L’Equipe: Kahdeksan Ligue 1 -seuraa on konkurssiuhan alla – taustalla ongelmalliset tv-sopimusneuvottelut

Stade Brestois Ligue 1

Ranskalaislehti L’Equipe uutisoi, että peräti kahdeksan Ranskan Ligue 1:n seuraa on tällä hetkellä konkurssiuhan alla.

Ranskan Ligue 1:ssä on mahdollisesti edessä jopa katastrofaalinen tilanne, jos tv-oikeuksia ei saada pian myytyä. Muun muassa ranskalaislehti L’Equipe uutisoi, että peräti kahdeksan seuraa on tämän takia konkurssiuhan alla.

Nämä seurat ovat Angers, Auxerre, Le Havre, Lens, Nantes, Montpellier, Stade Brestois sekä Stade de Reims. Eikä kyse ole pelkästään sarjataulukon pohjalla majailevista seuroista. Esimerkiksi Lens oli päättyneellä kaudella seitsemäs ja pelasi toissa kaudella Mestarien liigassa. Stade Brestois puolestaan oli päättyneellä kaudella jopa sarjan kolmonen ja on matkalla Mestarien liigaan.

Mainos alkaa:

Sarjan on määrä käynnistyä 16. elokuuta, mutta uutta tv-kumppania ei ole löytynyt. Aiemmin liigan puheenjohtajan Vincent Labrunen kerrottiin kalastelevan oikeuksista hieman alle 1,2 miljardin euron arvoista pottia.

Neuvotteluja käytiin useiden tahojen kanssa, mutta The Athletic uutisoi viime lokakuussa, ettei neuvottelukierros johtanut yhteenkään konkreettiseen tarjoukseen vuosien 2025-2029 välisestä oikeuspaketista. Sittemmin paketin hinta on jopa puolittunut, mutta tilanne on yhä auki.

L’Equipen mukaan liigan vaihtoehtoina on tällä hetkellä joko hyväksyä DAZN:n tekemä tarjous tai perustaa oma striimipalvelu. DAZN:n tarjous on kuitenkin “vain” 375 miljoonaa, eli noin neljäsosa siitä, mitä liiga lähti tavoittelemaan. Mutta koska aikaa on vain reilu kuukausi, lienee se liigan ainoa realistinen vaihtoehto.

Ongelmat oikeuksien kanssa alkoivat vuonna 2018, kun liiga päätti yli 30-vuotisen suhteensa Canal +:n kanssa ja myi oikeudet yllättäen espanjalaiselle Mediaprolle. Myyntihinta oli hulppeat 815 miljoonaa euroa.

Vuoteen 2020 mennessä Mediapron talousongelmat olivat niin pahat, että maksueriä jäi hoitamatta. Mediapro lopulta maksoi itsensä ulos sopimuksesta noin 100 miljoonan euron sopimussakolla. Liigalta jäi näin saamatta Mediapron kanssa tehdystä sopimuksesta kaikkiaan hieman yli 462 miljoonaa euroa. Lopulta jäljelle jääneet oikeudet myytiin Amazonille noin 258 miljoonalla eurolla. Näin ollen liiga jäi edelleen tappiolle yli 200 miljoonan euron verran.

Tsekkaa myös: Täysin älytön viimeistely – Espanjan 16-vuotias junnutähti Lamine Yamal upotti häkellyttävän maalin EM-välierässä