Liiga tekee merkittäviä sääntömuutoksia – visuaalinen häirintä poistuu ja valmentajan haasto muuttuu

MM-panna hockeyallsvenskanin IIHF (generic hockey) Jääkiekkoliitto HC Presov / Pallomeri.net

Liiga tiedotti sääntömuutoksista alkavalle kaudelle. Kiistelty visuaalinen häirintä poistuu ja muun muassa valmentajan haasto muuttuu.

Liiga tiedotti perjantaina kaudelle 2022-2023 tehdyistä sääntömuutoksista. Liigassa otetaan käyttöön Kansainvälisen jääkiekkoliitto IIHF:n sääntökirja muuten sellaisenaan, mutta muutamilla poikkeuksilla.

Sääntökirjan tärkeimmät muutokset liittyvät videotarkastuksiin ja valmentajan haastoihin sekä 2+10 rangaistuksen poistumiseen. Jatkossa kymmenen minuutin rangaistuksia ei jaeta pelitilannerangaistuksissa. Kymmenen minuutin käytösrangaistus on edelleen voimassa. Päähän kohdistuneesta taklauksesta tuomitaan joko kaksi minuuttia tai viisi minuuttia sekä pelirangaistus.

Liigassa otetaan käyttöön videotarkistus korkean mailan 2+2-tuomioissa sekä viiden minuutin tuomioissa. Myös rangaistuslaukausten tarkistukset ovat jatkossa käytössä.

Valmentaja voi haastaa ainoastaan maalivahdin häirintään liittyvät tilanteet. Haastoja voi tehdä rajattomasti, mutta jatkossa kaikki valmentajan haastot tehdään joukkuerangaistusta vastaan. Aiemmin joukkue menetti epäonnistuneesta haastosta aikalisän.

Alkavalla kaudella ensimmäisestä epäonnistuneesta valmentajan haastosta tuomitaan kahden minuutin joukkuerangaistus. Tästä eteenpäin samassa ottelussa epäonnistuneesta haastosta tuomitaan aina 2+2 minuutin joukkuerangaistus.

Tervetullein muutos lienee kuitenkin maalivahdin häirintään liittyvissä tilanteissa aiemmin käytössä ollut ja suurta raivoa herättänyt visuaalinen häirintä, joka nyt poistuu käytöstä niin terminä kuin rikkeenäkin.

Liigan perusperiaatteet maalivahdin häirintään ovat seuraavat:

– Millainen tahansa kontakti, joka vaikuttaa maalivahdin liikkumiseen tai kykyyn torjua laukausta maalialueen sisäpuolella, hylkää maalin.

– Maalialueen ulkopuolella ainoastaan tarkoituksellinen tai selvästi varomaton kontakti maalivahtiin hylkää maalin.

Tsekkaa myös: Hulvaton video Jesse Puljujärven kesätreeneistä naurattaa – “Todellinen aarre”