Kärppien pitkäaikainen bussikuski menetti työkykynsä kesken kauden – koronavirus pilasi joukkueen upean eleen

Oulun Kärppien pitkäaikainen bussikuski Vesa Kettunen / Pallomeri.net

Oulun Kärppien pitkäaikaisen bussikuskin Vesa Kettusen työura päättyi äkillisesti. Joukkue halusi tarjota Kettuselle vielä viimeisen reissun.

Oulun Kärppien bussia vuodesta 2004 ajaneen Vesa Kettusen elämä muuttui radikaalisti alkuvuodesta, kun häneltä vietiin ajokortti pois ja samalla ura ammattikuljettajana oli päätöksessään.

– Tammikuussa menin työterveyslääkärille.  Käytiin kaikki mahdollinen siinä läpi ja sitten oli näöntarkastus. Lääkäri sanoi, että kaikki on hyvin. Sanoin kuitenkin sille lääkärille, että hei, kaikki ei ole hyvin tuon näön suhteen, että tarkistetaan sitä vielä tarkemmin, ja tutkitaan, mikä on homma, Kettunen kertoo seuran nettisivuilla.

Mainos alkaa

Tutkimukset jatkuivat ja lopulta diagnoosiksi varmistui verkkokalvorappeuma, johon ei ole löytynyt hoitomenetelmää. Kyseessä on perinnöllinen sairaus, joka vie näkökenttää koko ajan kapeammaksi.

Shokista ehti vierähtää muutama viikko, kunnes Kettunen sai puhelun Kärppien päävalmentajalta Mikko Mannerilta, jok pyysi häntä hallille juttelemaan tilanteestaan. Kului vielä jokunen viikko ennen kuin Kettunen rohkeni mennä tapaamiseen.

– Mentiin syömään harjoitusten jälkeen ja siellä ”Mamba” (Manner) sekä muu valmennus kyseli, että miten mulla oikeasti menee ja mikä tilanteeni on. Lounaan jälkeen valmennus alkoi kertomaan, kuinka he olivat suunnitelleet, että kulkisin tilanteesta huolimatta heidän mukanaan kevään pudotuspelien ajan. Ei tarvitsisi ajaa bussia, vaan voisin autella huoltojoukkoja heidän tehtävissään ja olisin edelleen osa joukkuetta.

– Siinä kohtaa aloin miettimään, että ei hitto vie, ovatko he tosissaan? Siellä olivat kaikki toimitusjohtajaa myöten mukana tässä ajatuksessa. Siinä kohtaa alkoi heräämään, että ei perhana, hieno kevät tulossa. Vielä kerran pääsee kokemaan ne kaikki hienot fiilikset, mitkä on monena vuonna saanut kokea. Kuinka hienolta se tuntui ja antoi virtaa mennä eteenpäin, Kettunen hehkuttaa.

Valitettavasti koronapandemia pilasi upean eleen. Lauantaille 14. maaliskuuta oli merkitty Liigan runkosarjan viimeinen pelikierros. Edellisenä iltana joukkueet olivat kuitenkin saaneet tiedon, ettei viimeistä kierrosta pelata.

– Lauantaipäivä vietettiin joukkueen kesken siellä Raksilan uumenissa. Se oli koskettava hetki. Miten kovasti oltiinkaan valmistauduttu playoffeihin ja odotettu kevään pelejä. Mutta sillehän ei voinut kukaan mitään, että se meni ohi meiltä kaikilta. Ei sitä tunnetta osaa kuvailla. Se oli kuitenkin mieleenpainuva ja koskettava iltapäivä. Vaikea löytää sanoja sille, mitä tuo kaikki merkitsee omassa elämässä ja jaksamisessa, Kettunen toteaa.

Lue myös: Chicago Blackhawks aikoo pitää nimensä ja logonsa – ”symboloivat tärkeää ja historiallista henkilöä”