Yle: KHL:n kulisseissa kuohuu – pelaajayhdistystä pyörittävää entistä NHL-tähteä epäillään miljoonahuijauksesta

Andrei Kovalenko KHL / Pallomeri.net

KHL:n pelaajayhdistyksen pomo Andrei Kovalenko on joutunut myrskyn silmään. Joukko nimekkäitä pelaajia syyttää häntä miljoonaluokan huijauksesta.

Yle uutisoi, että joukko nimekkäitä KHL-pelaajia syyttää liigan pelaajayhdistystä johtavaa entistä NHL-pelaajaa Andrei Kovalenkoa törkeästä huijauksesta. Moskovalaisseurojen Dinamon ja Spartakin pelaajista ja valmentajista koostuva kahdeksan hengen joukko pyysi helmikuussa valtakunnansyyttäjää tutkimaan KHL:n pelaajayhdistyksen toimintaa. Pelaajat väittävät Kovalenkon käyttäneen pelaajien jäsenmaksuja omien liiketoimiensa pyörittämiseen.

Pelaajien mukaan yhdistys ei ole täyttänyt velvollisuuksiaan, joihin kuuluu muun muassa pelaajaeläkkeiden maksaminen ja palkanmaksuongelmissa olevien seurojen auttaminen. Venäläismedian mukaan pelaajayhdistykseen kuuluvat kiekkoilijat maksavat yhdistykselle prosentin palkastaan.

Kovalenkoa kritisoivien mukaan kenelläkään ei ole tietoa, mihin pelaajayhdistykseen vuosien varrella karttunut arviolta 100 miljoonan ruplan, eli noi 1,3 miljoonan euron summa on käytetty.

Mainos alkaa

Kevään aikana Kovalenkon arvostelijoihin ovat liittyneet myös muun muassa kolminkertaiset maailmanmestarit Aleksei Tereshenko ja Danis Zaripov. Venäläismedia on kutsunut tapausta yhdeksi KHL:n historian suurimmista skandaaleista.

– Erosin pelaajayhdistyksestä, kun ymmärsin, että Kovalenko teki kaikkensa, jottei Venäjällä olisi kunnollista pelaajien ammattiliittoa, Tereshenko sanoi aiemmin keväällä venäläismedialle.

Kovalenko on työkennellyt KHL:n pelaajayhdistyksessä vuodesta 2008. Viime vuosina yhdistyksestä on eronnut iso joukko pelaajia. Yli 600 NHL-ottelua urallaan pelannut Kovalenko on pysynyt tuoreista syytöksistä melko vaitonaisena, mutta kommentoi tilannetta Ylelle.

– Tästä on tehty ymmärtääkseni jo kaksi tutkintaa, eikä näyttöä väärinkäytöksistä ole. Parhaillaan on käynnissä kolmas tutkinta. Olen varma, ettei sekään osoita mitään, Kovalenko sanoo.

Puheenjohtaja sanoo tehneensä työtään lain ja sääntöjen mukaan.

– Jos minua kritisoidaan, se tarkoittaa, että teen työni. Jos en tekisi mitään, minusta ei varmaan puhuttaisi. Mitä vahvemmaksi pelaajayhdistys on tullut, sitä enemmän se on kerännyt vastustajia. Mitä enemmän yhdistyksellä on rahaa, sitä useampi haluaa syrjäyttää minut ja päästä yhdistyksen johtoon. Se voi piillä näidenkin syytösten takana. Ehkä minua kritisoivat eivät ole täysin perillä yhdistyksemme toiminnasta. Minun ei tarvitse kuitenkaan todistella heille mitään. Heillä on oma työnsä, minulla omani.

Lue myös: Denver Post: NHL harkitsee alkamisaikataulujen rukkaamista pysyvästi – pelejä jatkossakin loppukesään saakka