Kanadan GP:n parhaat palat – historian unohtumattomimmat hetket

Kanadan GP:n parhaat palat videoiden muodossa.
Kanadan GP:n parhaat palat videoiden muodossa.

Kanadan GP:n parhaat palat on nyt koottu yhteen pakettiin, videoiden kera. Sukella sivuillamme Montrealin Grand Prix’n historian unohtumattomimpiin hetkiin.

Jos kysyisit F1-faneilta mielipidettä Kanadan Circuit Gilles Villeneuvesta, saattaisit saada hyvinkin samankaltaisia vastauksia; viihdyttävä rata, mutta sen suurempaa kilpa-ajoa on turha odottaa. Montrealissa sijaitseva F1-rata on nimittäin vauhdikas nopeine mutkineen ja pitkine suorineen.

Todellisuudessa Kanadan radalla on ajettu useita unohtumattomia kisoja, joista edelliset ovat nähneet päivänvalonsa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Nyt nostamme näistä esiin kolme kenties parasta, ainakin nykyisille F1-faneille.

Mainos alkaa

Kanadan GP:n parhaat palat 1999 – Wall of Champions

Suomalaislegenda ajoi urallaan yhden voiton Kanadassa, mikä tapahtui vuonna 1999. Kyseinen GP jäi kuitenkin fanien mieleen tasan yhdestä syystä, joka kantaa nimeä Wall of Champions.

Vuoden 1999 GP:ssä nähtiin nimittäin jopa neljä ulosajoa samassa mutkassa, joka sai tämän vuoksi lempinimen Wall of Champions. Nimi juontuu siitä, että kaikki neljä kolaria tapahtuivat entisille mestareille. Ensimmäisenä radan viimeisessä mutkayhdistelmässä seinään rysäytti Ricardo Zonta, joka oli tuolloin FIA GT sports car -sarjan hallitseva mestari. Zonta ajoi ajokkinsa seinään jo kolmennalla kierroksella.

Hetkeä myöhemmin, kierroksella 15, vuoden 1995 maailmanmestari Damon Hill ajoi Jordaninsa samaisessa mutkassa seinään. Hilliä seurasivat lopulta Michael Schumacher sekä Jacques Villeneuve.

Jos et saa videota näkyviin, löydät sen myös täältä.

Kanadan GP:n parhaat palat 2008 – Räikkönen ulos Hamiltonin aivopierun johdosta

Vuonna 2007 Robert Kubica ajoi Kanadassa seinään hurjan näköisessä ulosajossa (video alla), sillä hän törmäsi betoniseen valliin, kun hänellä oli vauhtia hurjat noin 300 km/h. Uskomatonta mutta totta, vain vuotta myöhemmin Kubica juhli Kanadassa GP:n voittoa.

Kubican voitto oli toki ansaittu, mutta myös onnekas. Nimittäin turva-auton aikana, kun kuskit odottivat varikkosuoralla vihreää valoa, ajoi tuolloin McLarenia ohjastanut Lewis Hamilton Kimi Räikkösen Ferrarin perään, ja molemmat kuskit, jotka siis kamppailivat kisan voitosta, joutuivat keskeyttämään. Löydät koomisen tilanteen niin ikään alhaalta.

Jos et saa videota näkyviin, löydät sen myös täältä.

https://www.youtube.com/watch?v=VSwK5kvbXj0

Jos et saa videota näkyviin, löydät sen myös täältä.

Kanadan GP:n parhaat palat 2011 – Buttonin satumainen nousu pohjilta voittoon

McLaren-kuski Jenson Buttonin, joka juhli maailmanmestaruutta vuonna 2009, Kanadan GP vuosimallia 2011 oli uskomaton – suorastaan satumainen. Sekava kisa piti sisällään muun muassa noin kahden tunnin tauon rajun sateen vuoksi.

Jo kisan alussa Button osui yhteen tallikaveri Lewis Hamiltonin kanssa, joka joutui keskeyttämään tämän seurauksena kisan. Tämän jälkeen Button sai varikon läpiajorangaistuksen ajettuaan liian kovaa safety carin takana. Brittikuskin vaiherikas kisa oli kuitenkin vasta aluillaan.

Punaisen lipun jälkeen Button nimittäin hajoitti renkaansa törmätessään yhteen Ferrarin Fernando Alonson kanssa, mikä tiputti McLarenin ohjastajan kisan viimeiseksi, kun kierroksia oli jäljellä enää 30 kappaletta. Varikkopysähdyksen jälkeen alkoi Buttonin uskomaton nousu. Kun kierroksia oli jäljellä enää 19 kappaletta, päätti McLaren vaihtaa brittikuskin alle kuivan kelin renkaat ja lopulta hän nousi kisan kakkoseksi Sebastian Vettelin kantaan.

Viimeisellä kierroksella Button viimeisteli täysin käsittämättömän GP:n noustessaan Vettelin ohi kisan voittoon. Kanadan GP vuosimallia 2011 on monien mielestä yksi F1-historian parhaita ja täysin syystä.

Kanadan GP:n ennakkomme löydät TÄÄLTÄ.