Kuva: Kiinan valtiollinen tv-kanava sortui härskiin temppuun – valehteli maan voittaneen Tokion mitalitilaston

Kiinan olympiajoukkue Tokio / Pallomeri.net

Sosiaalisessa mediassa leviää Kiinan valtiollisen tv-kanavan luoma kuva, joka vääristelee surutta maan mitalisaldoa Tokion Olympialaisissa.

Helsingin Sanomat uutisoi, että Kiina oli maan valtiollisen televisiokanavan CCTV:n mukaan Tokion olympialaisten paras maa ja mitalitilaston ykkönen.

Näkemys on tietenkin täysin valheellinen, sillä todellisuudessa Kiina sijoittui mitalitaulukon kakkoseksi. Kiina sai 38 kultaa, 32 hopeaa ja 18 pronssia eli yhteensä 88 mitalia.

Mainos alkaa

Brittiläisen The Economistin Kiinan-toimittaja, Hongkongissa asuva Don Weinland jakoi Twitter-tilillään kuvan kanavan luomasta vaihtoehtoisesta mitalitaulukosta.

Sen mukaan Kiina keräsi Tokiosta 42 kultaa, 37 hopeaa ja 27 pronssia eli 106 mitalia. Yhdysvallat jäi kiinalaistaulukossa toiseksi 38 kullallaan, 39 hopeallaan ja 33 pronssillaan eli 110 mitalillaan. Tilaston järjestys määräytyy kultamitalien mukaan.

Kiinan kommunistinen puolue on siis löytänyt lisää kiinalaismitaleja ja vähentänyt yhdysvaltalaismitaleja kisojen viralliseen mitalitaulukkoon verrattuna.

Vilkaisu viralliseen mitalitaulukkoon kertoo Kiinan laskeneen omaan saldoonsa myös Taiwanin ja Hongkongin mitalit. Kun nämä mitalit lasketaan yhteen Kiinan mitalimäärän kanssa, saadaan 41 kultaa, 38 hopeaa ja 27 pronssia eli 106 mitalia. Se on yhteismäärältään sama kuin CCTV:n ilmoittama, mutta tälläkin kaavalla laskettuna kanavan esittämä saldo on valheellinen, sillä todellisuudessa kultamitaleita olisi silti vähemmän kuin kanava ilmoittaa. Lisäksi luova mitalisaldojen yhteenlaskenta ei selitä sitä, miten yhdysvaltalaismitalien määrä on samaan aikaan vähentynyt.

Brittilehti Daily Mail kertoo muokattujen mitalitaulukkojen levinneen Tokion olympialaisten jälkeen valtiollisen CCTV:n lisäksi myös Weibossa, joka on kiinalainen sosiaalisen median alusta.

Kiinan valtiollinen tv-kanava valehtelee kansalaisille, että maa oli Tokion Olympialaisten mitalitilaston ykkönen:

Tsekkaa myös: Tanskalaispari raivostui loppuottelussa – tuomari poistui itkien paikalta