Historiaa on tehty! Leijonat voitti olympiakultaa!

Leijonien Leijonat Jukka Jalonen Suomi
Kuva: Getty Images

Leijonat teki sensaatiomaisen suorituksen sunnuntaina, kun se voitti historiansa ensimmäistä kertaa olympiakultaa.

Suomi lähti yhtenä suosikkina olympiaturnaukseen, mutta kuten tiedetään niin olympiakullan voittaminen on kaikkea muuta kuin helppoa. Tätä temppua ei Suomi ollut historiansa aikana koskaan pystynyt tekemään.

Sunnuntai 20. helmikuuta merkataan kuitenkin historiankirjoihin tältä osin, sillä Leijonat nappasi huiman esityksen päätteeksi olympiakultaa. Venäjä oli täysin vailla mahdollisuuksia finaalissa, vaikka lukemat pysyivät loppuun asti todella tiukkana.

Venäjä meni finaalissa johtoon, mutta Suomella oli peli koko ajan omissa näpeissään. Pelin painopiste siirtyi vaihto toisensa jälkeen venäläisten päätyyn, joten tasoitusmaali oli vain ajan kysymys. Lopulta palkinto tuli toisessa erässä, kun Ville Pokka toimitti kiekon maalille ja se lirahti sisään. Päätöserään lähdettiin tasatilanteessa, joten kaikki oli auki ennen huipennusta.

Alku päätöserään ei olisi voinut olla parempi, sillä Marko Anttila laukoi kiekon kohti maalia ja Hannes Björninen ohjasi kiekon verkkoon. Venäjä joutui takaa-ajajaksi, joten luvassa oli todellinen trilleri.

Suomi ei kuitenkaan antanut mitään palaa Venäjän olympiakomitean joukkueelle mitään mahdollisuuksia tasoitukseen, vaan peli pysyi loppuun asti Leijonien käsissä. Oikeastaan mitään vaaratilannetta ei nähty, joten olympiakulta meni ansaitusti Suomen pelaajien kaulalle.