TOP5-listaus: Tässä Liigan kaikkien aikojen jäähykuninkaat!

jäähykuninkaat Kärpät-HIFK Liigan Markus Kankaanpera HIFK Liiga / Pallomeri.net

TOP5-listaus löytyy tällä kertaa SM-liigan puolelta, kun käsittelyyn otetaan eniten jäähyaitiossa viihtyneet pelaajat. Tässä Liigan kaikkien aikojen jäähykuninkaat.

Tilastot on koottu SM-liigan ajalta vuosilta 1975-2020

TOP5 – Liigan jäähykuninkaat:

5. Pauli Levokari – 1101 jäähyminuuttia

Viidenneltä sijalta löytyy Pauli Levokari, joka teki mittavan uran SM-liigan puolella. Miehen joukkueina toimivat Lukko, SaiPa, Jokerit, HIFK, Ässät ja KalPa. Tämän lisäksi pelejä kertyi uran viimeisinä vuosina Mestiksessä KooKoon paidassa sekä Suomi-sarjassa pelanneessa Ketterässä. Levokari tunnettiin kaukaloissa kovaotteisena puolustaja, joka ei kaihtanut kontakteja ja se näkyy myös miehen jäähymäärässä. Levokari onkin SM-liigan kaikkien aikojen viidenneksi eniten jäähyminuutteja kerännyt pelaaja.

4. Jyri Marttinen – 1165 jäähyminuuttia

Neljänneltä sijalta löytyy Jyri Marttinen, joka on niin ikään tehnyt huikean uran Suomen kaukaloissa. Kaudella 2019-2020 Marttinen kiekkoili Ässien paidassa, mutta sopimus päättyi kuluvaan kevääseen, joten vielä ei ole auki, missä mies pelaa kaudella 2020-2021. Ässien lisäksi Marttinen on pelannut Pelicansissa, Lukossa ja JYPissä. Marttisen jäähymäärä antaa hyvän kuvan siitä, että kyseessä ei ole mikään puhtainen pulmunen, vaan uran varrelle on sattunut myös ylilyöntejä. Viimeisinä vuosina jäähymäärä on kuitenkin pudonnut selvästi ja otteet ovat olleet siistimpiä.

3. Toni Mäkiaho – 1352 jäähyminuuttia

Toni Mäkiahon nimen tietävät varmasti kaikki Liigaa seuraavat ihmiset. Todellinen kaukaloiden taistelija, joka syyllistyi välillä rottamaisiin temppuihin. “Mäkkäri” oli sellainen pelaaja, jonka jokainen haluaisi omaan joukkueeseensa, mutta ketä vastaan kukaan ei haluaisi pelata. Mäkiaho voitti Liigan jäähykuninkuuden kaudella 1997-1998, kun miehen tilille kirjattiin 185 jäähyminuuttia. Tuona keväänä hyökkääjä pelasi myös Leijonien paidassa MM-kisoissa, missä tilille tuli MM-hopeaa. Mäkiahokin pelasi pääosin Suomessa, vaikka mukaan mahtui myös muutama ulkomailla vietetty ajanjakso.

2. Pasi Peltonen – 1402 jäähyminuuttia

Toiselta sijalta löytyy todellinen porilainen kiekkoikoni Pasi Peltonen. Puolustaja ei edustanut urallaan mitään muuta seuraa kuin Ässiä, jos ei oteta huomioon uran alkuaikoina tapahtunutta kahden pelin lainapestiä Hermekseen. Peltosta ei muisteta todellakaan pisteistä, vaikka niitäkin tilille tuli jonkin verran. Sen sijaan jäähymäärä on se, mistä Peltonen muistetaan. Puolustaja olikin aina siellä, missä sattui ja tapahtui. Yhden kauden suurin jäähymäärä tuli tilille kaudella 2006-2007, kun Peltonen voitti jäähykuninkuuden 179 minuutilla.

1. Markus Kankaanperä – 2081 jäähyminuuttia

Jäähykuninkaat-listan kärjessä täysin omilla luvuillaan on Markus Kankaanperä. Kanki on pelannut suorastaan jäätävän uran SM-liigassa, sillä ainoastaan Jan Latvala on pelannut SM-liigassa enemmän pelejä kuin Kankaanperä. 1024 ottelun aikana on sattunut yhtä jos toista ja yleensä tämän puolustajan nimi on löytynyt jostain muualta kuin tehotilastosta. Kaiken joukkueelle antava pelimies on ollut kuitenkin tärkeä palanen menestyviä joukkueita. Jäähykuninkuuksien lisäksi vitriinistä löytyy muun muassa kaksi Suomen mestaruutta sekä viisi SM-hopeaa.

Lue myös: TOP5-listaus: Tässä on Liigan kaikkien aikojen pistemiehet!

Tsekkaa myös sivuiltamme löytyvät listaukset eniten urallaan tienanneista urheilijoista, maailman arvokkaimmista urheiluseuroista, sekä maailman suurimmista jalkapallostadioneista!