MM-kisahistorian kovin yllätyspaukku on lähellä – näin Kanadan ja Ruotsin kohtalo määräytyy

Kanadan ja Ruotsin skenaariot MM 2021 / Pallomeri.net

MM-kisojen pudotuspelejä ei ole niiden historiassa kertaakaan pelattu ilman Kanadan ja Ruotsin joukkueita, mutta miten käy nyt?

Tämän vuoden jääkiekon MM-kisat ovat olleet yllätyksiä täynnä, mutta suurin yllätys saattaa olla hyvinkin vielä tulossa, sillä kiekkomaailmaan suurimpiin kuuluvien Kanadan ja Ruotsin polut ovat olleet ohdakkeita täynnä ja kun kisojen lohkovaiheessa mennään loppusuoralle, niin kummankin kiekkojättiläisen tippuminen pudotuspelien ulkopuolelle on yhä täysin mahdollista.

MM-kisoissa on pelattu pudotuspelejä vuodesta 1992 lähtien ja Kanada sekä Ruotsi ovat molemmat olleet aina niissä mukana. Vanhan mallin turnauksessa, joissa pelattiin alku- ja loppusarjat, pitää myös kelata varsin pitkälle, että löytyy vuosia, jolloin jompi kumpi jäi ulkopuolelle mitalipeleistä edellisen kerran.

Mainos alkaa:

Ruotsi jäi edellisen kerran kokonaan ratkaisupelien ulkopuolelle vuoden 1985 MM-kisoissa jäätyään alkusarjassa kuudenneksi. Kanadan kohdalla täytyykin kulkea vielä paljon pidemmälle, sillä edellinen kerta, kun vaahteralehtipaidat eivät ole pelanneet mestaruudesta, on vuoden 1976 MM-kisoissa ja tämäkin johtui siitä, ettei Kanada osallistunut kyseiseen turnaukseen.

Vaihtoehtoja varsin historiallisten tulosten toteutumiselle on yhä useita, joten keräsimme kaikki mahdolliset skenaariot yhteen.

Ruotsin on voitettava Venäjä

Tre Kronorin tilanne on huomattavasti Kanadaa suoraviivaisempi, joten käsitellään se ensin.

Ruotsi häviää Venäjälle:

Tappio sinetöisi ruotsalaisten kohtalon. Jos Ruotsi jäisi pisteittä niin joko Tanska, Tshekki tai jopa molemmat tulevat joka tapauksessa edelle, sillä heillä on keskinäinen peli ja voittaja tulee saamaan silloin enemmän pisteitä kuin Ruotsi. Myöskään jatkoaika- tai rankkaritappio ei tule riittämään, koska Tshekki-Tanska -ottelun voittajalla tulee olemaan vähintään yhtä monta pistettä kuin Ruotsilla ja kun Ruotsi on hävinnyt molemmille keskinäisen pelin, niin molemmat menevät tasapisteissä Ruotsin edelle.

Ruotsi voittaa Venäjän jatkoajalla tai rankkareilla:

Kaksi pistettä voi riittää Ruotsille jatkopaikkaan. Silloin Tanskan tulisi voittaa Tshekki jatkoajalla tai rankkareilla ja Tshekki saisi ottaa maksimissaan yhden pisteen Slovakialta viimeisessä lohkopelissään.

Jos Tshekki voittaa Tanskan, niin Slovakian olisi voitettava Tshekki varsinaisella peliajalla, jotta Ruotsi voisi kahdella pisteellä vielä nipistää jatkopaikan itselleen. Jos Tshekki saa tässä tilanteessa pisteenkin, niin Ruotsi ja Tshekki ovat tasapisteissä ja silloin Tshekki menee edelle keskinäisen ottelun voiton turvin.

Ruotsi voittaa Venäjän varsinaisella peliajalla:

Tällöin Ruotsi on todennäköisimmin turvassa, mutta silloinkaan kaikki ei ole Tre Kronorin käsissä. Ruotsin tie jatkoon silottuu kummasti, jos Sveitsi jää pisteittä Iso-Britanniaa vastaan ja Venäjälle käy samoin Valko-Venäjää vastaan, jolloin Ruotsi olisi keskinäisten pelien voittojensa ansiosta molempien edellä.

Niin hullut kuin tämän vuoden kisat ovatkin olleet, niin on oletettavaa, että Sveitsi ja Venäjä saavat viimeisestä pelistään pisteitä, jolloin molemmat maat olisivat Ruotsin edellä. Tällöin Tshekki määrittää Ruotsin kohtalon.

Jos Tshekki saalistaa kahdesta viimeisestä pelistään vähintään neljä pistettä siten, että se menettää yhden pisteen päätöskamppailussa Slovakialle, niin silloin Slovakia on pisteen verran Ruotsia edellä ja myös Tshekki kiilaa Ruotsin eteen keskinäisen pelin voiton turvin.

Kanadan kohtalo lähes täysin muiden maiden käsissä:

B-lohkon tilanne onkin sitten huomattavasti kiharaisempi. Jotta Suomi-Kanada -ottelulla olisi mitään merkitystä, täytyy muiden pelien mennä suotuisasti, joten kiinnitämme huomion ensiksi niihin.

Suomi-Kanada -ottelun tuloksella ei ole Kanadalle mitään merkitystä, jos…

– Kazakstan voittaa Norjan varsinaisella peliajalla ja Saksa voittaa USA:n varsinaisella peliajalla

– Kazakstan voittaa Norjan varsinaisella peliajalla ja Saksa saalistaa vähintään neljä pistettä otteluista USA:ta ja Latviaa vastaan.

– Kazakstan voittaa Norjan varsinaisella peliajalla ja Latvia voittaa Saksan varsinaisella peliajalla

– Saksa voittaa USA:n varsinaisella peliajalla ja Latvia voittaa Saksan varsinaisella peliajalla

Jos nämä skenaariot eivät toteudu, niin Kanadan on saatava Suomelta vähintään yksi piste jatkaakseen.

Suomi voittaa Kanadan jatkoajalla tai rankkareilla, Kanada jatkaa jos…

– Kazakstan häviää Norjalle varsinaisella peliajalla ja Saksa häviää sekä USA:lle että Latvialle varsinaisella peliajalla.

– Kazakstan häviää Norjalle varsinaisella peliajalla, Saksa voittaa USA:n jatkoajalla tai rankkareilla ja häviää Latvialle jatkoajalla tai rankkareilla.

– Kazakstan häviää Norjalle varsinaisella peliajalla ja Saksa voittaa USA:n tavalla tai toisella sekä kaataa Latvian varsinaisella peliajalla.

Kanada voittaa Suomen jatkoajalla tai rankkareilla, Kanada jatkaa jos…

– Kazakstan häviää Norjalle ja Saksa häviää molemmat pelinsä.

– Kazakstan häviää Norjalle ja Latvia häviää Saksalle.

Kanada voittaa Suomen varsinaisella peliajalla, Kanada jatkaa jos…

– Kazakstan voittaa Norjan varsinaisella peliajalla ja Saksa sekä Latvia keräävät molemmat enintään kaksi pistettä.

– Kazakstan voittaa Norjan jatkoajalla tai rankkareilla ja Saksa kerää enintään neljä pistettä sekä häviää Latvialle.

– Kazakstan voittaa Norjan jatkoajalla tai rankkareilla ja Latvia häviää Saksalle.

– Kazakstan häviää Norjalle ja Latvia voittaa Saksan.

Tsekkaa myös: Video: Kim Nousiainen otti kunnolla lentoa – ajeltiin pää edellä Leijonien vaihtoaitioon


Joukkueet: ,