Korkeushypyn MM-mitalistia uhkaa kahdeksan vuoden kilpailukielto – taustalla todella villi dopinghuijaus

Korkeushypyn MM-mitalisti Daniil Lysenko / Pallomeri.net

Korkeushypyn MM-hopeaa kaksi vuotta sitten voittanut Danil Lysenko saattaa joutua jopa kahdeksan vuoden kilpailukieltoon hurjasta dopinghuijauksesta.

Yleisurheilusivusto Inside The Games uutisoi, että venäläistä korkeushypyn MM-mitalisti Danil Lysenkoa uhkaa kahdeksan vuoden kilpailukielto. Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että 23-vuotiaan Lysenkon ura olisi ohi.

Kaikki alkoi, kun Lysenko jätti olinpaikkansa ilmoittamatta dopingtestaajille kesäkuussa 2018 ja tämän lisäksi Venäjän yleisurheiluliitto RusAF yritti häiritä Lysenkoon liittyvää dopingtutkintaa kerrassaan uskomattoman häikäilemättömällän tavalla.

Liitto perusteli, ettei Lysenko voinut ilmoittaa olinpaikkaansa terveydellisten syiden takia. Liiton selityksen olivat allekirjoittaneet lääkärit, jotka työskentelivät dokumenttien mukaan Moskovassa sijaitsevalla klinikalla. Ainoa ongelma oli, että koko selitys oli silkkaa palturia.

Mainos alkaa

– Klinikka oli lattiasta kattoon pelkkää valetta rekisterinumeroista lääkäreihin ja tekaistuihin dokumentteihin. Koko klinikkaa ei ollut olemassakaan. Osoitteessa, jossa klinikan kerrottiin olevan, oli vain purettu rakennus, eräs lähde kertoi The Sunday Timesille.

RusAF:n entistä puheenjohtajaa Dmitri Shljakhtinia ja kuutta muuta lajiliiton virkamiehestä on syytetty Lysenkoon liittyvän antidopingtutkinnan häiritsemisestä. Virkamiehet väärensivät myös asiakirjoja, joilla oli tarkoitus selittää, miksi osa dopingtesteistä oli kadonnut.

– Kaikki RusAF:n aikaisemman johdon toimet johtivat siihen, että Lysenko saisi jatkaa urheilijana vasta kahdeksan vuoden jälkeen, Venäjän antidopingtoimisto RUSADA:n johtaja Juri Ganus sanoi uutistoimisto Tassille.

Lysenkon mukaan hänestä kerrotut tarinat ovat valheellisia, mutta hän ei ole voinut keskustella niistä tutkinnan ollessa kesken. Korkeushyppääjä pahoitteli ennen skandaalia huolimattomuuttaan olinpaikkailmoitusten suhteen.

Lysenko voitti korkeushypyn MM-hopeaa Lontoossa vuonna 2017.

Lue myös: Diego Costa sai tuomion veropetoksesta – vankeutta ja massiiviset sakot