Kenian dopingepidemia syvenee – tällä kertaa kärähti maailmanennätysmies ja 33 muuta urheilijaa

Kenian Rhonex Kipruto

Kenian uskomaton dopingvyyhti sai taas jatkoa, kun 34 uutta käryä julkaistiin. Mukana on myös maailmanennätysmies Rhonex Kipruto.

Kenian mielettömiin mittoihin paisunut dopingvyyhti kasvaa entisestään, sillä nyt kansainvälisen yleisurheiluliiton itsenäinen antidopingtoimija Athletics Integrity Unit kertoo asettaneensa kestävyysjuoksija Rhonex Kipruton kuuden vuoden kilpailukieltoon.

AIU:n mukaan Kipruton biologisessa passissa oli epäselvyyksiä ja toimija epäilee hänen käyttäneen veridopingia. Dopingpannan myötä hänen tuloksensa on mitätöity syyskuusta 2018 aina toukokuuhun 2023 asti. Se tarkoittaa sitä, että Kipruto menettää 10 000 metrin MM-pronssin vuodelta 2019 sekä 10 kilometrin maantiejuoksun maailmanennätysajan vuodelta 2020.

Mainos alkaa:

AIU:n mukaan Kiprutolta kerättiin 32 verinäytteitä vuosina 2018–2022. Ne analysoitiin hänen biologisen passinsa luomiseksi. Tarkastelussa ilmeni poikkeavuuksia veriarvoissa, jotka viittasivat hyvin todennäköisesti dopingin käyttöön. AIU tarkasteli Kipruton veriarvojen lisäksi hänen olinpaikkojaan sekä kilpailuaikataulujaan. Kipruto on itse kiistänyt kiellettyjen aineiden käytön.

Kenia on ollut viime aikoina ahkerasti otsikoissa dopingin takia. viimeksi keskiviikkona uutisoitiin 33 maan urheilijan jääneen kiinni kiellettyjen aineiden käytöstä. Joukkokäryn joukossa oli muun muassa MM-tason maratoonari Joshua Belet.

Kärähtäneistä 26 on yleisurheilijoita. Lisäksi joukkoon mahtui kolme koripalloilijaa ja kolme rugbypelaajaa sekä yksi käsipalloilija. Kyseessä on suurin joukkokäry sitten viime vuoden tammikuun, jolloin Kenian antidopingtoimisto ADAK lätkäisi pannaa 20 urheilijalle.

Etenkin maan yleisurheilua on vaivannut jo pidemmän aikaa vakava dopingepidemia. AIU:n listoilla oli jo toukokuun alussa peräti 81 kenialaisen dopingpannaa kärsivän yleisurheilijan nimi, joten lista huitelee nyt yli sadassa nimessä.

Keniassa dopingkäryt ovat kasvaneet selvästi sen jälkeen, kun maan hallitus on lisännyt varoja dopingvalvontaan. Ne ovat mahdollistaneet testaamisen urheilijoiden leireille ympäri maata ja myös testi-iskut pienempiin kisoihin. ADAK:n mukaan osa kenialaisurheilijoista on käynyt esimerkiksi Perussa pienemmissä kisoissa, koska he ovat kuvitelleet, ettei siellä testata

Tsekkaa myös: Entinen junnujen maailmanmestari Rodgers Kwemoi kärähti dopingista – sai kuuden vuoden pannan