MTV: Liiga-pomot varovaisen optimistisia kauden alun suhteen – ”Kaikki ovat pystyneet löytämään järjestelyn”

HIFK salamamaali liiga - pallomeri.net

Liiga-pomot ovat melko luottavaisia sen suhteen, että kausi saadaan aloitettua säällisissä puitteissa seurojen kannalta.

Liiga on tarkoitus polkaista käyntiin reilun viikon kuluttua, mutta se on tapahtumassa ainakin jokseenkin epävarmoissa tunnelmissa. Yleisörajoitukset, koronakaranteenit ja ehtyvät tulovirrat uhkaavat kauden läpi viemistä.

Puheenjohtaja Heikki Hiltunen ja toimitusjohtaja Riku Kallioniemi suhtautuvat tilanteeseen kuitenkin varovaisen optimistisesti MTV:lle antamassaan haastattelussa.

Aluehallintovirasto ei ole vielä julkaissut rajoituksia lokakuun yleisötapahtumille. Aluehallintovirasto ilmoitti maanantaina, että rajoituksista tiedotetaan tiistaina 22. syyskuuta.

Mainos alkaa

Liigassa on varauduttu siihen, että yleisörajoitukset ovat voimassa, kun kausi käynnistyy 1. lokakuuta. Puheenjohtaja Hiltunen kertoo MTV:lle, että kaikki seurat ovat käyneet suunnitelmiaan ottelutapahtumien järjestämiseksi läpi paikallisten viranomaisten kanssa.

– Minulla on se käsitys, että kaikki ovat pystyneet löytämään siihen järjestelyn. Se vaihtelee sitten seuroittain, kuinka paljon ottelutuotot vaikuttavat kauden läpiviemiseen, Hiltunen sanoo.

Hallien täyttöasteet vaihtelevat Hiltusen mukaan paikkakunnittain hallin mallista riippuen.

– Uskon, että se on siinä 60 prosentin kieppeillä maksimikapasiteetista riippuen paljonko hallissa on seisomapaikkoja, paljonko siellä on ravintolapaikkoja ja paljonko on istumapaikkoja, Hiltunen toteaa.

Hiltunen myöntää, että kauteen lähdetään haasteellisessa tilanteessa. Epävarmuutta aiheuttavat etenkin yleisörajoitusten tuoma tulojen kaventuminen sekä koronavirustartuntojen uhka.

– Toivomme, että olemme järjestäneet sellaiset olosuhteet, että yleisö uskaltaa tulla hallille ja sitä kautta sopeutustoimet seurojen organisaatioissa olisivat minimaalisia tai niitä ei tarvittaisi.

Liigan johdossa kuitenkin nähdään, että sopeutustoimien tarve voi hyvinkin tulla eteen.

– Kaikkien pitää valmistautua siihen, että voi tulla tilanne, että tarvitaan sopeutustoimia, jotta ammattilaisjääkiekko Suomessa säilyy sillä tasolla ja sellaisena lajina kuin se tällä hetkellä on, Hiltunen linjaa.

”Hyvinkin poikkeuksellisiin toimiin on valmiutta ryhtyä”

Toimitusjohtaja Kallioniemen mukaan on vaikea arvioida, kuinka pitkään seurat pystyisivät pyörittämään toimintaansa niillä yleisörajoituksilla, joilla SM-liigaan lähdetään lokakuussa. Seurat ovat budjetoineet omat yleisötavoitteensa ja tilanteen haastavuus riippuu siitä, kuinka kauas tuosta tavoitteesta suurin mahdollinen yleisömäärä jää.

– Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta. Meillä on hyvin erilaisia halleja, joissa on erilailla toteutettavissa ne toimenpiteet. Ihan sellaista absoluuttista lukua ei ole, että paljonko mihinkin halliin tulee yleisöä, Kallioniemi sanoo.

Kallioniemi muistuttaa, että kotiottelut ovat seuroille tärkein tulovirtojen lähde. Jos seurat joutuvat operoimaan hallissaan noin puolikkaalla sen yleisökapasiteetista, riittää tilanteessa mietittävää. Liiga valmistautuu myös siihen todellisuuteen, että jollekin seuralle talousongelmat alkavat koitua ylitsepääsemättömiksi.

– Parhaillaan olemme valmistelemassa osakaskokoukseen päätettäväksi sellaista mekanismia, että voitaisiin tästä poikkeuksellisesta tilanteesta johtuva erittäin suuri haaste ratkaista niin, että voitaisiin taata se jatkuvuus seurayhteisössä, Kallioniemi valottaa.

– Onnettomimmassa tapauksessa jonkin paikkakunnan huippu-urheilutulevaisuus ja junioriurheilun rakentaminen voivat vaarantua pitkäksi aikaa. Olemme kuitenkin kesästä saakka siihen valmistautuneet, että hyvinkin poikkeuksellisiin toimiin on valmiutta ryhtyä, Kallioniemi jatkaa.

Koronatestit osaksi siirtoprosessia

Liigassa on toistaiseksi löydetty koronavirustartuntoja Jukureiden, KooKoon ja HPK:n joukkueissa, jotka on myös asetettu karanteeniin. Tartunnat lähtivät leviämään hetkessä ensin U20-juniorijoukkueissa, joista ne levisivät myös edustusjoukkueen puolelle.

Liigassa on valmisteltu ohjeistusta pelaajien liikkumisesta eri joukkueiden välillä, jotta vastaavat leviämiset voitaisiin välttää.

– Jos vaihdetaan joukkueesta toiseen, haluamme varmistaa, että siirron yhteydessä on varmistettu, ettei pelaaja olisi altistunut tai sairastunut. Siihen tulee varmasti jonkin tyyppinen sisäinen karanteeni ja testit. Varmistetaan, että negatiivisella testillä tullaan toiseen joukkueeseen, Hiltunen kertoo.

Liiga on varautunut myös mahdollisiin koronakaranteeneihin ja ottelusiirtoihin. Tarvittaessa otteluita pyritään ensisijaisesti siirtämään kalenterissa vapaaksi jääneihin paikkoihin. Myös ottelutahdin tiivistäminen on mahdollista niin, että joukkueet pelaisivat viikossa jopa neljä ottelua.

Jos taas näyttää siltä, että runkosarjaa ei saada pelattua täysimääräisenä ja alkuperäisen aikaraamin mukaisena, voidaan pudotuspelien alkamisajankohtaa siirtää ja samalla typistää niiden kestoa.

Myös yleisöltä odotetaan vastuullisuutta ottelutapahtumissa. Kipeänä otteluihin ei tule lähteä. Yleistä maskipakkoa peleissä ei ole, mutta suositus on vahva.

– Ne varmasti tulevat olemaan hallikohtaisia. Meillä on vahva suositus yleisölle, että etenkin seisomakatsomossa olisi käytössä maskit, mutta se on paikkakuntakohtaista, Hiltunen päättää.

Tsekkaa myös: KHL:n koronatilanne synkkenee – kolme joukkuetta ilmoittanut tartunnoista