoista 20 on mennyt ennakkosuosikin nimiin. Kyseisinä kausina on taistelu mestaruudesta ollut lyhyt mutta epätasainen, sillä vain kerran on pelattu täysi sarja. Tämä tapahtui keväällä 2014, jolloin Kärpät ja Tappara väänsivät liigahistorian ensimmäisen seitsemänteen peliin venyneen finaalisarjan. Ratkaisupelihän meni luonnollisesti myös jatkoajalle.

Mutta huomiotta ei sovi jättää sitäkään, että miltei kolmasosa sarjoista on kääntynyt toiseen suuntaan. Eikä varsinkaan sitä, että tältä listalta löytyy liigahistorian todellisia klassikkosarjoja. On jo aiemmin mainittu TPS-Ilves vuodelta 1985, vuoden 1995 JokeritTPS, kevään 2013 TapparaÄssät, Patrik Laineen ja kumppaneiden tähdittämä HIFKTappara vuodelta 2016.

Ja oli tietysti vielä yksi mainitsemisen arvoinen finaalisarja. Ehkä jopa se kaikkein legendaarisin, eli vuoden 1983 Helsingin paikallistaisto JokeritHIFK.

Jos tilastoa halutaan suhteuttaa tämän päivän systeemeihin, niin pelkästään paras seitsemästä-sarjat huomioon ottaen on avausottelun voittanut ennakkosuosikki nauttinut Kanada-kiulusta kuplivaa kahdeksan kertaa (1986 Tappara, 1989 TPS, 1991 TPS, 2008 Kärpät, 2009 JYP, 2011 HIFK, 2014 Kärpät ja 2018 Kärpät)  ja luu on jäänyt käteen vain kolmesti (2012 Pelicans, 2013 Tappara ja 2016 HIFK).

Tilastot ovat toki vain tilastoja, mutta yhden asian liigahistoria kertoo melko selkeästi. Mikäli HPK aikoo tehdä tästä vielä kunnon sarjan, olisi toisesta pelistä otettava voitto lähes hinnalla millä hyvänsä, sillä niinä 23 kertana, kun toinen joukkueista on avannut sarjan kahdella voitolla, on johto kantanut mestaruuteen asti peräti 20 kertaa.

Eli jos HPK häviää toisenkin ottelun alkavat todennäköisyydet olla erittäin vahvasti Kärppien puolella, mutta jos HPK on se neljäs joukkue, joka siitä asetelmasta vielä sarjan nimiinsä kääntää, niin tämän kevään Kerho pääsee erittäin arvokkaaseen seuraan. Vuoden 1983 HIFK, vuoden 1985 Ilves ja vuoden 2017 Tappara kun eivät mitään aivan turhia bändejä olleet.

Jaa tämä:

Joukkueet: ,

Aiheeseen liittyvät julkaisut