Koronavirus urheilussa: Tässä urheilusarjojen ja -tapahtumien tilanne juuri nyt

koronavirus /pallomeri.net

Koronavirus jyllää ympäri Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa eikä urheilu tietenkään ole välttynyt myllerryksiltä. Koostimme tämänhetkisen tilanteen.

Peruutukset

– Italiassa, jossa koronavirus on tehnyt valtavasti tuhoa, on luonnollisesti peruttu aivan kaikki urheilutapahtumat ja koko maa on tällä hetkellä eristyksissä.

Suomen hallitus kielsi 12.3. kaikki yli 500 hengen yleisötapahtumat toukokuun loppuun asti.

– Suomen jääkiekkoliitto tiedotti 12.3. peruvansa kaikkien sarjojen loput pelit. Liitto tiedottaa myöhemmin päätöksen vaikutuksista mm. ensi kauden sarjapaikkoihin.

Mainos alkaa

– Muista Euroopan suuremmista kiekkomaista Saksa, Slovakia, Sveitsi, ja Tsekki ovat lyöneet koko kauden säppiin koronaviruksen takia. Myös useissa pienemmissäkin kiekkomaissa on päädytty samaan ratkaisuun.

– Naisten ja alle 18-vuotiaiden miesten jääkiekon MM-kisat ovat peruttu.

– Taitoluistelun MM-kisat joutuivat myös pölkylle

– Alppihiihdon maailmancup lopetettiin ennenaikaisesti.

– Formula 1 -kauden avauskilpailu, joka oli määrä ajaa Australiassa 14-15.3, on peruttu.

– NCAA on peruuttanut kaikki yliopistourheilutapahtumat mukaan lukien koripallon March madness -mestaruusturnauksen.

– Jääkiekon SM-Liigan alkuperäinen suunnitelma oli pelata runkosarja loppuun tyhjin katsomoin. Liigan johto päätti siirtää pudotuspelien alkua ainakin viikolla ja kokoontui perjantaina päättämään loppukauden kohtalosta. Satakunnan kansa uutisoi 13.3, että pelaajat ovat yksimielisesti sen kannalla, että kauden tulisi päättyä välittömästi ja näin lopulta tapahtuikin, joten Suomen mestaruus jää jakamatta ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1944.

– Suomen koripalloliitto tiedotti 13.3. lopettaneensa kaiken sarjatoiminnan kaudella 2019-2020 välittömästi. Päätös tarkoittaa muun muassa sitä, että miesten ja naisten Korisliigojen playoffit jäävät pelaamatta.

– Suomen lentopalloliiton hallitus päätti kaiken sarjatoiminnan kauden 2019-2020 osalta 14.3. Miesten Mestaruusliigan runkosarja oli alkuperäisen suunnitelman mukaan tarkoitus pelata loppuun asti tyhjin salein, mutta liitto päätti lopulta kauden peruuttamisesta.

– Suomen salibandyliitto keskeytti kauden 12.3. ja päätti kahta päivää myöhemmin lopettaa kaiken sarjatoiminnan kauden 2019-2020 osalta.

– Helsingin Jokerit tiedotti 14.3. vetäytyvänsä KHL:n pudotuspeleistä vedoten Suomen hallituksen 12.3. tekemiin linjauksiin koskien yleisötapahtumia.

– Ruotsin jääkiekkokausi päättyi ennenaikaisesti liiton hallituksen päätettyä asiasta 15.3.

Keskeytykset

– Käytännössä kaikki Pohjois-Amerikan urheilusarjat on pistetty väliaikaisesti jäähylle. NHL, NBA ja MLS ovat keskeyttäneet kautensa toistaiseksi ja baseball-liiga MLB on keskeyttänyt preseason-toiminnan.

– Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on pistänyt kaikki kilpailut toistaiseksi jäihin.

– Norjan ja Tanskan kaikki urheilutapahtumat ovat peruttu toistaiseksi.

– Argentiinan MM-ralli on siiretty ja saattaa jäädä kokonaan ajamatta. Sen pidemmälle ralliorganisaatio ei ole vielä ehtinyt päätöksissään.

– Formula 1 -kausi on avauskisan perumisen myötä toistaiseksi hyllyllä ja sarjan kulisseissa pohditaan ratkaisuja kauden käynnistämiselle. Red Bull -tallin pääjehu Helmut Marko on todennut medialle, että kausi saatetaan aloittaa vasta kesäkuussa ja että kausi venyisi näillä näkymin ennätyspitkäksi.

– Golfin isot ammattilaiskiertueet ovat pysähdyksissä ainakin huhtikuun alkupuolelle saakka.

– ATP-tennis menee hyllylle ainakin kuuden viikon ajaksi.

– Saksassa jalkapallon Bundesliiga keskeytetään 17.3-2.4.2020 väliseksi ajaksi. 13-15.3. ottelut pelataan tyhjille katsomoille.

– Englannin Valioliiga ilmoitti aluksi pelaavansa kauden loppuun tyhjin katsomoin, mutta kaikki muuttui, kun myöhään torstai-iltana paljastui, että Arsenal-valmentaja Mikel Arteta on sairastunut koronavirukseen. Valioliigan johto piti asian tiimoilta hätäkokouksen perjantaina. Päätös oli, että Valioliiga ja ylipäätään Englannin neljän korkeimman sarjatason kaudet keskeytetään ainakin 4.4.2020 asti.

– UEFA tiedotti perjantaina, että 17-18.3. kalenterissa olleet Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan pudotuspeliottelut tullaan siirtämään.

– Ranskan jalkapalloliiga Ligue 1 on keskeytty toistaiseksi.

– Suomen palloliitto on perunut lähes kaikki liiton alaiset kilpailut ja tapahtumat toistaiseksi. Pääsarjat alkavat aiottua myöhemmin. Veikkausliiga tiedotti 13.3, että kausi alkaa kesäkuussa ja se tullaan pelaamaan tiiviissä tahdissa siten, että kautta voidaan mahdollisesti pidentää marraskuulle. Kansallinen liiga ilmoitti, että kentille mennään ”myöhemmin keväällä.” Jalkapallon Suomen cupin neljännesvälierät oli määrä pelata normaalin aikataulun mukaisesti tyhjille katsomoille, mutta 13.3. Palloliitto tiedotti, että ottelut tullaan siirtämään.

Tyhjät katsomot

– Ampumahiihdon maailmancupin Kontiolahden osakilpailu kilpaillaan tyhjien katsomojen edessä, vaikka osa kilpailijoista on päättänyt olla osallistumatta. Kisa tulee jäämään kauden viimeiseksi, sillä loput kilpailut on peruttu.

– KHL ilmoitti 16.3. jatkavansa kauttaan kuuden joukkueen voimin. Vielä ei ole selvää pelataanko tyhjille katsomoille vai ei. Helsingin Jokerit vetäytyi pudotuspeleistä Suomen hallituksen 12.3. tekemiin linjauksiin vedoten ja Barys Nur-Sultan seurasi Jokereita hieman myöhemmin.