Liiton kurinpitovaliokunta teki päätöksensä – Noora Räty sai isomman rangaistuksen kuin Pasi Mustonen

Noora Räty

Jääkiekkoliiton kurinpitovaliokunta antoi päätöksen vuosien kiistaan, jossa vastakkain olivat Pasi Mustonen ja Noora Räty.

Naisleijonien entisen maalivahdin Noora Rädyn ja ex-päävalmentaja Pasi Mustosen vuosia jatkuneeseen kiistaan saatiin vihdoin ratkaisu, kun Jääkiekkoliiton kurinpitovaliokunta teki päätöksen molemminpuolisista syytöksistä. Räty sai toiminnastaan neljän kuukauden mittaisen kilpailukiellon, kun taas Mustoselle annettiin kolmen kuukauden mittainen kilpailukielto.

Mustosen rangaistuksen perusteena oli hänen alkusyksystä 2021 antama lausunto. Mustonen väitti, että Räty olisi rikkonut urheilija-apurahoja koskevaa lainsäädäntöä kieltäytyessään maajoukkuekutsusta MM-kisoihin 2021. Mustonen oli pyytänyt virheellistä väitettään syksyllä 2021 Rädyltä anteeksi, mikä vaikutti rangaistusta lieventävänä seikkana. Myös muita Mustosen kommentteja Rädyn maajoukkuekieltäytymisestä valiokunta piti ainakin osittain harhaanjohtavina ja siksi tuomittavina.

Mainos alkaa:

Sen sijaan Mustosen väitetystä epäasiallisesta käytöksestä tai vallan väärinkäytöstä varsinaisessa valmentajatyössä ei kurinpitovaliokunnan mukaan ole saatu päteviä näyttöjä.

Räty on puolestaan kurinpitovaliokunnan päätöksen perusteella toiminut tavalla, joka rikkoo Jääkiekkoliiton kilpailusääntöjen eettisiä määräyksiä ja erityisesti rehtiyttä sekä vastuullisuutta koskevia alakohtia.

Rädyn saama rangaistus perustuu hänen pyrkimyksiinsä vaikuttaa Mustosen asemaan ja siten Naisleijonien toimintaan Pekingin olympialaisissa sen jälkeen, kun häntä ei valittu joukkueeseen. Räty oli mukana koostamassa nimettömänä pysyneiden pelaajien syytöksiä Mustosesta. Nämä kertomukset toimitettiin Pelaajayhdistykselle, joka puolestaan välitti ne edelleen Jääkiekkoliiton johdolle olympialaisten kynnyksellä.

Kurinpitovaliokunnan näkemyksen perusteella Rädyn motiivina toimi vähintään osittain hänen henkilökohtainen kostonsa Mustosta kohtaan. Maalivahdin menettelyn on katsottu aiheuttaneen välillisesti vahinkoa myös muulle maajoukkueelle ja sen jäsenille.

Rädyn lisäksi Mustosta kohtaan omalla nimellään syytöksiä esittivät viisi maajoukkueen entistä tai nykyistä pelaajaa. He ovat Mira Jalosuo, Eveliina Mäkinen, Matilda Nilsson, Saila Saari ja Minnamari Tuominen. Heidän ei katsottu syyllistyneen mihinkään, mistä heille olisi syytä määrätä rangaistusta.

Valmentajauransa päättäneen Mustosen ja pelaajauransa lopettaneen Rädyn rangaistuksia voi pitää korkeintaan näennäisinä, sillä kumpikaan ei tällä hetkellä ole aktiivinen Jääkiekkoliiton alaisessa toiminnassa.

Tsekkaa myös: IS: Pekka Virta sai TUTO:lta erikoisen pestin – ryhtyy valmentajien valmentajaksi


Pelaajat:
Joukkueet: