Barys ja Lokomotiv ajautuneet koronakriisiin KHL:ssä – Liigassa pohditaan rajuja poikkeustoimia seurojen turvaksi

khl liiga

Korona jäytää KHL:ää, jossa kaksi joukkuetta on karanteenissa ja kolmannen statusta selvitellään. Liigassa suunnitellaan pelastustoimia.

KHL tiedotti torstaina, että kazakstanilaisseura Barys Nur-Sultanin pelaajistossa ja muussa henkilöstössä on havaittu 12 koronavirustartuntaa. Tartuntojen takia Barys asetettiin Jokereiden lailla kahden viikon karanteeniin.

Barysin seuraavat kuusi ottelua joudutaan siirtämään. Ottelut perutaan ajalta 18. syyskuuta-1. lokakuuta.

Myöhemmin torstaina paljastui, että KHL joutuu entistä ahtaammalle, sillä torstain otteluohjelmaa koki muutoksen aivan viime hetkillä, kun Lokomotiv Jaroslavlin ja HK Sotshin välinen ottelu jouduttiin perumaan.

Mainos alkaa

KHL:n tiedotteen mukaan Lokomotiv Jaroslavlin joukkueesta on löydetty kolme positiivista koronatartuntaa. Nämä pelaajat ovat nyt erityksissä, eivätkä he matkustaneet vierasotteluun Sotshia vastaan.

Lokomotiv tekee koko joukkueen kattavan koronatestauksen huomenna 18. syyskuuta. Sen jälkeen päätetään, miten Lokomotivin kausi jatkuu tästä eteenpäin.

Liiga haluaa turvata sarjapaikat

Kotimaisen Liiga-kauden olisi tarkoitus alkaa 1. lokakuuta, mutta Liigan hallitus on valmistelemassa toimia, joilla turvataan seurojen selusta pahimipien koronaskenaarioiden varalle.

Liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen kertoo Ylelle, että Liigan hallitus esittää poikkeusta liigaseurojen osakassopimukseen lokakuun alussa pidettävässä osakaskokouksessa.

Poikkeusesityksessä todetaan, että vaikka koronaviruksen torjunnan aiheuttamat rajoitukset ja niistä seuraavat talousvaikeudet keskeyttäisivät liigaseuran toiminnan tulevalla kaudella, voi seura jatkaa sarjassa normaalisti kaudella 2021-2022.

– Joiltakin seuroilta voi jäädä kausi kesken. Eli ajautuu taloudellisesti niin vaikeaan paikkaan, ettei pysty viemään kautta läpi. Siinä tilanteessa olemme sitä mieltä, että emme tule rankaisemaan seuraa, vaan se tulee saamaan oikeuden osallistua liigaan seuraavalla kaudella. Tämä tulee osakaskokouksen päätettäväksi tässä lähiaikoina, Hiltunen paljastaa.

Hiltunen kertoo Ylelle uskovansa, että esitys myös menee läpi.

– Sen verran olen jutellut liigaseurojen kanssa tuossa, että olen luottavainen, että liigaseurat tulevat myöskin yhteisöllisyyttä näyttämään kaikkia seuroja kohtaan, Hiltunen toteaa.

Hiltusen mukaan seura tai seurat, jotka joutuvat vaikeuksiin kesken kauden, voivat poikkeuspykälän takia käytännössä ajaa toimintansa ja kulunsa alas. Toisin sanoen nähtäisiin lisää lomautuksia.

– Suurimmat kuluthan seuroilla ovat palkkakulut. Varmasti neuvotellaan uudelleen yhteistyökumppanien kanssa, että voidaanko sopimukset siirtää seuraavaan kauteen osittain tai kokonaan ja neuvotellaan niiden kanssa, jotka ovat maksaneet kausikortin, että voidaanko ne jatkaa tulevalle kaudelle. Liigan osalta halutaan varmistaa, ettei seurojen tarvitse olla siitä huolissaan, että sen kautta menettää lopullisesti liigapaikkansa.

Hiltunen ei pelkää, että esitys antaisi taloutensa kanssa tälläkin hetkellä painiville seuroille luvan yksinkertaisesti odotella tulevan kauden alkua. Moraalikadon uhka tuntuu kuitenkin ilmeiseltä.

– Kyllä siinä sellaiset säännöt tulee olemaan, että pitää olla selkeästi tästä tilanteesta tuleva asia. Että sitä ei voi hyväksikäyttää noin vain kuka tahansa, Hiltunen linjaa.

– Meillä juuri alkaa seuraavalle kaudelle 2021-2022 lisenssiprosessi tässä lokakuun loppuun mennessä, kaikki tiedot pitää olla taas toimitettu. Eli meillä on hyvin verrannollinen data olemassa, mitä viime kauden jälkeen toissa kauden ja tämän kauden jälkeen on tapahtunut, missä mennään. Näemme myös mitkä asiat riippuvat koronasta ja mitkä jostain muusta, Hiltunen sanoo.

Tsekkaa myös: Hervoton kommellus – ruotsalainen jääkiekkojoukkue nappasi lentokentältä kyytiin väärän lajin pelaajan