Korisliiga pudotuspeleihin: Seagulls yllätysvalmiina KTP:n kimppuun

Korisliiga 2014-2015 on ollut suomalaisista palloilusarjoista yksi mielenkiintoisimmista. Vaikka sarja edelleen kärsii mittaamatonta aliarvostusta, on vuoden 2015 aikana nähty erittäin positiivisia aspekteja niin kilpailullisesti kuin myös kasvaneiden katsojamäärien ja medianäkyvyyden osalta.

 

Toki brändin kannalta ikäviäkin asioita tuli vastaan varsinkin runkosarjan loppuhetkillä (Case Matinen ja KTP), mutta tulkittakoon sekin ainakin näkyvyyden kannalta positiiviseksi merkinnäksi. Pitäähän isoissa sarjoissa olla myös kohuja.

 

KTP-Seagulls: (Kotietu Seagulls) Runkosarjassa: 3-1 (KTP)

Runkosarjan viimeinen kohtaaminen päättyi kisahallissa lauantaina KTP:n kuuden pisteen voittoon

 

KTP:lla ennakkosuosikin viitta harteilla

 

Runkosarja päättyi lopulta KTP:n voittoon. Anton ”Ponttis” Mirolybovin luotsaama joukkue oli varma ja vakuuttava vahvan ulkomaalaistrion ja suomalaispelaajien myötä. Suurilta loukkaantumisilta vältyttiin ja europelit eivät vaikeuttaneet sarjaohjelmaa verrattuna muunmuassa nimivahvoihin Biisoneihin.

 

Lisenssisähläys vei tosiaan yhdeltä suurimmalta ennakkosuosikilta kotiedun puolivälierissä ja mahdollisissa semifinaaleissa. Tämä vaikeuttaa KTP:n askellusta kohti finaaleja, mutta varsinkin ensimmäisessä ottelusarjassa he saavat siitä huolimatta kantaa ennakkosuosikin viittaa. Vastaan asettuva Seagulls on esiintynyt läpi kauden hieman epätasaisesti, eikä joukkue ole elänyt täyteen potentiaaliinsa. Playoffit ovat toista vuottaan sarjoissa palloilevalle Seagullsille ensimmäiset – KTP:n joukkueessa pleijarikokemusta on viimevuosilta aina finaaleista saakka. Karhuvuoressa on totuttu pelaamaan koko liigan voitosta – Kisahallissa maistellaan nyt Seagullssin leirissä yllätyksen mahdollisuutta altavastaajan roolista.

 

KTP:n aseet pudotuspelisarjaan pohjautuvat vahvaan osaamiseen niin korinalla kuin kaaren takana. Jenkkikolmikko Brandon Jefferson, LaMonte Ulmer ja Kenneth Sims tekevät keskimäärin 51 pistettä ottelua kohden kotkalaisille. Lyhyt ja nopea Jefferson (175cm, 21-v)  ottaa keskimäärin lähes 7,5 kolmosyritystä matsia kohden ja upottaa lähemmäs kolme niistä ottelussa.

 

Kenneth Sims (206, 28-v) nappaa levypalloja ja viimeistelee hyvällä prosentilla korin alta. Hänen puolustamisensa nousee isoon asemaan. Kokenut LaMonte Ulmer (198, 28-v) ottaa roolia laiturina ja on vahva korilleajaja sekä viimeistelijä. Ulmerin heittouhka ei ole tällä kaudella ollut äärimmäisen suuri, mutta yllättäen hän on levypalloissa joukkueensa ykkösnimi. Asennetta löytyy tehdä likaistakin työtä joukkueen menestyksen turvaamiseksi.

 

Suomalaisosasto KTP:llä on yksi liigan parhaista. Timo ”Timi” Heinonen iskee takaisin vanhalle kotihallilleen. Pussihukkien kasvatti on pelannut suuren osan urastaan Kisahallin  areenalla Topon paidassa. Timi yrittää tällä kertaa hiljentää yleisön näyttävillä donkeillaan ja tarkoilla kolmosillaan. Aloitusviisikossa KTP on käyttänyt 21-vuotiasta Joonas Lehtorantaa, joka osuu hienosti heittävän takamiehen tontille. Vahvan heittäjän peruspelaaminen on parantunut kasvaneen vastuun myötä ja nyt pleijareissa käsi saakin käydä kuumana.

 

Jukka Matinen lisenssisotkuineen on saanut enemmän huomiota vääristä asioista. Uransa ehtoopuolella oleva “sniperi” tuo tarvittavaa rauhallisuutta ja johtajuutta ryhmään tarkan heittokäden ja puolustusosaamisen kautta. Pleijareissa rooli tullee kasvamaan runkosarjan roolista, johon hän palasi vasta vuodenvaihteen jälkeen loukkaantumisten takia.

 

Myös Topossa ja Kisahallissa suuren osan urastaan viettänyt Michael “Homppa” Poundsin panos tulee olemaan mielenkiintoinen. Vaihtopenkiltä aloittava juonikas takamies osaa parhaimmillaan kääntää otteluita omalla yksilötasollaan. Korilleajotaito ja ajoittain odottamattomat ratkaisut sekä taito laittaa palloa pussiin vaikeistakin asennoista tekee Hompasta yksittäisissä otteluissa kullan arvoisen. Syttyminen ottelusarjaan on varmasti helppoa.

 

Vaihtopenkiltä voimaa tuovat myös Samuli Vanttaja (210cm, 23-v) Miki Kuusisto ja Aleksi Akpaso.

 

Täydessä Kisahallissa tullaan varmasti näkemään fyysistä vääntöä semifinaalipaikasta

 

Seagulls tavoittelee yllätystä

 

Helsinki Seagullsin taival Korisliigassa vuoden 2015 aikana on ollut monella mittarilla menestys. Kisahalli on saatu täytettyä keskimäärin todella hyvin, tapahtumat ovat saaneet kiitosta ja urheilullisessa menestyksessä ollaan päästy minimitavoitteeseen. Playoffien käynnistyessä vielä suuri munkki kotiedun saamisesta ei varmasti haitannut omistajaportaassa, joille ylimääräisen kotiottelun lipputulot varmasti maistuvat.

 

Tulokasvalmentaja Mikko Larkas johdatti joukkueensa vahvaan kuntoon surkean alun jälkeen kaudelle. Joukkueessa on tulivoimaa enemmän kuin sarjasijoitus antaa ymmärtää ja viimeiset viikot Seagulls onkin saanut valmistautua pleijareihin varmistettuaan siellä paikkansa noin kuukausi takaperin. Viimeiset viikot pelattiin käytännössä sijoista 6-8 ja viiden tappion putki runkosarjan loppuun pudotti Seagullsiin kahdeksanneksi. Kotietu oli lahja Korisliigalta, jonka merkitystä ei voida väheksiä.

 

Ilman kotietua sarjan ennakointi olisi vaakakupissa vielä selkeämmin KTP:n puolella. Viimeiset viisi matsiaan hävinneet lokit ovat kuitenkin mainettaan vaarallisempi joukkue, joka on kaatanut suuria joukkueita läpi kauden. Playoffeissa KTP tulisi kaataa kolme kertaa – onko se mahdollista? Mielestäni on.

 

Seagullssin syömähampaat ovat kaksikko Melsahn Basabe (203cm, 23-v) ja Deremy Geiger (180cm, 25-v). Takamies-sentteri pari on oppinut löytämään toisensa hyökkäyspäässä ja pick´n roll peli tuottaa tulosta. Geiger on erittäin heittovoimainen ja ratkaisuvalmis samalla kun fyysinen ja nopea sentteri Basabe osaa rankaista keskimatkalta, ajoista ja korin alta.

 

Basabe on koko Seagullsin pelin sielu. Mies ottaa levypalloja, juoksee kenttää ja tulee rikotuksi jatkuvasti otteluiden aikana. Erik Murphyn entinen joukkuetoveri on todella tykästynyt Suomeen ja janoaa menestystä. Basaben pysäyttäminen on KTP:lle elintärkeää, sillä hän osaa sytyttää joukkueensa ja Kisahallin yleisön hurmokseen.

 

Geigeriä on ajoittain vaivannut lievä epätasaisuus. Virtuoosimainen pallotaituri mitataan nyt ammattilaisuransa alkuvaiheilla kovatasoisen liigan pleijareissa. Geigerin on pakko löytää paras vainunsa KTP:n kaatamiseksi.

 

Salainen ase Seagullsin rosterissa on myös “kolmas jenkki” Justin Stommes (201cm, 26-v). Kesken kauden mukaan saapunut Stommes on kärsinyt lievistä loukkaantumisista ja kausi on ollut rikkonainen. Parimetrinen Stommes viihtyy laiturin paikalla ja on erityisesti juonikas korilleajaja sekä vahva heittäjä. Stommesilta voidaan odottaa suurta profiilinnostoa pudotuspeleissä, sillä kyseinen pelaaja ei ole vielä näyttänyt koko arsenaaliaan suomalaiselle koripalloyleisölle.

 

Kotimaisista pelaajista aloitusviisikkoon mahtuvat myös maajoukkueen portteja kolkutteleva Carl Lindbom (206cm, 23-v) ja ikitaistelija Antti “Jumppa” Niskanen (188cm, 28-v). Lindbomin kolmoset ovat vastustajalle alituinen pelote ja tätä herraa ei saa jättää viivan taakse vapaaksi. Jos heittokäsi on kuumana pleijareissa, tuo se helsinkiläisille herkästi parikymmentä pistettä ottelussa. Jumppa Niskasen paras avu ei ole korinteko, mutta erityisesti puolustusintensiteetti, irtopallojen kotiin tuominen ja levypallot pitävät hänet jatkuvasti pelissä mukana. Jumppa on pelaaja, joka tekee muusta kentällä olevasta nelikosta jatkuvasti parempia.

 

Penkiltä Seagullsilla on tuoda myös erittäin hyvää kotimaista osaamista. Eero Lehtinen (194cm, 29-v) ja Jumppa Niskanen pelaavat samaa paikkaa. Lehtinen on ollut viime aikoina hieman vaisu, mutta juoksuvoimallaa, puolustuksellaan ja kolmosillaan tuo itsensä nopeasti peliin mukaan. Vastikään hankittu Anton Odabasi on hyvin Carl Lindbomin kaltainen pelaaja. Odabasi ei välttämättä heitä yhtä hanakasti, mutta viimeistelee korin alta ja ajoista pisteitä. Myös koko tuo tarvittavaa voimaa puolustuspäätyyn.

 

Takamiehen paikalle Seagulls tarjoaa vaihtoehtona Geigerille Jouko Järvistä (192cm, 27-v). Kokenut suomalainen on mestari rytmittämään peliä ja tekemään syötöillään joukkuekaverit vaaralliseksi. Myös korilleajoista innostuva Järvinen pystyy kookkaana takamiehenä tekemään tuhoja.

 

Lisäksi Seagullsin penkiltä peliin tulee hyppäämään ainakin Jarkko Kyllönen (187cm, 28-v) ja Lauri Toivonen (200cm, 24-v).

 

Taisteluparit ottelusarjassa:

Jefferson-Geiger: Takamiesten taisto tulee olemaan tulinen. Paremmin onnistuva pelinrakentaja kannattelee joukkuettaan pitkälle. Hyvin samanhenkinen parivaljakko, jotka tietävät merkityksensä joukkueelle.

 

Simms-Basabe: Senttereiden vastuulla on paitsi korinteko, mutta myös levypallot. Voittaako koko vai vauhti. Basaben onnistuminen on Seagullsille elinehto.

 

Heinonen-Lindbom: Vanhat joukkuekaverit ovat molemmat vahvoja heittäjiä. Kokemus vastaan nuoruus ottavat mittaa toisistaan. Molempien kaukoheitot sytyttävät joukkuetta ja yleisöä.

 

Veikkaus: Ottelusarja menee viiteen otteluun.

 

Aikataulu:

 

1.ottelu: Lauantai 18.04.2015 (18.00) Töölön kisahalli

2.ottelu: Maanantai 20.04.2015 (18.30) Karhuvuori (Kotka)

3.ottelu: Keskiviikko 22.04.2015 (18.30) Töölön kisahalli, IS TV

4.ottelu: Lauantai 25.04.2015 (17.00) Karhuvuori (tarvittaessa) YLE TV 2

5. ottelu: Sunnuntai 26.04.2015 (17.00) Töölön kisahalli (tarvittaessa) Veikkaus TV

 

Ottelut näkyvät suorina lähetyksina Korisliiga TV:ssä, IS TV:ssä, YLE:llä tai Veikkaus TV:ssä.

 

Kuvat: Seagulls Twitter

Lisätietoa:

Seagulls

KTP

 

Alla kooste vajaan viikon takaisesta ottelusta Seagullsin YouTube -videolta.